VIDEO Gæt en dialekt i Sprogquizzen

Har du styr på de danske dialekter? Det kan du teste med denne video fra det nye program Sprogquizzen.

- Årh det war dau et grusomt blæsvær deon daw.

Hva'ba'? Det er ikke altid let at forstå de mange dialekter, der findes i Danmark – og slet ikke i disse tider, hvor færre taler med lokalområdets tunge, og rigsdansk dominerer i medierne.

Derfor kigger det helt nye program 'Sprogquizzen' på DR K i aften blandt andet nærmere på de danske dialekter, og i den anledning kan du allerede nu quizze med her på dr.dk ved at klikke på videoen øverst her på siden.

Hvor er landmanden fra?

I det første klip møder du landmand Martin Sørensen, der fortæller lidt om sit landbrug og sin hobby.

De fleste vil sikkert gætte på, at Martin Sørensen er fra den sydlige del af Danmark, men kan du gætte hvilken by? Her giver Sprogquizzen heldigvis tre svarmuligheder.

Er han fra Esbjerg, Tønder eller Sønderborg?

Hvilken ø er Jenny fra?

I klippet møder vi også Jenny, der fortæller lidt om et voldsomt blæsevejr, og hvad det skabte af ødelæggelse ved hendes hjem.

Her kræver Sprogquizzen ikke en specifik by som svar - så du skal ”bare” gætte, hvilken ø, hun er fra.

Men er det Als, Tåsinge eller Lolland?

Du kan se de rigtige svar nederst i denne artikel.

Legende og uhøjtidelig quiz

I aftenens afsnit af Sprogquizzen er det tv-vært Rie Helmer og forfatter Julie Hastrup, der dyster mod nyhedsvært Mikkel Frey Damgaard og tv-vært Adrian Lloyd Hughes.

Udover dialekterne dyster de to hold også i, hvordan en række ord er blevet skabt, hvor gamle en række ord er, og hvad blandt andet æblefis betyder.

Maria Månson er vært på programmet, og hun elsker at tale, høre og læse korrekt dansk – dog uden at være sprogpurist, siger værten i en pressemeddelelse:

- Jeg tror på sproget som en levende og dynamisk størrelse, der ændrer og former sig alt efter, hvilken verden og situation det ytres i. Det er netop denne legende og uhøjtidelige tilgang til sproget, jeg har forsøgt at tage med mig i ’Sprogquizzen’, siger hun.

Og svarene er...

Se med i aften og quiz med i det danske sprog, når Sprogquizzen har premiere i aften på DR K klokken 21.

Svar: Martin Sørensen er fra Tønder, og Jenni er fra Tåsinge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter