VIDEO Roskilde Festival gør klar til at brænde 2.400 ton affald af

Festivalfolket skal lære at rydde op efter sig selv, lyder det fra den ansvarlige for affaldsindsatsen.

Roskilde Festival 2017 er slut, og på Dyrskuepladsen har de mange gæster traditionen tro efterladt en ordentlig omgang affald.

Frivillige gik søndag i gang med det enorme oprydningsarbejde, og teamlederen for festivalens affaldsindsats, Hans Jessen, fortæller, at der i år er blevet sat ekstra meget fokus på, at gæsterne ikke efterlader så meget affald.

Både i løbet af festivalen, og når snuden vendes hjemad.

- Vi forsøger at arbejde mere med motivationen af gæsterne. Vi kan jo ikke gå og samle alt det her affald op hver morgen, så folk møder en ren plads. Vi er nødt til at sige til folk, at de selv skal være med til det, fortæller Hans Jessen.

Han regner med, at festivalen langsomt men sikkert bevæger sig hen imod at få flere af de såkalde 'Clean-pladser', hvor der er fokus på oprydning og renlighed.

I år har mere end 15.000 af gæsterne boet i disse områder, hvor man sorterer og fjerner sit eget affald og slæber de ting med hjem, der stadig kan bruges.

2.400 ton affald

Hos gæsterne nikkes der genkendende til, at der ofte efterledes en del i lejren, når den muntre uge med musik og fest er overstået.

- Der er mange i vores lejr, der har ladet deres telte og deres luftmadrasser ligge. Og en masse overskudsmad og øl, lyder det fra 20-årige Kasper Faurby, der er på vej hjem fra festivalen.

Netop luftmadrasserne ser Hans Jessen meget gerne, at gæsterne ikke lader ligge.

- Vi har desværre konstateret, at de lidt billigere luftmadrasser inderholder stoffet PVC, og når vi brænder dem, så ryger det her PVC ud i luften, og det vil vi simpelthen ikke byde samfundet og miljøet. Så de bliver gravet ned, fortæller Hans Jessen.

Det estimeres, at der efter Roskilde Festival bliver brændt cirka 2.400 ton affald af, men Hans Jessen vurderer, at tingene bevæger sig i den rigtige retning.

- Inde for de næste fem til ti år satser vi på at have en rimelig bæredygtig festival, hvor vi også får gæsterne til at tage det miljøansvar, som festivalen gerne vil have, at alle har.

Der bliver brugt mellem otte og ni millioner kroner på rengøringen af Roskilde Festival, og arbejdet er først færdigt i løbet af september eller oktober, fortæller Hans Jessen.

Facebook
Twitter