VIDEO Olsen Bandens kontroltårn bliver flyttet fra København til Gedser

En bygning fra Olsen-banden på sporet skulle rives ned, men har efter pres og donationer fået lov at blive bevaret

Det er gammelt og forfaldent og ventede bare på at blive revet ned. Men kontroltårnet Det Gule Palæ på Banedanmarks togstrækning har også en kulturhistorisk værdi og fik derfor i sidste øjeblik lov at overleve.

Bygningen var nemlig en central del af filmklassikeren 'Olsen-banden på sporet' fra 1975, og bliver nu flyttet den lange vej fra København til Gedser.

- Den rummer så stor filmhistorie, og derfor skal den bevares. Det ville være så synd at rive den ned, siger Rune Holm Clausen formand for Olsen Banden Fanklub DK.

Det var fanklubben, der havde en plan om at bevare bygningen. Banedanmark udskød nedrivningen, og i slutningen af sidste år gik A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers fond med til at donere en million kroner til at bevare Det Gule Palæ.

Bliver kørt og sejlet

Lørdag begyndte transporten af den skrøbelige bygning, der bliver kørt og sejlet hele den lange vej til Gedser, hvor der skal indrettes et lille museum om den berygtede, danske amatørbande. Men det er det hele værd, mener Rune Holm Clausen, som især er glad for en bestemt scene fra Olsen-banden filmen:

- De to gamle tårnugler, Hr. Brodersen og Hr. Gotfredsen, får øje på Børge, der står nede på terrænet. De tror, at han er den unge, nye trafikelev. De har lige kritiseret den langhårede ungdom, men da de ser ham siger de: 'Neej, se. Han er korthåret - og så bærer han briller. Meget sympatisk". Jeg elsker den scene, siger fanklubbens formanden.