Veninderne Marianne og Amalie troede ikke på deres store succes: Fuck, folk lytter jo!

En podcast om astrologi er blevet en uventet stor succes for folkene bag.

(Foto: Martin Fält © dr)

De havde talt om det i noget tid, men ikke fået gjort noget ved det: At starte en podcast om astrologi.

Skubbet til at komme i gang fik de, da Marianne Gellert for et år siden medvirkede i en episode af podcasten 'Politikens Poptillæg', der handlede om astrologi.

Her fik værten, Lucia Odoom, nemlig sagt, at Marianne og hendes veninde Amalie havde en astrologi-podcast på vej.

- Så mødtes vi i Hans Tavsens Park (i København) en solskinsdag og planlagde sæson et og to. Og så tog vi ud og drak noget vin, og derfra tog vi hjem og optog det første afsnit, fortæller 32-årige Marianne Gellert, som til daglig arbejder som kommunikationsmedarbejder på en højskole.

'Astropod' udkom lidt senere på sommeren, og der gik kun otte timer, før den lå i toppen af Itunes.

- Vi troede seriøst kun, det ville være vores kærester og bedste veninder, der ville føle sig tvunget til at lytte, siger 31-årige Amalie Bendixen, som er uddannet beklædningsdesigner.

Nu er de snart færdige med første sæson af podcasten, som i dag har flere tusinde lyttere.

Marianne Gellert og Amalie Bendixen har også optrådt live til flere udsolgte events i hovedstaden, og i denne uge er de desuden på programmet til Podcastfestivalen, hvor de også var nomineret til to priser for 'Årets koncept' og 'Årets talent'.

I hver episode af 'Astropod' gennemgår Marianne Gellert nogle af de krystaller, der hører til sæsonens stjernetegn. (Foto: Martin Fält © dr)

En blanding af sjov og alvor

Det første afsnit, som de optog den sene sommerdag sidste år med teknisk assistance fra Amalie Bendixens kæreste, blev til introafsnittet af 'Astropod'.

Her giver de to værter en 30 minutters indføring i astrologiens verden og 'andre spirituelle nørderier'.

Optagelserne gav dem mod på mere, så de gik straks i gang med at planlægge hele første sæson, der følger 'dyrekredsen', som inden for astrologien er navnet for de tolv stjernetegn.

Til at hjælpe med redigering og sørge for god lyd fik de shanghajet en fælles veninde, journalist Eva Lange, der har været fast producer på podcasten, lige siden de optog det første egentlige afsnit, som handler om Løvens tegn.

Men selvom Marianne Gellert og Amalie Bendixen har fået teknisk hjælp, så havde de to veninder fra begyndelsen en klar vision for'Astropod'.

- Vi var egentlig rørende enige om, at det skulle være dybdegående, men det måtte ikke være belærende. Det skulle være tilgængeligt og nede på jorden, fortæller Amalie Bendixen.

Alle episoder er optaget under en paraply med en enkelt lydrecorder. Men de har nu fået sponsoreret nogle mikrofoner, så de kan optage i en lidt mindre intim setting. (Foto: Martin Fält © Martin Fält)

For at opnå den vision besluttede de fra starten, at hvert afsnit skulle bestå af en god blanding af sjov og alvor, for det må ikke blive alt for seriøst. Resultatet blev blandt andet en brevkasse, månedens anbefalinger og en quiz, hvor deres producer hver gang skal gætte, hvilken kendis der har månedens stjernetegn.

At den kombination åbenbart var helt rigtig, og 'Astropod' med det samme blev lidt af et hit, skabte også lidt pres, da de skulle optage det andet afsnit, fortæller Amalie Bendixen.

- Jeg kom til at være rigtig Jomfru-agtig og forberedte mig for meget, hvilket man godt kan høre. Jeg har meget viden, som jeg skal fyre af, så det blev helt knudret. Men jeg havde bare den der følelses af, at 'fuck, folk lytter, så skal jeg jo være ekstra god!'.

Lyt til en quiz fra 'Astropod', hvor spørgsmålet er: 'Hvilken dansk statsminister er Skytte?'

0:00

Den spirituelle interesse

Det var gennem fælles veninder, at Amalie Bendixen og Marianne Gellert i 2012 mødte hinanden første gang, og det var ren (venskabelig) kærlighed ved første blik, fortæller de.

I køen til at vælte hegnet til Roskilde Festivalen opdagede de, at de havde en fælles passion.

- Vi var de eneste i gruppen, der havde en spirituel interesse. Og så arbejdede vi senere i det samme yogacenter, hvor vi talte om de her ting, siger Amalie Bendixen.

Ud over yogafilosofi var det emner som mindfulness, ayurveda og krystaller, de dyrkede sammen. Senere kom astrologien til, og når de var til fester sammen, blev deres interesse næsten til en hel selskabsleg.

- Vi opdagede, at astrologi var noget, som folk syntes var sjovt at tale om, især til fester. Alle vil jo gerne høre om sig selv, så det var en ret fin indgangsvinkel til at løsne stemningen lidt op, fortæller Marianne Gellert.

Det var blandt andet spørgsmål om kærlighed og parforhold, som vennerne gerne ville høre om. Passer vi sammen, hvis han er Fisk og jeg er Tvilling? Den slags.

Og interessen fra vennerne var med til at føde ideen om at lave en astrologi-podcast.

- Jeg havde fået hjernerystelse og hørte rigtig meget podcast og tænkte, at der manglede noget om astrologi på dansk. Alt det, der fandtes, var meget amerikansk og 'Orange County'-agtigt, siger Amalie Bendixen.

Før hver optagelse læser de i astrologi-bøger, de enten har fundet på Den Blå Avis eller lånt af Amalies mor. 'Vi prøver at vende hver en sten, så vi kan give den mest rigtige udgave og være så grundige som overhovedet muligt,' siger Amalie Bendixen. (Foto: Martin Fält © dr)

Vælge og vrage

Amalie Bendixen er vokset op med en mor, der er uddannet astrolog, så astrologien har altid været en del af hendes liv. Men tilgangen er anderledes i dag, mener hun.

- Den forrige spirituelle opblomstring var meget en sandhed. Det er det heldigvis ikke mere. Jeg kan godt lide, at man kan shoppe lidt i de forskellige butikker af spiritualitet og alternative tilbud.

- Du kan vælge og vrage lidt mere, end man kunne tidligere, tilføjer Marianne Gellert, som med egne ord er 'ret jordbunden', men samtidig glad for tanken om, at der findes noget større.

Hun er flere gange blevet mødt med den holdning, at astrologi er en selvoptaget interesse. Men for hende – og for Amalie Bendixen – handler astrologi langt fra kun om at gå op i sig selv.

- Astrologien kan også være med, når det handler om at se udad. For du finder også forklaringsmodeller for, hvorfor andre reagerer, som de gør, siger Marianne Gellert, som selv er blevet mere opmærksom på andre menneskers reaktionsmønstre på grund af arbejdet med podcasten.

'Vi taler om emner, som går ind og rører ved noget, så vi får mange spørgsmål fra vores lyttere. Jeg håber, at vi kan generere noget hjælp til selvhjælp. Det er i hvert fald det, jeg gerne vil – både med astrologien, men også med krystalarbejdet,' siger Marianne Gellert. (Foto: Martin Fält © dr)

Ikke sovepude-astrologi

Selvom de godt ved, at astrologi ikke er en videnskab, så er det er vigtigt for dem begge, at 'Astropod' er et seriøst alternativt til den type astrologi, man for eksempel finder i dame- og ugebladene.

- I bladene har astrologien været lidt en sovepude, hvor man kunne nøjes med kun at vide noget om sit soltegn, og så kunne man bare dele menneskeheden op i tolv typer og så hvile i de kasser og undskylde alt derudfra, siger Amalie Bendixen.

Hun er glad for, at de med 'Astropod' har været med til at introducere flere facetter af astrologien.

- Vi tager ligesom folk på en lille uddannelsesrejse, hvor vi bygger mere og mere på.

Amalie Bendixen er gravid og har termin til august, men det skal ikke stå i vejen for næste sæson af 'Astropod'. 'Vi håber, at Carmen ikke har kolik, så hun kan være med. Jeg tænker, hun bliver en ordentlig lille Jomfru.' (Foto: Martin Fält © dr)

At der for tiden lader til at være en interesse for det spirituelle, mener de, at der kan være flere årsager til. Det kan både være en rar forklaringsmodel i en tid, hvor især unge føler et stort pres – og så er det måske også en mulighed for at se sig selv lidt udefra.

- Jeg følger ret mange astrologer på Instagram, fordi jeg elsker, når der for eksempel står noget om, at 'jeg vil have det sådan her, fordi Solen er i konjunktur til Venus'. Nogle gange passer det ikke, men andre gange passer det helt eminent – og så føler jeg mig set, siger Marianne Gellert, som gerne vil give sine lyttere samme oplevelse.

Den astrologiske forklaring

Amalie Bendixen indskyder, at der faktisk også er en astrologisk forklaring på deres succes med podcasten.

- Uranus var i vædderen. Så der var en spirituel opvågenhed deromkring, hvor vi udgav de første afsnit, siger hun og får Marianne Gellert til at grine.

For Amalie Bendixen er 'Astropod' nærmest et kald.

- Altså, jeg føler jo, at jeg har fået en gave, siger hun og smiler, inden hun fortsætter:

- Nu kommer jeg til at lyde lidt frelst. Men jeg har altid brugt astrologien som et menneskeligt kompas. Jeg har fået god selverkendelse, men også virkelig kunne bruge det i forhold til andre mennesker. Det har altid været en kæmpe gave, og det synes jeg bare er så spændende at give videre.

Sidste afsnit af 'Astropods' første sæson udkommer 22. juni og handler om Krebsen. Hvad næste sæson kommer til at byde på, vil de ikke løfte sløret for, men de fortæller, at de holder fast i den idé, de fik en varm sommerdag sidste år.

De håber begge, at 'Astropod' på et tidspunkt kan blive en levevej. Enten helt eller delvist. 'Det mest frustrerende ved at lave podcasten, er, at vi ikke kan få lov til at gøre det før alt andet. For det er det, jeg brænder mest for,' siger Amalie Bendixen. (Foto: Martin Fält © dr)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter