Verdenskendt dansk kunstner donerer tusindvis af værker til museum

Den danske kunstner Per Kirkeby har doneret 'et skatkammer' til Museum Jorn.

Museum Jorn i Silkeborg har tidligere vist udstillingen Per Kirkeby Komplet, som Per Kirkeby (tv.) besøgte, (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den anerkendte danske kunstner Per Kirkeby har doneret tegninger, trykgrafiske værker, skulpturer, arbejdsredskaber og skitser til Museum Jorn i Silkeborg.

I en pressemeddelelse kalder Museum Jorn donationen for et skatkammer, der giver en unik indsigt i Per Kirkebys kreative processer og tankesæt.

Per Kirkeby er anerkendt i både Danmark og udlandet og betegnes som en af de mest indflydelsesrige, nulevende danske kunstnere. Hans værker har været udstillet på verdens store museer som Museum of Modern Art i New York, Centre Pompidou i Paris og på Tate Modern i London, som netop har erhvervet tre af Kirkebys skulpturer.

Direktør: En storslået gave

- Per Kirkeby Arkivet er et monument i europæisk kunst og vil bidrage til at bevare fokus på Museum Jorn mange år fremover. Vi er stolte og ydmyge over at have modtaget så storslået en gave, siger Jacob Thage, direktør for Museum Jorn, ifølge pressemeddelelsen.

Et af værkerne er dette litografi fra 1974. (© Museum Jorn)

Thomas Bo Jensen, der er professor i arkitektur og bygningskunst ved Arkitektskolen i Aarhus, og Tate Moderns tidligere direktør, Sir Nicholas Serota, er ifølge pressemeddelelsen begge glade for donationen.

- Per har været ekstremt produktiv, og nu er det hele samlet ét sted i verden. Forskere kan nu opsøge ét sted og udforske de mange forskellige elementer af kunstnerens værk og proces, siger Thomas Bo Jensen.

Museum Jorn viser i forvejen Asger Jorns kunstsamling, men med Per Kirkebys donation vil hans arkiv blive sidestillet med Asger Jorns.

Per Kirkeby Arkivet vil blive vist på museet fra påsken 2018.