VIDEO Mundharpe-Mathias får 50.000 kr. af kronprinsparret: Nu kan jeg tage et job eller to mindre

Mathias Heise begyndte at spille mundharpe, da han som barn så Amin Jensen spille i fjernsynet. I år modtager den danske musiker Kronprinsparrets Stjernedryspris.

Kronprinsparret uddeler hvert år to Stjernedryspriser, der går til spirende danske kulturtalenter. Og i år er en af dem 23-årige Mathias Heise, der er en af Danmarks få mundharpister.

Mathias Heise modtager Stjernedrysprisen for sin musikalske indlevelse, sin virtuositet på den kromatiske mundharpe og sin kunstneriske tilgang til egne kompositioner.

- Det er enormt givende for mig at modtage Stjernedrysprisen. Det er et springbræt videre til nyt terræn, og det er en økonomisk håndsrækning, der giver noget plads og noget rum til mine kreative udfoldelser. Og det er enormt vigtigt, siger Mathias Heise, der er den første nogensinde i Danmark, der blev optaget på Rytmisk Musikkonservatorium med mundharpe som hovedinstrument.

Mathias Heise spiller primært jazz og udgav sidste år pladen 'Sudden Ascent' med sit band Mathias Heise Quadrillion.

Vant til prisregn

Trods sin unge alder er det langt fra første gang Mathias Heise modtager priser og anerkendelse. Han vandt blandt andet verdensmesterskabet i kromatisk jazz mundharpe ved World Harmonica Festival og i 2014 titlen som 'Årets nye jazzstjerne' i DPA's prestigefyldte komponistkonkurrence.

- Der er nogen fordele ved, at jeg har et terræn for mig selv, som der ikke er så meget konkurrence om. Det er nemt at lyde unik. Lyden i sig selv er unik. Ulempen kan så være, at der ikke er så mange at se op til og støtte sig op ad. Man bliver nødt til at være meget selvstændig. Der er ikke nogen, der bare viser vejen for en, siger Mathias Heise.

Det er heller ikke første gang, at Kronprinsparret lader hæderen regne ned over unge, musikalske talenter. Blandt tidligere års vindere af stjernedrysprisen er sangerinderne Karen Marie Ørsted og Nanna Fabricius Øland, bedre kendt under kunstnernavnene Mø og Oh Land, samt violinist Rune Tonsgaard Sørensen.

Frihed til kreativitet

Med prisen følger 50.000 kroner til fri afbenyttelse og Mathias Heise er ikke i tvivl, om hvad pengene skal bruges på.

- Jeg tror helt sikkert, at nogle af pengene skal bruges på, at jeg kan tage et job eller to mindre af dem, jeg ikke brænder ligeså meget for og som tager tiden fra det, jeg virkelig gerne vil og så fokusere mere på den kreative udfoldelse.

Lørdag den 8. oktober modtager Mathias Heise og arkitekterne Johansen Skovsted officielt årets to Stjernedryspriser, når Kronprinsparrets Priser 2016 løber af stablen med et stort show i Musikteateret i Holstebro.

Du har mulighed for at se hele showet og Mathias Heise optræde live på scenen, når prisoverrækkelsen bliver sendt lørdag den 8. oktober klokken 21.00 på DR1 og dr.dk/tv.

FacebookTwitter