Vild forvirring til Oscar-show: Will Smith slog komiker midt på scenen

Will Smith vandt en Oscar for bedste hovedrolle, men det er sandsynligvis noget andet, han vil blive husket for til årets Oscar-show.

Her ser man skuespiller Will Smith slå komiker Chris Rock midt på scenen under Oscar-showet 2022 i Dolby Theatre. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Der var grin, gråd og glade vindere, da årets Oscar-show løb af stablen i Dolby Theatre i Hollywood.

Men stemningen ændrede sig pludselig fra glæde til chok for publikum og tv-seere verden over, da komiker Chris Rock gik på scenen og lavede en joke om skuespiller Jada Pinkett Smith. Han sagde blandt andet, at han glædede sig til at se hende i 'G.I. Jane 2' – angiveligt som en reference til, at hun er skaldet.

Hendes hårstil er dog ikke noget, der er helt selvvalgt. 50-årige Jada Pinkett Smith stod nemlig frem i 2018 og fortalte, at hun lider af den autoimmune lidelse alopecia, der på dansk hedder pletvist hårtab. Siden har hun på sociale medier delt sin kamp med håret, der falder af.

Skuespillerparret Will Smith og Jada Pinkett Smith har været gift siden 1997 og har to børn sammen. Her ses de på den røde løber til dette års Oscar-show i Dolby Theatre i Hollywood. (Foto: © ANGELA WEISS, AFP)

Hendes mand, den 53-årige skuespiller Will Smith, som var nomineret for 'Bedste mandlige hovedrolle' i filmen 'King Richard', sad ved siden af hende i salen og virkede på ingen måde til at kunne se det morsomme i situationen.

Pludselig rejste Will Smith sig op fra sin plads, gik op på scenen og gav komiker Chris Rock et slag i hovedet.

Dernæst gik Will Smith tilbage og råbte to gange – i noget, der kunne ligne raseri – at Chris Rock skulle lade være med at nævne hans kones navn.

Og så blev skærmen sort, hvorefter det ikke var til at få at vide, hvad der var op og ned i situationen.

Vandt en Oscar kort efter slaget

Da tv-signalet vendte tilbage, lød det fra Chris Rock:

- Will Smith gav mig lige en røvfuld. Det var en G.I. Jane-joke. Det var den bedste aften i tv-historien, sagde han og så rystet ud.

Optrinnet fandt sted, lige efter den danske film 'Flugt' blev forbigået i kategorien Bedste dokumentar, og det stod klart, at filmen ikke vandt nogen af de tre kategorier, den var nomineret i.

Men som dansker kan man måske som plaster på såret i det mindste glæde sig over, at ingen havde set den danske instruktør Jonas Poher Rasmussens takketale, hvis han havde vundet kategorien. For da man klippede tilbage til Dolby Theatre i Los Angeles, var takketalen fra vinderen af 'Bedste dokumentar', der gik til 'Summer of Soul', overstået.

Den 94. Oscar-uddeling udviklede sig pludselig meget dramatisk, da skuespiller Will Smith gik op på scenen og stak komiker Chris Rock en lussing efter en kommentar om Will Smiths kone, Jada Pinkett Smith. Du kan se øjeblikket i videoen øverst i artiklen. Videoen tilhører A.M.P.A.S. © 2022. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Hændelsen fik ikke umiddelbart konsekvenser for hverken Chris Rock eller Will Smith. Skuespilleren blev siddende i salen efter hændelsen og vandt kort efter sin allerførste Oscar for 'Bedste mandlige hovedrolle' i filmen 'King Richard'.

I hans takketale strømmede tårerne ned ad hans kinder, mens han talte om at forsvare sin familie, ligesom den rolle, han vandt Oscar-statuetten for.

- Kærlighed får dig til at gøre skøre ting, sagde han blandt andet i sin tale.

Han sluttede af med at sige:

- Jeg vil gerne undskylde til Akademiet og mine mednominerede.

- Tak for denne ære, dette øjeblik. Jeg håber, Akademiet inviterer mig tilbage.

Der var mange følelser på spil, da Will Smith holdt sin takketale efter at have vundet en Oscar - sin første af slagsen - for Bedste skuespiller i 'King Richard'. Han var på forhånd storfavorit efter at have vundet en Golden Globe og en BAFTA for sin rolle, hvor han spiller Richard Williams, der er far til tennis-stjernerne Serena og Venus Williams. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

'Akademiet accepterer ikke vold af nogen art'

Efter Oscar-showet har Akademiet, som står bag uddelingen, selv kommenteret hændelsen på Twitter, hvor man tager afstand fra episoden.

- Akademiet accepterer ikke vold af nogen art, lyder det på Twitter.

Det bliver efterfulgt af en hyldest til dette års Oscar-vindere, som "har fortjent dette øjeblik af anerkendelse fra folk og filmelskere verden over", lyder det.

Det er ikke første gang, Chris Rock er ude at joke offentligt med Jada Pinkett Smith.

Da Chris Rock var vært for Oscar-showet i 2016, kommenterede han, at Will Smith og Jada Pinkett Smith ikke var dukket op til showet som protest mod, at det var domineret af hvide.

Det fik Chris Rock til at sige på scenen, "at når Jada boykotter Oscar-showet, er det, som når jeg boykotter Rihannas trusser. Jeg var ikke inviteret."