VIDEO Vil du låne en skizofren, en pukkelrygget eller en somalier?

Personer, der stikker ud i samfundet, bliver ofte mødt af fordomme. Menneskebiblioteket forsøger at få folk til at tale sammen.

Når Stina Bendtsen fortæller, at hun lider af skizofreni, spørger folk hende ofte, om hun egentlig ikke blot bør tage sig sammen.

- Eller de spørger om jeg så tror, at jeg er to personer - eller om jeg tror, at jeg er Jesus, siger hun.

Det er helt almindeligt, at folk har fordomme om Stina Bendtsens sindslidelse, der gør, at hun hører stemmer, ligesom mange dømmer hende for sin overvægt.

Derfor deltager hun i Menneskebiblioteket, hvor folk kan komme og 'låne' hende som en bog, og derefter få be- eller afkræftet alle de fordomme, de måtte have.

- Menneskebiblioteket går ud på at låne en række mennesker ud, som repræsenterer en eller anden gruppe i samfundet, der er udsat for fordomme, stigmatisering eller stereotyper, siger arrangør Ronni Abergel.

Hiv-smittede og misbrugsofre

Ronni Abergel har drevet projektet i 14 år og har fået det spredt til hele 70 nationer. Folk lige fra Sydkorea til Qatar kan dermed lære om andre mennesker, der ikke er helt som dem selv.

I Danmark blev Menneskebiblioteket i år holdt på Københavns Hovedbibliotek, hvor de interesserede blandt andet kunne låne en hiv-smittet, en blind, et seksuelt misbrugsoffer, en skleroseramt og en muslimsk kvinde.

For Stina Bendtsen har dagen været lærerig:

- Min intention med at komme herind i dag har været at stoppe nogle af alle de her fordomme, som mange i samfundet har om minoriteter. Og jeg føler virkelig, at mange lytter, siger hun.

I videoen over artiklen kan du møde tre af deltagerne fra Menneskebiblioteket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk