'Vi står overfor et gigantisk kollaps': Trods nye hjælpepakker er store dele af kulturbranchen stadig i knæ

Det er regeringens skyld, hvis kulturlivet kollapser, lyder det fra Radikale Venstre.

Kulturbranchen venter stadig på kulturministeren. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Kulturordførerne har haft deres at se til de seneste dage. Efter et forløb, hvor flere af forhandlingsparterne har udtrykt klar mistillid til kulturminister Joy Mogensen (S), landede der tirsdag eftermiddag tre hjælpeaftaler.

Der blev fundet 141 millioner kroner til landets

højskoler
, aftenskoler og folkeuniversiteter.
Medierne
fik en hjælpende hånd i form af en fremrykket udbetaling af den redaktionelle produktionsstøtte. Og kunstnere, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond, kan beholde deres støtte, selvom kunstprojekterne er gået i vasken.

Men det betyder langt fra, at kulturlivet er reddet. Coronakrisen rammer hårdt hos eksempelvis museerne, spillestederne og teatrene, der stadig må vente på politikerne.

- Vi er rigtig glade for, at der er kommet nogle delaftaler, siger Zenia Stampe, kulturordfører for Radikale Venstre.

- Men det er jo kun en meget lille flig af det store kulturområde.

Tomme teatre

På teatret Aveny-T på Frederiksberg er man i fuld gang med at klargøre C.V. Jørgensen-teaterkoncerten, der er sæsonens store satsning. Ifølge kalenderen er der premiere 1. maj.

I coronatider må skuespillerne, med hjælp fra videosamtaleprogrammet Zoom, øve sammen derhjemme, og den gamle bygning fra 1850 på toppen af Frederiksberg Allé huser i dag kun direktør Jon Stephensen og nogle få sceneteknikere.

På Aveny-T øver skuespillerne sig derhjemme.

- Vi tror stadigvæk på det. Men hvis vi ikke kan spille, må der være nogen, der kommer og hjælper os, siger Jon Stephensen.

Teatrene er ikke omfattet af regeringens hjælpepakker, fordi de får dækket mere end halvdelen af deres drift af statslige

tilskud
. Men resten skal teatrene selv hente hjem.

Aveny-T har cirka fem millioner kroner ude at svømme i forbindelse med C.V. Jørgensen-teaterkoncerten. Penge, der efter planen skal hentes hjem i billetsalget.

Jon Stephensen satser på at holde premiere på C.V. Jørgensen-teaterkoncerten den 1. maj. Ellers må der hjælp til. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Efter sommerferien

Hvad sker der, hvis I ikke kan holde premiere 1. maj, og hvis I ikke får økonomisk hjælp?

- Så kan teatret ikke fortsætte. Det er ikke, fordi jeg vil stå her og klynke eller noget, men det er simpelthen realiteten. De fem millioner kroner er jo nogle, vi har budgetteret med, og de var også kommet, så det dokumenterede billetsalg må vi få dækket på den ene eller anden måde. Ellers er der ikke noget teater efter sommerferien, så enkelt er det.

Stephensen undrer sig over, at der er gået så lang tid, uden at der er sket noget fra politikernes hånd.

- Jeg tænker, at enten er det en kulturminister, der ikke har særlig meget at skulle have sagt, og som derfor må agere efter det. Eller også er det en kulturminister, der ikke helt har forstået situationen.

Frustration til trods er der dog alligevel optimisme at spore hos teaterdirektøren.

- Det vigtige lige nu er jo, at det lader til, at der blandt politikerne er ved at sprede sig en forståelse for, at kulturen er vigtig. Og at den derfor også, som alt muligt andet, har brug for en hjælpepakke, når situationen er, som den er.

Regeringens skyld

Christiansborg
har kulturminister Joy Mogensen (S) været i modvind på det seneste.

Flere ordførere har ønsket kulturforhandlingerne flyttet væk fra kulturministeriet, og en af de førende kritikere har været Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe.

- Det, der har været vores frustration de sidste tre uger og stadig er det, er, at vi mangler et overblik. Vi mangler en

kortlægning
. Vi mangler i virkeligheden også at mærke, at regeringen kan se, hvad der foregår. Og det er en ekstremt alvorlig situation, vores kulturliv befinder sig i. Vi står overfor et
gigantisk
kollaps, siger Zenia Stampe.

Vi mangler at mærke, at regeringen kan se, hvad der foregår, siger Zenia Stampe, kulturordfører for Radikale Venstre. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Hvem bærer ansvaret, hvis mange må gå nedenom og hjem?

- Så er det regeringens skyld. Om det så er en kulturminister, der ikke var stærk nok, eller en finansminister, der smækkede døren i, da kulturministeren kom og bankede på, det ved vi ikke, og det finder vi måske aldrig ud af. Og forhåbentlig når vi heller ikke dertil. Forhåbentlig taler vi med store nok bogstaver nu, både over for kulturministeren og hele regeringen, til at vi kommer til at se handling.

Hvad skal der ske, før du er tilfreds?

- Vi skal se, at viljen er der, og at økonomien er der, ellers er der ingen grund til at samles i Kulturministeriet. Så vil vi hellere banke på nede hos Wammen (finansminister Nicolai Wammen (S) red.), altså manden på pengekassen, for det er åbenbart der, besultningen så skal træffes.

Kulturminister Joy Mogensen (S) skal de kommende dage forsøge at forhandle flere hjælpepakker på plads. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Blæst og uenigheder

Kulturminister Joy Mogensen (S) lytter til kritikken og tager den til sig. Samtidig hæfter hun sig ved, at det dog lykkedes at få parterne til at mødes omkring de første hjælpepakker til kulturlivet.

- Selvfølgelig er der meget, der kommer til at handle om min person, fordi det er mig, der sidder i forhandlingerne, men det vigtigste lige nu er, at vi får lavet løsninger, siger Joy Mogensen.

- Nogle gange, når der er blæst og uenigheder om forskellige synspunkter på nogle områder, så kan det godt blæse ind på andre områder, men jeg er fortrøstningsfuld. Når det lykkes at lande en aftale i dag, er jeg sikker på, at der kommer flere de kommende dage.