Verdens ældste tatovørbutik, Tattoo Ole, der siden 1884 har ligget på adressen Nyhavn 17 i København, skal ikke lukke, men får lov til at blive drevet videre efter flere års juridisk slagsmål.
Ejeren Majbritt Petersen har netop fået medhold i en retssag mod sin udlejer, der havde et ønske om at overtage kælderlokalet for at udvide køkkenet i sin restaurant, der ligger i samme bygning.
- Det er så dejligt! Det er fantastisk, for jeg har kæmpet for det her i rigtig, rigtig lang tid. Nu får det her stykke danmarkshistorie lov til at fortsætte, siger Majbritt Petersen.
Håber, at sagen er slut
Sagen mellem Majbritt Petersen og udlejer Henrik From Andersen har kørt siden sommeren 2017.
Henrik From Andersen ønskede at overtage kælderlokalerne, så han selv kunne udvide køkkenet i sin restauration Nyhavn 17, der holder til på samme adresse som Majbritt Petersens tatovørbutik.
12. april 2019 faldt der så afgørelse i sagen ved Byretten i København. Afgørelsen faldt ud til Majbritt Petersens fordel - hun kunne drive tatovørbutikken videre. Sagen sluttede dog ikke her, idet udlejeren ankede afgørelsen til Østre Landsret.
Tirsdag stadfæstede Østre Landsret byrettens afgørelse, og dermed kan Majbritt Petersen fortsætte sin tatovørbiks.
- Jeg håber virkelig, sagen slutter nu. Nu kan vi få opgraderet butikken med en varmtvandsbeholder - det har vi ikke turdet på grund af sagen, for sådan én er dyr.
Er det ikke unfair, at din udlejer ikke kan udvide køkkenet? Det er trods alt ham, der ejer bygningen.
- Jeg er sikker på, at Henrik (From Andersen) har masser af plads til at udvide sit køkken. Han har et af de største køkkener i Nyhavn. Jeg har svært ved at se, hvorfor han ikke kan klare sig med det.
Majbritt Petersen er glad for, at hun nu får lov at drive sin butik videre, som hun overtog i 2007 som den første kvindelige indehaver nogensinde.
- Lige nu sidder jeg med to kunder, som jeg skal tatovere, men bagefter skal jeg da ringe rundt til alle og fortælle den glade nyhed. Jeg har været så nervøs, så jeg har slet ikke forberedt en fejring.
Henrik From Andersen ønsker ikke at udtale sig om sagen til dr.dk.
'Det er verdensarv'
Spørger man tatovørhistoriker og indehaver af Dansk Tatoveringsmuseum Frank Rosenkilde, er der ingen tvivl om butikkens store betydning:
- At lukke Tattoo Ole ville svare til at fjerne Den lille havfrue. Tattoo Ole er verdensarv. Det er helt unikt, at der findes sådan en gammel tatoveringsforretning her på Nyhavn. Det skal vi danskere være stolte over.
Da folk kom til det lille kælderlokale i Nyhavn 17 for at blive tatoveret i slutningen 1800-tallet, stod butikken i skarp kontrast til det idylliske Nyhavn, vi kender den dag i dag. Dengang var området primært tilholdssted for sømænd, prostituerede og folk på kanten af samfundet, forklarer Rosenkilde.
Dengang var Nyhavn anset som centrum for tatoveringskunsten i Skandinavien, og interesserede folk fra hele Norden valfartede dengang til de mange tatoveringsbutikker langs kanalen.
Derfor er Frank Rosenkilde også meget glad for, at Østre Landsrets afgørelse faldt ud til butikkens fordel:
- Hvis Nyhavn 17 var blevet fjernet, ville der virkelig komme til at mangle et lille stykke københavnerhistorie.
Blev Frederik den 9. tusset her?
Kælderlokalet i Nyhavn 17 har været beboet af mange forskellige tatovører; men 'Tattoo Ole' er uden tvivl den mest ikoniske, mener Frank Rosenkilde.
Det navn har adressen da også båret siden 1947, da Tattoo Ole – med det borgerlige navn Ole Hansen – overtog biksen.
Her tatoverede Ole alt fra sømænd til turister – ikke mindst med sine legendariske skibstatoveringer.
Rygtet siger endda, at selveste kong Frederik 9. har fået et par tatoveringer hos Tattoo Ole. Dette blev dog aldrig bekræftet af Ole Hansen selv. Men ifølge Frank Rosenkilde skulle det være ganske sikkert, at kongen rent faktisk er blevet tatoveret i Nyhavn 17's kælderlokaler – men hvilken person, der har tusset kongen, er mere usikkert.
Siden dengang har Nyhavn dog forandret sig markant, og især fra omkring 1980'erne kom turisterne i stigende grad til at dominere gadebilledet.
Det havde også konsekvenser for tatovørerne, der lukkede én efter én.
Og det moderne Nyhavn var helt sikkert ikke faldet i den gamle Tattoo Oles smag, vurderer Frank Rosenkilde:
- Hvis han havde set Nyhavn i dag, var han flygtet fra alle parasollerne, fadøllene og pomfritterne.
Udvalgte tatovører i Nyhavn 17
- •
'Tusch-Hans' var Nyhavn 17's første tatovør i slutningen af 1800-tallet. Han delte lokalet med en barber.
- •
'Tattoo-Jack' tatoverede i butikken fra 1937 frem til en fængselsdom i 1947. Han boede i det 30 kvadratmeter kælderlokale med sin hustru og tre børn.
- •
John Larsen, også kendt som 'Tato-John' eller 'Dullerknaller', tatoverede primært i 70'erne i det ene af Oles to lokaler.
- •
Majbritt Petersen, også kendt som 'Lille Ole', overtog butikken i 2007 som dens første kvindelige indehaver.
Kilde: Frank Rosenkilde, Tattooole.com