Video: MoMA og Guggenheim støtter Ai Weiwei gangnam-style

Kina har blokeret den kinesiske kunstner Ai Weiweis gangnam-video. Nu støtter 250 kunstnere og museer kineseren i ny gangnam-parodi.

Kina har blokeret den kinesiske kunstner Ai Weiweis gangnam-video. Nu støtter 250 kunstnere og museer kineseren i ny gangnam-parodi. (© YouTube)

- We've got your back, står der på skiltene, som en Guggenheim-medarbejder holder op i det verdensberømte museums sneglehusformede bygning i New York.

Han er flankeret af syv andre af museets medarbejdere, der med krydsede arme og spjættende ben lader som om, de rider derud af på en hest.

Se

videoen her

De danser de nu verdensberømte trin bedre kendt som gangnam-style, som for nogle måneder siden eksploderede, da en koreansk popstjerne lagde sin musikvideo på nettet.

Siden er den koreanske video blevet det andet mest sete YouTube-klip nogensinde med 790 mio. views. Samtidig har utallige grupper og mennesker lavet parodi-videoer og lagt dem ud på nettet.

Ai Weiweis gangnam censureret

Deriblandt Kinas mest berømte kunstner Ai Weiwei, som er kendt for sine stærkt kritiske holdninger til Kinas regering og dens censur over for befolkningen og kinesiske kunstnere især.

Ai Weiweis gangnam-video, som han lagde på nettet i oktober, blev således også fjernet og var efter 24 timer umulig at finde via kinesiske søgemaskiner.

Derfor har en lang række af verdens mest anerkendte kunstinstitutioner og kunstnere nu lavet deres egen video, hvor de støtter Ai Weiweis kamp for ytringsfrihed i Kina.

I videoen optræder blandt andre museerne Guggenheim og MoMA og det anerkendte britiske galleri The Serpentine Gallery i England - samt internationalt anerkendte kunstnere som den indisk-britiske Anish Kapoor, som har taget initiativ til videoen sammen med Amnesty International.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk