VIDEO Poul Erik blev mishandlet på børnehjem: Nu kommer historien i biografen

Med en ny spillefilm om vold, overgreb og omsorgssvigt på børnehjemmet Godhavn håber virkelighedens ofre, at de kan få en undskyldning fra staten.

Du kan se Poul Erik fortælle om, hvordan tiden på Godhavn har påvirket hans liv efterfølgende i videoen. Klik på play.

Bygningerne ligner sig selv, bemærker 67-årige Poul Erik Rasmussen, da han nærmer sig børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje i Nordsjælland.

- Det gyser sgu hver gang, jeg ser bygningerne. Så vender tankerne tilbage fra dengang, siger han.

Det er mere end 50 år siden, at Poul Erik Rasmussen som 12-årig blev anbragt på børnehjemmet. I dag er Godhavn stadig en institution for unge med vanskeligheder. Men ellers er alt forandret.

- Selv om jeg ved, at jeg bare kan gå min vej, så kan man ikke lade være med at lade tankerne flyve og tænke på alt det lort, der var dengang, siger Poul Erik Rasmussen.

Ydmygelser, bank og stærk medicinering var hverdagen for mange af drengene på hjemmet – også for Poul Erik Rasmussen.

Poul Erik Rasmussen husker sin første dag på børnehjemmet. - Jeg var skræmt fra vid og sans, siger han.

På forstanderens kontor fik han flere gange tæsk. En gang besvimede han af de slag, forstanderen gav ham.

- Han var jo et kæmpe uhyre i forhold til lille mig – en spinkel knægt. Hans næver var som en bjørns, hans øjne … Altså han var uhyggelig, fortæller Poul Erik Rasmussen, der blev anbragt på børnehjemmet, fordi hans mor i afmagt havde henvendt sig til børneværnet for at få hjælp til at håndtere sine tre børn efter sin mands død.

Lars Mikkelsen: De var også mennesker

Poul Erik Rasmussen er ikke den eneste granvoksne mand, der i dag ser tilbage på sin tid på børnehjemmet med gru.

Siden dokumentaren ”Drengehjemmet” i 2005 rullede over skærmen og dokumenterede omsorgssvigt, vold og overgreb, der fandt sted på institutionen, har flere mænd stået frem i medierne og fortalt om deres oplevelser.

De historier resulterer nu i en ny spillefilm, hvor virkelighedens Godhavn er blevet til et fiktivt børnehjem med navnet Gudbjerg.

Filmen er ifølge Zentropa, der står bag den, baseret på virkelige hændelser. Men der også anvendt filmiske friheder, og det er derfor ikke en 100 procent en til en-fortælling om det, Poul Erik Rasmussen og de andre mænd oplevede på Godhavn som børn.

Skuespilleren Lars Mikkelsen skal spille den uhyggelige forstander, og som forberedelse til indspilningen af filmen mødte han Poul Erik Rasmussen og et andet af virkelighedens ofre.

- Man bliver klar over, at det ikke udelukkende skal være underholdning, når der står nogle mænd godt oppe i tresserne og ryster over det hele og bryder sammen, når de fortæller om de her ting, siger Lars Mikkelsen og fortsætter:

- At drengene er blevet tugtet af det her system, er jo uimodsigeligt. Men for mig har det også været væsentligt at vise, at det (forstanderen og lærerne red.) også har været nogle mennesker, der har troet på det system, de var i, siger Lars Mikkelsen.

Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen spiller nogle af hovedrollerne i filmen "Der kommer en dag", som har premiere den 21. april. (© Nordisk Film (pressefoto))

Forsøgte at stikke af 12 gange

Hvad drengene oplevede på Godhavn er nøje dokumenteret i den såkaldte Godhavnsrapport fra 2011.

Vold, overgreb og brug af stærk antipsykotisk medicin på drengene fandt sted helt op til 70’erne. Det er også dokumenteret, at der i hvert fald er fundet et seksuelt misbrug sted fra en voksens side mod en dreng.

Det er noget, Poul Erik Rasmussen husker.

- En af gangene foregik det på den måde, at en af lærerne kom ned og hentede en dreng. Og så var de væk i timevis, fortæller han.

Poul Erik Rasmussen forsøgte at stikke af 12 gange på de tre år, han var anbragt på børnehjemmet. Men det lykkedes aldrig, og hver gang vankede der på forstanderens kontor, fortæller han.

- Først fik man en knytnæve eller et eller andet. Så røg man i gulvet og blev smidt op på en sofa, fortæller Poul Erik Rasmussen.

- Så kunne han sidde der og banke en, og det kunne være med knytnæver, en på hver side af hovedet med hans store næver. Og nogle gange gik man ud som et lys, husker Poul Erik Rasmussen om sin tid på Godhavn, der i dag er en meget velfungerende institution, milevidt fra det der foregik dengang.

Ønsker sig en undskyldning

Oplevelserne fra dengang sidder stadig meget dybt i Poul Erik Rasmussen. Han kan ikke forstå, at staten ikke har givet ham og de andre en undskyldning.

Det har tidligere børnehjemsbørn fået i både Norge og Sverige. Og det forstår Poul Erik Rasmussen ikke, at de danske mænd endnu ikke har fået.

I mangel på undskyldning lagde han i 2013 sag an mod staten, men byretten vurderede, at sagen var forældet. Nu er sagen anket til landsretten, der skal vurdere, om sagen kan realitetsbehandles.

Med filmen håber Poul Erik Rasmussen, at han og de andre ofre kan få en undskyldning fra staten for de overgreb, de blev udsat for på børnehjemmet.

- Det er jo ikke nogen nulevende mennesker, vi anklager. Det er et system, der har fejlet, og det er bevist, at det har fejlet. Hvis en repræsentant for det system ville sige undskyld, er der mange, der kan få fred, siger Poul Erik Rasmussen.

Politikere har gang på gang afvist

Men både den tidligere regering og den nuværende regering har afvist at give mændene en undskyldning. Senest i februar i år afviste socialminister Karen Ellemann (V) det fra folketingssalen:

- Regeringen kan ikke påtage sig ansvaret for, hvordan samfundet dengang var indrettet, for datidens love og normer og for datidens menneskesyn, sagde hun.

Socialdemokraterne tog heller ikke initiativ til at give en undskyldning, da de sad i regering. Men det fortryder formand Mette Frederiksen nu, siger hun.

- Jeg synes, vi lyttede for meget til embedsmændene, som har masser af forbehold. Jeg erkender, vi ikke har nogen tradition for at gøre det her i Danmark, og der er en masse juridiske spørgsmål, vi skal afklare, men vi bliver nødt til at tage stilling, siger hun.

- Eddermame en hård film

Poul Erik Rasmussen har endnu ikke set den færdige film ”Der kommer en dag” endnu. Det skal han sammen med nogle af de andre fra Godhavn til en særvisning inden premieren.

Indtil videre har han kun set nogle klip fra filmen, som 21 Søndag har vist ham.

- Av, det bliver eddermame en hård film, siger han.

Du er stadig glad for, at den kommer?

- Ja, det er jeg. Bare så folk vil tro på det.

Filmen har premiere den 21. april i flere af landets biografer.

Du kan se Poul Erik fortælle om, hvordan tiden på Godhavn har påvirket hans liv efterfølgende i videoen over artiklen.

Om den nye film - "Der kommer en dag"

  • I filmen ankommer brødrene Erik på 13 år og Elmer på 10 til børnehjemmet Gudbjerg.

  • Handlingen foregår i 1967.

  • De bliver fjernet fra deres syge mor på Nørrebro og finder hurtigt ud af, at de har mistet deres frihed.

  • På børnehjemmet bliver drengene udsat for vold og overgreb, men forsøger at gøre oprør mod forstanderen.

  • Filmen har premiere den 21. april.

FacebookTwitter