Victoria fra Bagedysten efter stort vægttab: 'Jeg er bare pissestædig'

Victoria Askjær fra 'Den store bagedyst' har ikke altid været lige så selvsikker, som hun fremstår på tv.

I dag er 'Bagedystens' Victoria Askjær langt mere selvsikker, end hun var, da hun vejede 100 kilo. (Foto: © Carsten Mol/Privatfoto, Dr)

Med sine beundringsværdige kagekreationer og smittende smil har Victoria Askjær gang på gang gjort sig bemærket i 'Den store bagedyst'.

Om hun har disket op med en lækker lübeckerlagkage eller et perfekt peberkage-eiffeltårn, så har Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen kastet ros efter amatørbageren, der altid har kvitteret med et bredt grin.

Men det har ikke altid været en selvfølgelighed for Victoria Askjær, at hun kunne charmere folk i ethvert rum, hun trådte ind i.

Usikkerheden har nemlig været hendes følgesvend i mange år.

- Jeg brugte mange år på at være usikker på, om jeg var vellidt. Jeg vurderede altid folk, når jeg trådte ind i et rum og tænkte over, hvad jeg skulle gøre for at være god nok i deres øjne, fortæller den 28-årige mor til to.

Se, hvor rørt Victoria Askjær bliver, når dommerne storroser hende:

Usikkerheden kom særligt til udtryk for nogle år siden, hvor Victoria Askjær havde en anden livsstil, end hun har i dag.

Hun har nemlig ikke altid set ud, som hun gør nu. Da hun var 19 år, vejede hun 100 kilo.

- Jeg var 17, da jeg flyttede hjemmefra. Og jeg havde ikke lært, hvordan man passer på sig selv.

- Jeg tror, det var manglen på motion og lidt for mange boller med smøreost i kantinen på gymnasiet. Det var ikke fordi, jeg levede af junkfood, jeg havde bare ikke redskaberne til at forstå, hvordan jeg skulle leve et sundt liv, siger hun.

Men en dag gik det op for Victoria Askjær, at vægten havde sneget sig op på det trecifrede tal. Og det blev vendepunktet for den unge kvinde, der satte sig for at blive den slanke udgave af sig selv, vi nu kender fra 'Bagedysten'.

- Mit vægttab handler egentlig bare om kost og motion. Det er ikke, fordi jeg har en mirakelkur. Jeg er bare pissestædig og gør det, som jeg sætter mig for.

For om det er vægten, sin egen usikkerhed eller en drilsk glaze i bageteltet, så er Victoria Askjær ikke typen, der giver op ved synet af en udfordring.

- Jeg er alene med to små børn. Jeg sætter mig ikke ned og hyler. Jeg smiler og kommer videre, hvis tingene er hårde.

Smøreost og kridhvide boller var én af mange årsager til, at Victoria Askjær i sine teenageår endte med at veje 100 kilo. (© PRIVATFOTO)

Sammenligner 'Bagedysten' med at føde

Victoria Askjær meldte sig til 'Den store bagedyst' for på én gang både at gøre noget godt for sig selv og for at bevise sit værd for sig selv.

- Det har været et spørgsmål om at vise mig selv, at jeg sagtens kunne. En form for selvudvikling. Det har været en slags spa-ophold for sindet, griner hun.

For når mousser og bunde flyver om ørerne på én, har man ikke tid til at være usikker på sig selv og tænke over, hvilken sjov replik man skal fyre af til kameraet for at være vellidt.

- Du har ikke på samme måde mulighed for at falde i de gamle fælder, hvor man overtænker alt muligt. Der er simpelthen ikke overskud til det, siger hun.

Og det er den umiddelbarhed ved 'Bagedysten', Victoria Askjær har nydt.

- Man er jo bare elsket for den, man er, midt i kaosset. Det er mega givende, at jeg kan bare være mig selv, og så synes folk, jeg er meganice. Det har givet en eller anden form for ro i mig og min person, lyder det fra Victoria Askjær, der dog også bemærker, at man ikke kommer sovende til 'Bagedyst'-succes:

- Jeg sammenligner lidt 'Bagedysten' med at føde børn. Det er altomfattende, grænseoverskridende, smertefuldt og kaotisk. Og lige så snart det er ovre, og man har set resultatet, så glemmer man, hvor hårdt det hele var, og så nyder man det bare.

- Man kommer ikke til at fortryde at være med i 'Bagedysten'… Det med børnene kan man til gengæld fortryde i ny og næ, siger hun og slår sin store, karakteristiske latter op.

Delltagerne er gode venner, når de ikke konkurrerer mod hinanden i bageteltet. Her ses Victoria Askjær og de andre deltagere holde pause i slotsparken ved Clausholm Slot uden for Randers, hvor 'Den store bagdyst' bliver optaget. (© PRIVATFOTO)