'Vi vil fanden gale mig ikke regeres af kællinger': Statsministerens anekdote fik dronningen til at grine ved regeringsjubilæum

Dronningen kunne i dag markere 50 år på tronen, og det betød taler på Christiansborg, hvor særligt statsministeren flere gange fik dronningen til at grine.

Det skulle have været den helt store festdag i dag, hvor dronning Margrethe har siddet på tronen i hele 50 år.

Men på grund af corona blev de helt store festligheder skubbet til september.

Men der var dog stadig en smule pomp, pragt og taler. Og især én tale fik dronning Margrethe til at grine.

Nemlig statsminister Mette Frederiksens tale, der blev holdt på Christiansborg med medlemmer af præsidiet og kongefamilien som tilskuere.

Talen handlede blandt andet om, hvordan dronning Margrethe blev regent som følge af ændringen i tronfølgeloven, der tillod kvinder at bestige tronen.

Loven blev ændret efter en folkeafstemning i 1953. Før afstemningen stod det klart, at Margrethe ville blive dronning ved et ja, og det fik Mette Frederiksen til at sige, at dronningen trods status som monark faktisk var valgt af danskerne.

Mette Frederiksen måtte beklage ordvalget, da hun fortalte en anekdote om lovændringen, da ikke alle dengang var lige begejstrede for tanken om en kvinde som regent.

Folketingets daværende formand, Gustav Pedersen, beskrev i sin dagbog et vælgermøde i 1953, hvor en borger rejste sig og sagde sin mening ligeud.

- Og jeg vil på forhånd beklage ordvalget. Det var ikke til den pæne side. Men ifølge formandens dagbog faldt ordene sådan her: ”Vi vil fanden gale mig ikke regeres af kællinger”. Men sådan blev det, og sådan er det. I dag ved vi alle, at valget af prinsesse Margrethe til tronfølger og kommende dronning var et fremragende valg.

Dronning Margrethe, prinsesse Benedikte, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie under Folketingets markering af dronningens 50-års regeringsjubilæum på Christiansborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Og selvom Mette Frederiksen måtte beklage ordvalget, så var det ikke noget, der fornærmede dronningen, der klukkede, mens statsministeren fortalte sin anekdote.

Gravhunden stjal Mette Frederiksens plads

Og det var ikke den eneste gang, at dronningen fandt smilet frem under talen.

Mette Frederiksen fortalte nemlig også historien om et af hende og dronningens første møder, hvor dronningens gravhund havde stjålet Mette Frederiksens stol.

- Der sker det, at jeg kommer ind ad døren til dronningens private arbejdsværelse. Og på den stol, som var tiltænkt mig, sidder – en gravhund. Der udspiller sig så en længere samtale mellem Hendes Majestæt og gravhunden Tilia, om hvis plads Tilia har indtaget. Statsministerens – eller gravhundens?

- Alle, der har hund, ved, at en sådan samtale er mulig. Og hvordan den plejer at ende. Men jeg kan afsløre, at jeg trak det længste strå. Jeg fik siddepladsen. For Deres Majestæt kan – hvis nogen skulle være i tvivl – sætte Dem igennem, når De vil, sagde statsministeren i sin tale.

Se klippet her:

Også Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S) holdt en tale, hvor han blandt andet takkede dronningen for at være et samlingspunkt for danskerne.

Normalt ville der efter talerne have været et nifoldigt hurra for dronningen, men det var på grund af corona erstattet af klapsalver, og både Mette Frederiksen og Henrik Dam Kristensen lovede, at dronningen ville blive fejret mere senere på året.

Efter talerne på Christiansborg tog dronningen og kongefamilien videre til Roskilde, hvor de skulle lægge kranse ved Frederik 9.’s grav ved Roskilde Domkirke.

Turen til Roskilde foregik i dagens anledning med den kongelige salonvogn, der var en gave fra DSB i 2000. Ved ankomsten til Roskilde kom toget til at køre lidt for langt og måtte bakke, men efter lidt startproblemer gik turen til domkirken.

Her blev der lagt flere kranse ved gravstedet, som I kan se på videoen her.

Efter en privat stund inde i kirken gik turen mod Amalienborg, og dagens markering var forbi.

I september får dronningen dog en større fejring, når coronaen tillader det.