Vil blive husket mange år fremover: Dem mistede vi i 2019

Vi mindes de personligheder, der er gået bort i årets løb.

Master Fatmans dødsfald var et af dem, der rørte mange danskere i 2019. Blomsterne her blev lagt på Dronning Louises bro i København til hans minde. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Nogle sang deres sidste strofe i 2019. Andre skrev og spillede for sidste gang. Og en fik sagt sit livs sidste 'Go'daw'.

I løbet af 2019 har vi mistet en række markante danske og internationale personligheder, som vil blive husket mange år frem.

Her ser vi tilbage på en række af de kendte personer, vi sagde farvel til.

Lars Larsen, 71

Lars Larsen, der her er fotograferet i 2012, blev populært kaldt for Dyne-Larsen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Lars Larsen var en af Danmarks mest kendte erhvervsfolk i nyere tid, og han huskes ikke mindst for reklamesloganet, hvor han siger: "Go'daw. Jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud til dig".

I 1979 grundlagde han Jysk - der i begyndelsen hed Jysk Sengetøjslager - idet han åbnede en enkelt butik i Aarhus. 40 år senere bestod Jysk-imperiet af 2.700 butikker i 52 lande.

Lars Larsen blev født den 6. august 1948 og havde status som en af Danmarks rigeste personer, da han efter kort tids sygdom - han blev ramt af leverkræft - døde sit hjem i Sejs-Svejbæk, tæt på Silkeborg, den 19. august.

Ole Stephensen, 63

Ole Stephensen ses her på et billede fra 2017, hvor han blev valgt ind i byrådet i Gentofte for Det Konservative Folkeparti. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Ole Stephensen opnåede som journalist, tv-vært og skuespiller stor popularitet over hele landet.

Fra tv står især programmer som 'Lørdagskanalen' på DR og 'Eleva2ren' på TV 2 stærkt i mange danskeres erindring, og han var desuden med i flere film, blandt andet de tre Walter og Carlo-film, hvor han spillede sammen med Jarl Friis-Mikkelsen, der i mange år var hans faste makker.

Ole Stephensen, der blev født den 26. oktober 1955, døde pludseligt, uden foregående sygdom, i sit hjem i Gentofte den 6. februar.

Marie Fredriksson, 61

Marie Fredriksson under en koncert i 2011. Sammen med Per Gessle stod hun bag Roxette - en af de største succeshistorier i skandinavisk musik nogensinde. (Foto: PATRIK STOLLARZ © Scanpix)

Marie Fredriksson blev verdenskendt som den ene halvdel af en af Skandinaviens største popsucceser nogensinde, Roxette.

Med kæmpehits som 'The Look', 'Joyride', 'Listen to Your Heart' og ikke mindst 'It Must Have Been Love', som dannede lydkulisse til Richard Gere og Julia Roberts' romance i 'Pretty Woman', sang Marie Fredriksson sig ind i millioner af hjerter siden debuten i 1986.

Marie Fredriksson fik i 2002 fjernet en kræftknude i baghovedet og kæmpede frem til sin død den 9. december med følgerne af sygdommen.

Sammen med den anden del af Roxette, Per Gessle, turnerede Marie Fredriksson frem til 2016, hvor den storsælgende svenske duo udgav sit sidste album, 'Good Karma'.

Jacques Chirac, 86

Jacques Chirac ses her ved en tv-tale fra Elyséepalæet i Paris i 2007. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Jacques Chirac var Frankrigs præsident fra 1995 til 2007, og i den periode var han en af Europas mest markante lederskikkelser.

Han huskes især for sin modstand mod den amerikanske invasion af Irak i 2003 og sin forvandling fra EU-skeptiker til at være supereuropæer. Derfor var det et stort nederlag for ham, da hans landsmænd stemte nej til EU's forfatningstraktat i 2005.

Jacques Chirac, der blev født den 29. november 1932, blev ramt af en hjerneblødning i 2005, og han døjede derefter med heldbredsproblemer frem til sin død den 26. september.

Master Fatman, 53

Master Fatman blev i 2010 gift med Herminia Mabunda, som han havde fire børn med. Derudover havde han også en søn fra et tidligere forhold. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Det er måske ikke så mange, der kender Morten Lindberg, men Master Fatman kan formentlig få et smil frem hos de fleste.

Den store dj med de markante bakkenbarter vendte sin sidste plade i 2019, men nåede inden da at sprede sit budskab om grænseløs, kosmisk kærlighed. Blandt andet da han stiftede 'Det Kosmiske Parti' op til kommunalvalget i 1993.

Master Fatman kunne og gjorde mange ting. Blandt andet var han med i Melodi Grand Prix i 1995 og 1996, og han var radiovært på programmet 'Jazzmosfæren med Master Fatman' på P8 Jazz og på 'Croque Monsieur' på Radio24syv.

Men det var som dj og med sine nyfortolkninger af discoklassikere, Master Fatman blev landskendt i 1980'erne. I godt 30 år turnerede han land og rige rundt for at vende plader og sprede glæde.

Master Fatman døde den 26. marts og er begravet på Assistens Kirkegård i København.

Luke Perry, 52

Luke Perrys fulde navn var Coy Luther Perry III. Skuespilleren fik to børn med Rachel Sharp, som han var gift med fra 1993 til 2003. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Mon ikke nyheden om Dylans død fik 'Beverly Hills 90210'-fans til at knibe en tåre.

Manden bag den rebelske og følsomme karakter fra 90'er-serien, Luke Perry, døde den 4. marts efter et slagtilfælde og kort tids indlæggelse. Han blev ikke mere end 52 år.

Ingen af Luke Perrys efterfølgende roller opnåede samme popularitet som gennembruddet med Dylan McKay, men skuespilleren var aktiv i film og serier frem til kort før sin død. Blandt andet i Netflix-serien 'Riverdale' og Quentin Tarantino-filmen 'Once Upon a Time... in Hollywood'.

Jane Aamund, 82

Jane Aamund udødeliggjorde sit forfatterskabe med "Klinkevalstrilogien". (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

- Jeg kan ikke mærke smerte, når jeg skriver.

Og skrive, det kunne Jane Aamund. Til det allersidste. Citatet er fra forfatterens sidste bog, 'Samtaler om natten', udgivet året før hendes død. Den 29. januar gav kroppen op efter flere årtier med kræftsygdom.

Inden da nåede Jane Aamund at markere sig som en af Danmarks helt store forfattere, og det folkelige gennembrud kom med 'Klinkevalstrilogien', som blev udgivet i årene 1989-1992.

I 1998 vandt Jane Aamund boghandlernes pris, De Gyldne Laurbær, for den selvbiografiske kærlighedsroman 'Colorado Drømme'.

Robert Mugabe, 95

Robert Mugabe ses her på talerstolen ved sin 90-års fødselsdag. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

I knap 40 år sad Robert Mugabe på magten i Zimbabwe. Først som premierminister fra 1980 til 1987 og derpå som præsident i de efterfølgende 30 år.

Robert Mugabe, der blev født den 21. februar 1924, var de første mange år en populær leder både i og uden for landet i det sydlige Afrika. Men han udviklede sig til en af verdens værste diktatorer, og i 2017 blev han afsat som præsident.

Han døde den 6. september under et hospitalsophold i Singapore.

Jesper Langberg, 78

Jesper Langberg var søn af skuespiller Sigurd Langberg og lillebror til skuespiller Ebbe Langberg. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Med roller i 'Matador' og 'Olsen-banden' skal man gøre meget galt for ikke at blive kaldt folkekær. Og det gjorde Jesper Langberg ikke.

Han fik sit gennembrud i midten af 1960'erne med roller i succesfilmen 'Flådens friske fyre', 'Pigen og millionæren' og 'Een pige og 39 sømænd' og blev i 1968 hædret med en Bodil for sin hovedrolle i filmen 'Sådan er de alle'.

Jesper Langberg har medvirket i et hav af danske film og kravlede i 2008 ind i de danske fjernsynsstuer som demensramt læge i DR-serien 'Sommer'.

I 2014 modtog Jesper Langberg en Æres-Bodil for sit livslange bidrag til dansk film. Den 29. juni døde skuespilleren efter kort tids sygdom.

Karl Lagerfeld, 85

Karl Lagerfeld døde i februar og menes at være blevet 85 år. Modeikonets fødselsdato er usikker, men den mest troværdige af de datoer, der er blevet nævnt, skulle være den 10. september 1933. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

Langt gråt hår sat op i en hestehale, mørke solbriller og markante fingerringe. Karl Lagerfeld havde udstrålingen til at blive et modeikon. Og evnen til at markedsføre sig selv.

- Jeg er på en måde en karikatur af mig selv, og det kan jeg ret godt lide, har den nu afdøde modeskaber blandt andet sagt.

Karl Lagerfeld var et af de største navne i modeverdenen i et halvt århundrede, og det er især som chefdesigner for modehuset Chanel, at Karl Lagerfeld blev verdenskendt.

Tyskeren blev ansat i Chanel i 1983 og var chefdesigner frem til sin død den 19. februar.

Keith Flint, 49

Keith Flint blev fundet død i sit hjem i byen Dunmow i marts. Billedet er taget under en koncert på Isle of Wight i 2006. (Foto: Alessia Pierdomenico © Scanpix)

Hvis du har hørt numre fra The Prodigy eller været så heldig at opleve det hårdtpumpede britiske band live, er du ikke i tvivl om, at forsanger Keith Flint besad en energi ud over det sædvanlige.

Men den 4. marts blev ilden slukket hos manden, der lagde stemme til nummeret 'Firestarter'. Et nummer, der ruskede gevaldigt op i den europæiske musikscene i 1996.

Keith Flint startede som en særdeles energifyldt (og lidt uhyggelig) danser i The Prodigy og var med sit djævle- og klovneagtige udseende med til at tegne trioens visuelle udtryk.

Senere begyndte Keith Flint at snerre og skrige ind i mikrofonen og var med til at give The Prodigy bandets helt store gennembrud med albummet 'The Fat of the Land' i 1997.

Få måneder før sin død havde Keith Flint og resten af The Prodigy udsendt albummet 'No Tourists', der gik nummer ét hjemme i Storbritannien.

Niki Lauda, 70

Niki Lauda havde efter ulykken i 1976 og frem til sin død næsten altid en kasket på for at skjule nogle af arrene. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

Niki Lauda har status som en af historiens bedste og mest legendariske Formel 1-kørere. Tre gange blev han Formel 1-verdensmester; i 1975, 1977 og 1984.

Men den østrigske legende huskes i høj grad også for ulykken i 1976, hvor han var tæt på at dø. Han slap med beskadigede lunger og forbrændringer i hovedet. Hans ene øre blev halvt brændt af.

Blot seks uger efter ulykken var han tilbage i sin racer. Han gik kun glip af to løb og endte som nummer to i kampen om verdensmesterskabet, ét point efter briten James Hunt.

Efter Formel 1-karrieren blev Niki Lauda en succesfuld forretningsmand, der blev andet etablerede flyselskabet Lauda Air.

Han døde efter længere tids sygdom den 20. maj.

Dem mistede vi også i 2019

FacebookTwitter