VIDEO 30 år med Super Mario: Figuren ændrede svenske Owes liv

Videospillene med Super Mario har været en megasucces i nu præcis 30 år. Owe Bergstend fra Sverige var blandt de første i verden til at se potentialet i spillene.

Det er præcis 30 år siden at Nintendo-spillet Super Mario Bros revolutionerede videospils-industrien med en helt ny type spil, der var langt mere avanceret end hvad der hidtil var set. Dengang var der udbredt skepsis over hvor stor en forretning videospil kunne blive, men i dag er den større end filmindustrien.

Nintendo er skabt i Japan og er siden vokset i hele verden, men faktisk nåede Super Mario til Skandinavien langt tidligere end andre steder i Europa - og det skyldtes primært svenskeren Owe Bergstend.

På en rejse i Singapore i 1981, blev han vildt fascineret af det primitive, men Asien-populære lommespil 'Game and Watch'.

- Jeg spillede det hele vejen hjem og blev nærmest afhængig af spil, fortæller Owe Bergstend til DR.

Tog kontakt til Japan

Dengang havde han en lille elektronikforretning i Sverige, men kort før Super Mario Bros udkom i Japan tog han kontakt til skaberne hos Nintendo. Han fik lov at opleve spillet inden det udkom som en af de første personer i verden, og han var vildt imponeret:

- Det var helt fantastisk. Jeg så alle svampene, og alle superkræfterne i spillet, siger Owe Berstend, der forsøgte at overtale Nintendo til at bringe samarbejde om at bringe deres nyskabende videospil til Skandinavien.

- Det var virkelig hårdt i begyndelsen, for ingen herhjemme troede på det.

Owe Bergstend fik i 2007 en personlig tegning af Shigeru Miyamoto - skaberen af Super Mario.

Spillene var for dyre, mente forretningerne. Men da julen kom skete det helt store 'boom', fortæller Owe Bergstend. På dette tidspunkt havde hans virksomhed Bergsala fået rollen som Nintendos distributør i Norden - og det job varetager de stadigvæk.

Siden voksede Super Marios succes sig enorm. På verdensplan har spillene med den lille blikkenslager i dag solgt mere end 262 millioner eksemplarer.

- Nogengange må jeg knibe mig selv i armen. Mario har skabt Nintendos succes, men ingen kunne have forudsagt, hvor stor han ville blive. Uden Mario aner jeg ikke, hvad jeg skulle have lavet, siger Owe Bergstend.

Hvad ønsker du at Super Mario får i jubilæumsgave?

- Evigt liv.

Se klippet om Super Mario og en af hans danske superfans fra N-Club i videoen over artiklen.

Kan du heller ikke få nok af den lille blikkenslager Mario, så tag til DR Frit Spil i Koncerthuset søndag 27. september. Her hylder DR spil i alle afskygninger, og du kan bl.a. deltage i den store Mario Kart-turnering eller opleve Troldspejlet LIVE. Læs mere på dr.dk/fritspil.