- Vi kedede os så vi byttede instrumenter

Orkestret Under Byen har i årevis været kendt for deres originale og lidt mystiske musik. Men de begyndte at kede sig, indtil de skiftede instrumenter.

Orkestret Under Byen er især i udlandet kendt for deres meget originale og lidt mystiske musik. Men bandet selv begyndte at kede sig, derfor har de byttet roller i orkestret.

Det var ikke længere sjovt at spille det samme instrument, så nu har de fået nye mellem hænderne, fortæller bandmedlem Morten Svenstrup.

- Vi har ikke faste roller mere. Jeg spillede som udgangspunkt cello, men på pladen spiller jeg også marimba, klaver og trommer sågar, siger han til DR Kultur.

Lyst til at udforske nye instrumenter

Morten Svenstrup ryster på hovedet af det faktum, at han spiller trommer. Det havde han alligevel aldrig troet, at det skulle ende med. Men anmelderne er næsten alle enige om at Under Byen har udgivet en af deres bedste plader.

Og det skyldes måske, at orkestret byttede rundt på instrumenterne og på deres roller i orkestret.

- Vi kedede os lidt med vores egne instrumenter, og derfor begyndte vi at udvide vores pladser og roller. Jeg er bassist og jeg syntes at jeg spillede det samme som jeg plejede. Derfor har vi åbnet ret meget op for at udforske forskellige instrumenter, fortæller bassist Sara Saxild.

Morten Svenstrup supplerer hende:

- Det hænger også sammen med at vi ret hurtigt keder os.

Droppet ideologien

Tidligere indspillede Under Byen deres plader som et kollektiv, men også det har de droppet. I stedet har de syv medlemmer i Under Byen nu indspillet hver for sig, og de har tilladt hinanden at være mere individualister.

- Det var lidt et ideologisk projekt, at vi alle syv-otte skulle sidde i studiet og være med til at arrangere alle numrene. Men det var en ekstremt krævende, og det kunne vi simpelthen ikke holde til igen, siger Morten Svenstrup.

Godt at sidde alene

Han er ikke i tvivl om, at han som musiker er mere fri, når han er alene. Og ifølge Sara Saxild har farvellet til kollektivet kun gjort godt.

- Det har bragt noget godt frem i os alle sammen, at vi har fået lov til at sidde alene i stedet for, at vi skulle sidde sammen syv-otte mennesker. Men det er ikke fordi vi er trætte af hinanden, siger hun.

Orkestrets medlemmer er da også meget tæt sammen, når de turnerer i udlandet, som de bruger meget af deres tid til. Alene i 2007 og 2008 spillede de næsten 150 koncerter sammen i Nordamerika, Centraleuropa og Skandinavien. Men kun i Danmark.

Fra otte til syv

- Når vi turnerer sammen bliver vi rystet godt sammen, og den energi har vi da overvejet at bruge. Altså at gå direkte i studiet efter en turné. Men tit har vi bare lyst til at være langt væk fra bandet efter to måneder på tur, forklarer Morten Svenstrup.

Under Byen er nu syv individualister i et band, hvor det tidligere var et kollektiv på otte mand. Pianisten Thorbjørn Krogshede har nemlig forladt for nylig forladt orkestret.

Facebook
Twitter