Verdens største maleri skulle skæres i 70 stykker: Nu er det solgt for 400 millioner

Maleriet er skabt af den britiske kunstner Sacha Jafri, og overskuddet går til velgørenhed.

Sacha Jafri har været i alt otte måneder om at male kæmpemaleriet. (Foto: Giuseppe Cacace © AFP or licensors)

45 millioner britiske pund. Eller næsten 400 millioner danske kroner.

Ja, hvad kan egentlig koste så meget, tænker du måske.

Svaret får du her: Det kan et maleri af den britiske kunstner Sacha Jafri. Han har nemlig lige solgt maleriet 'The Journey of Humanity' ('Menneskehedens rejse') for det svimlende millionbeløb til den franske krypto-forretningsmand Andre Abdoune. Det skriver BBC.

Overskuddet fra salget skal gå til velgørenhedsorganisationer, der arbejder for at forbedre børns vilkår.

Det drejer sig om organisationerne Dubai Cares, Unicef, Unesco og Global Gift Foundation, og pengene skal hjælpe børn med handicap i lande som Brasilien, Indien, Indonesien og Sydafrika.

Og det med børnene går faktisk igen i selve billedet.

Sacha Jafri vandt 'British Painters Price' i 2000, og det blev starten på hans internationale karriere. Hans værker er blandt andet blevet købt af Barack Obama, George Clooney og andre berømtheder. (Foto: Pyong Sumaria © Pyong Sumaria)

Inspireret af børnetegninger

Sacha Jafri har modtaget tegninger og malerier fra børn i hele verden i forbindelse med maleriets tilblivelse.

De har på deres tegninger forsøgt at udtrykke deres følelser under coronapandemien. Tegningerne har så inspireret Sacha Jafri undervejs i de otte måneder, det har taget ham at male 'The Journey of Humanity', der fylder hele 1.600 kvadratmeter og i september blev anerkendt som verdens største maleri på lærred af Guiness World Records.

- Jeg bad børn fra hele verden om at sende mig tegninger, som fortalte noget om, hvad de følte. Vi voksne har syntes, at det har været svært de sidste fem måneder. Vi har været forvirrede, frustrerede og en smule skræmte. Men forestil dig, hvordan et fireårigt barn mon føler, fortalte han i et interview med CNN tilbage i november.

  • Børnenes tegninger har været med til at forme det gigantiske værk. (Foto: Luke Hamlin © Luke Hamlin)
  • Et barn på otte års tegning, hvor der står "Alone we can do so little, together we can do so much more". (Foto: Luke Hamlin © Luke Hamlin)
  • Et udsnit af de tegninger, Sacha Jafri har modtaget fra børn fra hele verden, der beskriver deres følelser under coronapandemien. (Foto: Luke Hamlin © Luke Hamlin)
1 / 3

Oprindeligt var det planen, at maleriet skulle skæres i 70 stykker og sælges enkeltvis, men sådan gik det altså ikke. Prisen på omkring 400 millioner kroner gør det i øvrigt til ét af de dyreste kunstværker, der nogensinde er solgt.

Selv håbede Sacha Jafri at inkassere beskedne" 250 millioner kroner for maleriet, der er blevet skabt i balsalen på det lukkede Atlantis Hotel i ørkenstaten Dubai.

- Jeg er virkelig overvældet af, hvad der er sket - at indsamle så mange penge fra ét maleri på én aften, siger han i følge BBC.

Sacha Jafri regnede med, at det ville tage 24 uger at færdiggøre maleriet. Det endte med at tage otte måneder - eller cirka 34 uger. (Foto: Pyong Sumaria © Pyong Sumaria)

Banksys corona-hyldest solgt for over 100 millioner

Sacha Jafri er dog ikke den eneste kunstner, der sælger coronakunst for svimlende summer for tiden.

Den ligeledes britiske - og ekstremt hemmelighedsfulde - kunstner Banksy har nemlig også solgt et maleri til et millionbeløb, som kun de færreste mennesker på kloden nogensinde får til rådighed på bankkontoen.

Maleriet 'Game Changer' er netop blevet solgt hos auktionshuset Christie's til 14,4 millioner pund, eller omkring 125 millioner danske kroner, skriver BBC. Inklusiv gebyr har den anonyme køber dog givet i alt 16,8 millioner pund – eller cirka 145 millioner kroner – for maleriet.

Værket blev skabt sidste år som en hyldest til det britiske sundhedspersonale, der har kæmpet mod coronavirus.

Det viser en lille dreng i t-shirt og smækbukser, der har udskiftet sine sædvanlige heltefigurer, Batman og Spiderman, med en figur af en sygeplejerske med ansigtsmaske på.

Sygeplejersken har en kappe på og strækker armen frem i en klassisk Superman-positur.

'Game Changer' har indtil nu hængt på Southampton General Hospital. Ifølge BBC efterlod Banksy en lille besked til hospitalsarbejderne sammen med det én kvadratmeter store værk, da det i 2020 blev afsløret på hospitalet.

- Tak for alt det, som I gør. Jeg håber, at dette lysner stedet lidt op, også selv om det er i sort-hvid, står der på sedlen.

Christie's siger ifølge BBC, at Banksy vil donere mere end 16 millioner pund af overskuddet til sundhedsorganisationer, der samarbejder med det britiske sundhedsvæsen.

Forud for salget var 'Game Changer' vurderet til mellem 2,5 og 3,5 millioner pund.

Facebook
Twitter