Verden er blevet mindre religiøs

Andelen af jordens befolkning, der kan svare ja til at være religiøs, er faldet markant.

Andelen af jordens befolkning, der kan svare ja til at være religiøs, er faldet markant. (© stock.xchang)

Verden befolkninger er blevet mindre tilbøjelige til at bede Fadevor eller vende sig mod Mekka fem gange om dagen.

I en ny stor international undersøgelse fremgår det nemlig, at jordens befolkning er blevet mindre religiøs, skriver Kristeligt Dagblad.

Næsten tre ud af fire er stadig religiøse

Næsten 52.000 personer i 39 lande er blevet spurgt i 2011-2012 på tværs af landegrænser, om de ser sig selv som religiøse, ikke-religiøse eller som ateister.

Undersøgelsen viser, at antallet af personer, der definerer sig selv som religiøse, er faldet med 9 procentpoint, så andelen udgør 68 procent mod 77 procent for syv år siden.

Ser man alene på den nyeste undersøgelser er antallet af religiøse mennesker nede på 59 procent, fordi befolkninger i mindre religiøse lande som Kina også er blevet spurgt.

Modernitet giver religionen problemer

For professor David Voas, der er ekspert i befolkningsstudier ved Essex University i Storbritannien, er det en markant udvikling.

- Det overrasker mig, at faldet er så stort. Vi ved, at modernitet giver problemer for religion. Jo mere moderne et samfund er, des mere sekulært er det. Men det er normalt en langvarig og langsom proces, som kommer over generationer. Så at have så stort et spring over så kort tid er overraskende," siger David Voas til Kristeligt Dagblad.

Overrasket over udviklingen

Doktor Rebecca Catto, der blandt andet forsker i globalisering ved instituttet for politik, filosofi og religion ved universitetet i Lancaster, fremhæver, at undersøgelsen bekræfter tendenser, som er set i andre undersøgelser.

- Så jeg var ikke så overrasket over udviklingen. Men det er ret hurtigt, at det er sket over en syvårsperiode, siger hun.

Undersøgelsen med titlen "Det globale indeks over religiøsitet og ateisme" er gennemført i 57 lande, som dækker 73 procent af verdens befolkning.

Irland har mistet troen

Andelen af befolkningen, der anser sig som religiøse, er faldet mest i Vietnam med 23 procentpoint, skarpt fulgt af Irland med 22 procentpoint, så kun 47 procent af irerne ser sig selv som religiøse.

- Udviklingen i Irland er ganske forbløffende. Jeg er overrasket over det seismiske skifte på blot få år. Men måske er der ikke så overraskende i lyset af de store problemer, den katolske kirke har haft," siger David Voas.

Katolske kirke: Vi må kæmpe for det

En talsperson for den katolske kirke i Irland har i Belfast Telegraph kritiseret brugen af ordet "religiøs" i undersøgelsen. Irere vil ifølge ham hellere benytte betegnelser som spirituel om dem selv. Men den katolske ærkebiskop af Dublin afviser ikke, at kirken står over for en stor udfordring i Irland.

- Den katolske kirke kan ikke blot antage, at troen automatisk vil gå videre fra den ene generation til den næste, eller blive levet fuldt ud af den enkelte, lød kommentaren til undersøgelsen fra ærkebiskop Diarmuid Martin til avisen Belfast Telegraph.

FacebookTwitter