Verdens 'nok mest ventede spil' er blevet hacket: 'Sløret bliver løftet for cirkussets største attraktion'

Videoer fra 'Grand Theft Auto 6' er blevet lækket på flere forskellige platforme efter et hackerangreb.

'Grand Theft Auto 5' er det næstbedst sælgende spil nogensinde. (© Rockstar Games)

Spilfirmaet Rockstar Games er blevet synonym med en af verdens største spilsucceser nogensinde - eller måske er det dybest set omvendt.

'Grand Theft Auto', eller GTA, som spillet ofte kaldes, har siden Rockstars fødsel i 1998 været firmaets absolutte flagskib.

En serie af spil, der alle har det tilfælles, at man hjemme fra sofaens sikkerhed kan arbejde sig vej op igennem et kriminelt miljø spækket med narko, biltyverier og hurtigttrukne håndvåben.

Det har trukket millioner af spillere til, og det længeventede GTA 6 forventes at inkassere spilfirmaet bag 3,5 milliarder dollar ved udgivelse og 2 milliarder dollar om året derefter. Det svarer til henholdsvis 26,2 og 14,9 milliarder danske kroner.

Derfor river de sig utvivlsomt i håret hos Rockstar Games, efter det er lykkedes en hacker at få adgang til Rockstars systemer for derefter at læke en lang række videoer fra det længeventede spil.

- En uautoriseret tredjepart har ulovligt fået adgang til vores systemer og har hentet fortrolig information fra vores systemer - herunder udviklingsbilleder af det nye Grand Theft Auto, skriver Rockstar Games på Twitter.

Spilgiganten forventer dog ikke, at det kommer til at påvirke den endnu ikke fastlagte udgivelsesdato for GTA 6.

- Nu og her forventer vi ikke, at der vil være nogle langsigtede konsekvenser for udviklingen af vores kommende projekter, lyder det.

'Serien har en næsten mytologisk status'

Men selvom det ifølge Rockstar Games ikke har ramt udviklingen af spillet, så er lækagen langt fra et drømmescenarie for spilvirksomheden, siger Julie Horup, gamingjournalist på Soundvenue.

- Spillet er nok det mest ventede spil overhovedet i spilbranchen. Serien har en næsten mytologisk status og skovler penge ind.

- Når det er så ventet, og der så pludseligt begynder at vælte ud med billeder fra spillet, så er det ligesom om, at sløret bliver løftet for cirkussets største attraktion, siger Julie Horup.

Det hænger også sammen med, at de lækkede videoer viser spillet i sin tidlige udviklingsfase. Og her er spillet ikke særligt pænt.

- Der er grafik, der ligner noget fra halvfemserne, fordi man lige nu fokuserer på andre ting i udviklingen af spillet. Hvis man forestiller sig et hus, der er ved at blive bygget, så er det ikke blevet malet, og der er ikke blevet sat vinduer i. Det er kort sagt bare et skelet.

Professor: Hacker har kun fået fat i 1 til 5 procent af spillet

Ifølge flere store gaming-medier har hackeren også fået adgang til den såkaldte source code eller kildekode, som er en tekst, programmørerne har skrevet, der senere omsættes til selve spillet af computeren eller konsollen.

En anonym person, der bruger dæknavnet "teapotuberhacker", fortæller også i flere fora, at han har fået 10.000 linjer af kildekoden til GTA 6.

Men det behøver ikke nødvendigvis at være et kæmpe problem for Rockstar Games, mener Hans-Joachim Backe, der er professor hos Center for Digital Play under IT-Universitet i København.

- Vi har hørt, at denne her hacker har 10.000 linjer kildekode, men vi ved ikke, hvilke 10.000 linjer det drejer sig om. Det lyder af meget, men det er mellem 1 og 5 procent af, hvad der udgør et GTA-spil.

En bruger ved navn teapotuberhacker hævder at stå bag lækagen. Han påstår også, at han har hacket sig adgang til kildekoder fra GTA 5, der allerede er ude.

Er det de "forkerte" 10.000 linjer, så kan det dog give adgang til personoplysninger og mulighed for at sprede virus til kommende GTA-spillere, hvis koden er i de forkerte hænder.

- Det kan godt være, at det er helt ligegyldigt, at hackeren bare har fået fat i nogle uddrag af hovedmenuen, men det kan også være, at det er kritisk, fordi hackeren måske har fået adgang til den del af spillet, hvor folks personoplysninger bliver bearbejdet, siger Hans-Joachim Backe.

Den bruger, der påstår at stå bag hackerangrebet, skriver, at "han vil forsøge at forhandle en aftale" med Rockstar Games. Og uanset hvilke dele af kildekoden, han har snitterne i, så vil folkene bag GTA nok være klar til at fiske penge op ad lommen, mener Hans-Joachim Backe.

- Man kan forvente, at Rockstar vil begynde at købe det her sourcecode fra hackeren, så de kan være sikre på, hvad lækken helt præcist var, lyder det.

Primært en PR-katastrofe

Professoren umiddelbare vurdering er dog, at det, der har ramt Rockstar Games hårdest, er de store mængder video med ufærdigt gameplay, der er blevet sendt ud på internettet.

- Jeg tror primært, at det er en lille PR-katastrofe, for man vil selvfølgelig gerne selv have kontrol over, hvad man viser offentligheden, siger Hans-Joachim Backe.

Julie Horup fra Soundvenue forklarer da også, at Rockstar Games er blevet ramt, hvor det gjorde ondt på PR-fronten.

- Rockstar Games er notorisk kendt for at have alt under lås og slå. De viser ikke noget, før de vil vise noget. Og når de ikke kan styre narrativet omkring spillet, så mister de den kontrol.

Overordnet set er det efter alt at dømme ikke noget, der vil rokke ved GTA 6's status som et af verdens mest ventede spil.

- Det her spil kommer ikke til at fejle, lyder vurderingen Julie Horup.