Vil du være kæreste med en Celine Dion-fan?

En persons pladesamling og musiksmag kan sige meget om, hvem man er, og det betyder noget, når den udkårne skal udpeges.

Er det rimeligt, og giver det mening at vurdere en potentiel kæreste ud fra hvilken musik, han eller hun hører? Ja, til en vis grad.

Musik er det mest populære samtaleemne, når folk mødes, viser ny undersøgelse fra Psychological Science. Undersøgelsen viser også, at hvis vi får at vide, hvilken musik folk kan lide, så får vi en mængde informationer om mulige personlighedstræk, som vi ikke kan aflæse på anden måde.

Lektor Morten Michelsen, fra musikvidenskab, Københavns Universitet, mener, at musiksmag i høj grad fortæller noget om, hvem du er. Den musik, du hører, er i høj grad forbundet med, hvem du identificerer dig - hvilken scene, hvilke konventioner og værdier, der er knyttet til den musik.

Musiksmag bliver ifølge undersøgelsen et 'badge' - et socialt medlemskab af en gruppe. Individer vil alt andet lige føle større fællesskabsfølelse og interesse i folk med samme tilhørsforhold.

Langt fra Celine Dion til Jimi Hendrix

Og her er det af stor betydning om, man hører Celine Dion eller Jimi Hendrix.

Ifølge Morten Michelsen sender ens musiksmag også et politisk signal. Og her lever klicheerne i bedste velgående - eksempelvis opfattes fans af countrymusik som konservativt orienterede, mens fans af punkmusik typisk opfattes som mere anarkistiske.

- Specielt for unge betyder musik meget i identitetsdannelsen. Musikken er et fantastisk redskab til at hjælpe med til at danne identitet. På en ikke-sproglig måde. Du er ikke tvunget til at reflektere over det. Man skal ikke reflektere over Jimi Hendrix' musik, man kan bare sige Jimi Hendrix, så ved folk, hvad det handler om, forklarer Morten Michelsen.

Ved at se på en anden persons pladesamling, kan man se, hvilken person han/hun er, og det kan være en indgang og et godt udgangspunkt for samtale, når man ikke kender hinanden.

DIN MENING:

Hvilken cd ville du nødig finde i en potentiel kærestes cd-samling? Og betyder det noget for dig, hvilken cd-samling din date kan fremvise?