Verdenskendt kunstner til danskere: I ved ikke, hvor heldige I er

Den populære kunstner Marina Abramović hyldes som en rockstjerne. Nu åbner hun udstilling i Danmark, som hun holder meget af.

Forestil dig at sidde på en hård træstol på et museum i otte timer om dagen i næsten tre måneder og bare kigge fremmede mennesker i øjnene.

Bare kigge. Uden at sige noget overhovedet. Iført en tung, rød kjole.

Det gjorde performancekunstner Marina Abramović i 2010 som en del af sin velbesøgte udstilling ’The Artist is Present’ på Museum of Modern Art i hjembyen New York.

Til sidst var hun så afkræftet og havde så mange smerter, at de fleste andre nok havde sagt stop. Men sådan er Marina Abramović ikke – hun lider gerne for den nærhed, hun oplever med sit publikum i kunstens navn.

Og det er noget, der rammer mange folk lige i hjertet. Også her i Danmark.

Her ses Marina Abramović under sin udstilling 'The Artist is Present' på MoMa i New York i 2010, hvor museumgæster en ad gangen kunne møde kunstneren i stilhed for et øjeblik. (Foto: Andrew H. Walker © Getty Images)

I disse dage er stjernen på Sjælland for at holde foredrag, indvie et værk på Den Sorte Diamant i hovedstaden, udgive en bog og åbne sin store retrospektive udstilling ’The Cleaner’ på Louisiana i Humlebæk.

Der er noget ærligt og naturligt over jer, og I har en ånd over jer, som jeg kan relatere til

Marina Abramović, kunstner

Udstillingen har netop imponeret i Stockholm, og det er ikke tilfældigt, at Abramović lægger vejen forbi de skandinaviske lande.

Hun er vild med naturen på vores breddegrader og det nordiske folk:

- I er fantastiske, ærligt talt. I er som et frisk pust. Der er noget ærligt og naturligt over jer, og I har en ånd over jer, som jeg kan relatere til. Der er ikke mange af jeres slags tilbage her i verden, fortæller hun.

Performancekunstens bedstemor

Selvom mange måske endnu ikke kender Marina Abramović, så er hun en superstjerne på kunstscenen. En stjernestatus hun ikke er kommet sovende til.

- Jeg tror, at min vedholdenhed, min viljestyrke og min tro på og forståelse for kunstarten har hjulpet mig. Men MoMA-showet i New York ændrede alting for mig, fortæller den nu 70-årige stjerne om sit store gennembrud i 2010.

Mange kalder hende ’performancekunstens bedstemor’, men du kan godt tro om igen, hvis du tror, hun dermed kun henvender sig til det ældre publikum.

Marina Abramović har nemlig også mange helt unge i sin fanskare.

Som 63-årig nåede hun en ny og yngre fanskare takket være sine mange timer i den førnævnte stol på Museum of Modern Art, der i øvrigt også gik viralt på sociale medier i form af et rørende Youtube-klip, hvor hun blandt andet konfronteres med sin ekskæreste.

Og så hjalp det også lidt, at popstjernen Lady Gaga kom forbi udstillingen og dermed fik sine fans til at opdage Abramović.

- Så begyndte alle de unge jo at skrive på sociale medier, at Lady Gaga var på museet, og 12-, 13-, 14-årige kom for at se Lady Gaga, men så opdagede de jo også min kunst, fortæller en tilfreds Abramović.

Lady Gaga ses her sammen med kunstneren Jeff Koons og Marina Abramović ved et arrangement for hendes album 'Artpop" i 2013. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Modtages som en rockstjerne

At have fanget de unges opmærksomhed gør kunstneren ”enormt lykkelig”, siger hun. Også selvom det betyder, at Abramović nu er så kendt, at det indimellem er lige lovlig voldsomt med den opmærksomhed:

- Indimellem kan det være svært, når man er glad for sit privatliv, men samtidig glæder det mig meget, at unge mennesker kan relatere til min kunst. Det er jeg enormt taknemmelig over.

Sidste år besøgte kunstneren kulturfestivalen Heartland Festival på Fyn, og her var der stor jubel, da hun trådte ind på scenen. Målt på klapsalver skulle man næsten tro, at det var en rockstjerne, der var på besøg.

Og i morgen er der i øvrigt udsolgt, når hun skal tale om sin kunst i Koncertsalen på Louisiana.

- I ved ikke, hvor heldige I er

Så der bliver også taget godt imod Marina Abramović her i Danmark.

Og begejstringen er gengældt.

- Der er noget helt anderledes her. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg synes, der er en simpelhed, ærlighed og renhed her. I overdriver aldrig noget, hvis det ikke er nødvendigt, siger hun og tilføjer:

- Jeg bor selv i New York, hvor alt er mere hardcore, så jeg sætter meget mere pris på jeres land. I ved ikke, hvor heldige I er. Og som jeg sagde til min åbningstale i dag: I har både jeres fjorde og Lars von Trier!

Du kan se et indslag om udstillingen HER.

Du kan opleve udstillingen ’The Cleaner’ på Louisiana fra i morgen og frem til 22. oktober.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve