VIDEO Klima-nødråb fra Nikolaj Coster-Waldau: Havisen smelter og gletsjere smuldrer

Nikolaj Coster-Waldau er en travl mand. I øjeblikket er han i gang med at indspille næstsidste sæson af tv-serien ’Game of Thrones’, men han har også fundet tid til at dokumentere klimaforandringerne.

Alle ved, at med vinteren kommer sultne zombier, ildspyende drager og kannibalistiske banemænd. I hvert fald i HBOs succesfulde fantasyserie ’Game of Thrones’. Men udenfor skærmen er vinteren selv truet af en anden fjende: Nemlig global opvarmning.

I de sidste par sæsoner af ’Game of Thrones’ har Nikolaj Coster-Waldau været på tynd is i rollen som ridderen Jamie Lannister, men nu har den danske stjerneskuespiller selv bevæget sig ud i et truet vinterlandskab.

Det skete, da han i slutningen af 2016 drog på togt i Grønland for 'Google Street View' for at dokumentere den globale opvarmnings konsekvenser for den grønlandske natur.

- Klimaforandringerne har selvfølgelig en lang række globale konsekvenser, men Grønland er det sted i verden, hvor du kan se dem mere direkte, forklarer Nikolaj Coster-Waldau.

Engang var her dækket af is

Udstyret med et 'Google Street View'-kamera i rygsækken tilbagelagde han flere hundrede kilometer af den grønlandske indlandsis i helikopter, firehjulstrækker og på gåben.

Nicolai Coster Waldau har filmet over hundrede kilometer med Streetview-kameraet på ryggen. Foto: Google

Her var det ikke svært at se virkningerne af klimaændringerne:

- Havisen smelter, gletsjere smuldrer og steder, som engang var dækket af is, er nu åbent land, fortæller en træt Nikolaj Coster-Waldau over telefonen med ligeså grødet stemme som den smeltende indlandsis. For ikke bare har skuespilleren travlt med at optage syvende og næstsidste sæson af ’Game of Thrones’. Han medvirker også i flere spillefilm både hjemme og ude.

Projektet med at dokumentere klimaforandringerne for 'Google Street View' er en sidegesjæft, den danske skuespiller har involveret sig i, fordi han ikke kunne lade være. Men også fordi han har en stærk tilknytning til Grønland.

- Jeg er kommet der gennem tyve år, fordi min hustru er halvt grønlandsk. Jeg håber, at muligheden for at se Grønland i panoramabilleder på din telefon, vil få alle til at forelske sig ligeså meget som jeg i den storslåede grønlandske natur, der desværre er i forfald i disse år, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Turen var hård, men Nicolai Coster-Waldau fik dog kappet distancen lidt ved hjælp af en helikopter og firehjulstrækker. Han er selv vant til at vandre i Grønland, idet han besøger landet hvert år med sin grønlandske hustru og to døtre. Foto: Google

Brugte sit eget sommerhus

Sammen med hustruen, sanger og skuespiller Nukâka Motzfeldt, ejer Nikolaj Coster-Waldau et sommerhus i den lille Sydgrønlandske bygd Igaliku. Det besøger han hvert år med hustruen og sine to døtre. Men denne gang agerede det også udgangspunkt for 'Google Street View' -projektet.

- Herfra var det muligt at tage ud til steder, man ikke normalt kan komme til, simpelthen for at dokumentere klimaforandringerne. Men projektet handlede også i høj grad om at vise landet frem, siger Nikolaj Coster-Waldau, der tror, at Grønland løsriver sig helt og holdent fra Danmark indenfor de næste tyve-tredive år.

- Der er meget langt mellem Danmark og Grønland. Også i forhold til, hvad de fleste danskeres forestillinger er om landet. I folkeskolen lærer man jo mest om Grønlands fauna og flora, ikke befolkning, siger skuespilleren, inden han sætter punktum for, hvorfor han nærer en så stor kærlighed til landet.

- Grønland er helt fantastisk, for det får mig til at føle mig genoplivet som menneske. Derfor er det simpelthen så vigtigt, at vi alle sammen gør noget hver især for at forhindre klimaforandringerne, siger han.

Selv forsøger Nikolaj Coster-Waldau at spise mindre kød og genbruge flere ting i kampen for klimaet, men:

- Det er ligesom de her landsindsamlinger, hvor man først tænker at ens bidrag på halvtreds kroner ikke gør en forskel, men hvis vi alle donerede det samme, ville vi kunne rykke ved noget. Hele budskabet med projektet er, at vi skal lære at give mere og få mindre ved at se de direkte konsekvenser af vores forbrug.

Facebook
Twitter