Vidste du det? Din filmsmag kan påvirke, hvor godt du tackler corona

Særligt én filmgenre er værd at kaste sig over, hvis du vil forberede dig på krisesituationer. Det viser ny, dansk forskning.

'The Shining' er at finde på det amerikanske filminstituts liste over de mest skrækindjagende film nogensinde. Den er især kendt for Jack Nicholsons replik: "Here's Johnny!". (Foto: WARNER BROTHERS / Album)

Du har garanteret hørt nogen sige, at coronakrisen minder om noget fra en dårlig horrorfilm.

Og der er faktisk noget om snakken. Ja, altså, på en måde.

Hvis nu jeg fortæller, at folk, der ser mange uhyggelige film, har klaret coronakrisen bedre end deres venner, der ikke har set lige så mange film om alien-invasioner og zombie-apokalypser, tror du så på det?

Det bør du i hvert fald gøre ifølge lektor og horrorforsker Mathias Clasen fra School of Communication and Culture ved Aarhus Universitet.

Han har sammen med tre forskerkollegaer undersøgt, hvordan horrorfilm-fans har klaret sig under coronakrisens første fase i foråret sammenlignet med folk, der ikke dyrker den skrækindjagende filmgenre.

Det har han gjort ud fra en tese om, at horrorfilm hjælper folk med at træne håndtering af negative følelser i et trygt miljø. Filmene kan dermed have en positiv indvirkning på, hvordan man har håndteret den igangværende coronapandemi.

Og Mathias Clasen og kollegaernes resultater taler deres tydelige sprog.

- Jeg var overrasket over, hvor klare resultaterne var. Vi kan tydeligt se, at der er en sammenhæng mellem, om man ser horrorfilm, og hvordan ens psykiske tilstand var under corona, lyder det fra Clasen, der uddyber:

- Folk, der ser mange horrorfilm, har simpelthen bedre psykologisk modstandskraft i forhold til coronakrisen. De har færre søvnproblemer og generelt færre krisesymptomer end folk, der ikke ser horror.

'Alien' med Sigourney Weaver i hovedrollen handler om en besætning på et rumskib, der får en ubuden gæst - ja, en alien - ombord på skibet. Filmen er siden premieren i 1979 blevet til en kæmpe franchise af andre film, computerspil og legetøj. (© Avalon.red. All rights reserved.)

Kan gøre os klogere på verden og os selv

Men hvordan i alverden hænger det sammen, tænker du måske? Jo, det gør det ifølge Mathias Clasen, fordi horrorfilm-fans er vant til at regulere deres følelser.

For når man ser en film, hvor jorden for eksempel står over for sin snarlige undergang, træner man nemlig sig selv i at op- og nedjustere sine følelser. Det kan man blandt andet gøre ved at styre sin vejrtrækning eller sine tanker for at tæmme angsten, forklarer han.

- Folk sætter sig selvfølgelig ikke ned og ser en film om en alien-invasion for at forberede sig på verdens kollaps. Folk ser filmene for underholdningens skyld. Men der er noget, der tyder på, at hjernen arbejder med filmene som med enhver anden oplevelse, man har i den virkelige verden.

Folk har det ellers med at rynke lidt på næsen af horrorfilm som fjollet underholdning, mener Mathias Clasen. Det er der dog ingen grund til, lyder det.

- Vores studie underbygger en tese om, at det er en medieform, vi kan bruge til at blive klogere på verden og os selv.

Mathias Clasen understreger dog, at nogle folk reagerer stærkt og får mareridt af horrorgenren. Derfor kan man ikke drage den simple konklusion, at alle bare burde se nogle flere uhyggelige film.

Men studiet, der bærer titlen 'Pandemic practice: Horror fans and morbidly curious individuals are more psychologically resilient during the COVID-19 pandemic', viser altså, at mange af dem, der alligevel ser filmene, har en større modstandskraft i forhold til coronakrisen.

Studiet er blevet til på baggrund af en omfattende spørgeskemaundersøgelse, hvor Mathias Clasen og kollegaerne har fået svar fra 310 repræsentativt udvalgte amerikanere. De har både spurgt om, hvilke film folk så, hvor ofte de så dem, og hvad de syntes om dem. Folk blev også spurgt om, hvordan de håndterede en krise.

Folk føler sig bedre forberedt

Mathias Clasen og kollegaerne fandt dog ikke kun ud af, at folk, der nyder horrorfilm, generelt har større modstandskraft i forhold til coronakrisen. De gjorde også et andet interessant fund.

- Vi fandt også ud af, at folk, der ser mange prepper-film (film, hvor man forbereder sig på eller håndterer en katastrofe) – for eksempel om alien- og zombie-invasioner – både har større psykologisk modstandskraft og ovenikøbet føler sig bedre forberedt, siger horrorforskeren og uddyber:

- De vidste simpelthen godt, hvad de skulle drøne i supermarkedet og på apoteket og købe, da corona lukkede samfundet ned, fordi de har set masser af film om samfundskollaps.

'Hereditary' fra 2018 bliver af filmsitet Rotten Tomatoes kaldt for en "rystende, usædvanligt foruroligende gyserfilm". (Foto: PalmStar Entertainment / Windy H)

På den måde er vi tilbage ved starten af denne artikel.

For selvom coronakrisen måske kan minde om noget fra en dårlig horrorfilm, så kan selvsamme horrorfilm altså tilsyneladende hjælpe folk med at håndtere den pandemi, vi befinder os i lige nu.

Også selvom vi aldrig har oplevet noget lignende før.

- Det er en unik historisk begivenhed, vi befinder os i lige nu, som vi ikke har prøvet før – ud over på film. Det betyder, at de folk, der dyrker denne her slags film, faktisk ved, hvad der er på spil, selvom de kun har oplevet det på skærmen.

Facebook
Twitter