'Vind en gratis plastikoperation': Influencere kritiseres for at promovere kosmetiske indgreb

Influencere som Fie Laursen møder stor kritik for at reklamere for plastikoperationer på sociale medier.

Fie Laursen har lige nu en konkurrence på sin Instagram-profil, hvor man kan vinde en gratis plastikoperation. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Ritzau Scanpix)

Instagram, Snapchat, Facebook. Vores generations rockstjerner, influencerne, er til stede overalt. Og de deler med stor ivrighed alt mellem himmel og jord. Fra mad, fester og familieliv til makeup, mode og nu - plastikoperationer.

Det har for nylig fået en række personligheder på sociale medier op på barrikaderne. For hvad sker der, når man blander rabatkoder og Instagram-konkurrencer med plastikkirurgiske klinikker og ivrige unge følgere?

Ifølge tv-personlighed og en af Danmarks største influencere Stephanie Karma Salvarli, der blandt andet er kendt som "Geggo" fra programmet 'Familien fra Bryggen', så risikerer man at "forskrue de unge menneskers hoved".

Sådan lyder opsangen i hvert fald på hendes opslag på Instagram, der i skrivende stund har fået over 31.000 likes.

Stephanie Karma Salvarli er med sine 547.000 følgere en af de største instagrammere i Danmark. Hun opfordrer til, at influencere tænker sig om, når de opfordrer unge til kosmetiske indgreb. (Foto: Janus Nielsen © Scanpix)

Hun kritiserer i skarpe vendinger, at en række influencere reklamerer for plastikoperationer og direkte opfordrer til at få lavet kosmetiske indgreb med rabatkoder og konkurrencer.

- Jeg synes gerne, at man må vise, at man får lavet visse ting. Det er en del af "influencer-gamet", og verden skal ikke pakkes ind i vat. Skønhedsbehandlinger sker jo, that’s a fact, men derfra til direkte at opfordre unge til at gennemgå operationer, at give dem rabatter og konkurrencer - er det ok, egentlig?, spørger Stephanie Karma Salvarli i opslaget.

Dokumenterer indgreb for at vise sandheden

En anden fremtrædende influencer, der også melder sig under de kirurgikritiske faner, er 25-årige Nikita Klæstrup, der selv ivrigt har dokumenteret på sociale medier, at hun har fået en række kosmetiske behandlinger.

Selv dokumenterer hun sine indgreb for at klargøre, at hun ikke er "kommet sovende til sit udseende", men alligevel får hun ondt i maven over at se de mange reklamer for plastikoperationer, der bliver delt.

- I Danmark er der mange, der er gode til at indrømme, at de har fået lavet noget. Det er ikke et tabu, og der er også mange, der reklamerer for det. Men det er måske ved at kamme lidt over, indrømmer Nikita Klæstrup, der også har lavet en længere opsang på sin Instagram-profil.

- Jeg frygter lidt, at der kommer til at være en konsensus om, hvordan man skal se ud. I dag kan du ændre på ting ved din krop, som jeg aldrig havde overvejet kunne ændres eller så forkert ud.

Nikita Klæstrup har nu valgt, at hun fremover vil henvise til Girltalk.dk, når hun lægger billeder op af kosmetiske indgreb. Her kan unge piger få hjælp til at takle problemer om selvværd og mistrivsel.

Selvom Nikita Klæstrup selv har fået lavet kosmetiske indgreb, så synes hun, at der er for stor fokus på reklamer om plastikoperationer: - Det er ikke en kritik af dem, der får lavet operationer, eller dem, der reklamerer for det, men jeg synes, der er begyndt at være for meget fokus på det. (Foto: Bo Nymann © Scanpix)

Udlodder konkurrencer om gratis plastikkirurgi

Og en af de influencere, der har reklameret heftigt for plastikkirurgi, er 23-årige Fie Laursen, der har fyldt en hel del i de danske medier de seneste år. Hun ser dog ikke, at der findes et problem.

- Jeg ser ikke noget problem i det. Jeg deler jo mit liv hele tiden, så for mig er det bare hverdag. Hvis jeg viser en video af en plastikoperation, så svarer det til at vise, hvad jeg spiser til morgenmad, fortæller hun.

Fie Laursen har for nyligt fået lavet en 'Brazillian buttlift' og nye tænder og har lige nu en konkurrence kørende på Instagram, hvor man kan vinde en gratis plastikoperation.

På sin Instagram har hun 315.000 følgere, men hun er ikke bange for, at hendes opslag kan være med til at tegne et forkert kropsideal.

- Jeg tror ikke, jeg forvrænger pigers selvværd eller ændrer på deres kropsidealer. De bliver allerede udsat for urealistiske kropsformer som små, når de får stukket en barbiedukke i hånden, fortæller hun.

Netop derfor er Fie Laursen også ligeglad med den kritik, som hun har været udsat for.

- Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad de siger om mine operationer, for de har gjort mig gladere. Jeg lever jo af mit udseende, det har jeg gjort i ti år, og derfor er det vigtigt, at jeg ser ud, som jeg gerne vil. Jeg kan ikke forstå, at folk brokker sig, for jeg blander mig heller ikke i deres liv.

Fie Laursen føler ikke, at det er hendes skyld, at unge får et dårligt selvværd: - Jeg tror, der er forældre, der ikke kan tage ansvar for deres børn, og derfor kaster de sig over os influencere. (Foto: HAUERBACH © (c) Scanpix)

Plastikoperationer hører ikke til på sociale medier

Tendensen vækker dog stor forargelse hos psykolog og direktør ved non-profit-organisationen Girl Talk, Anna Bjerre, der er overbevist om, at online plastikkirurgi forvrænger skønhedsidealerne.

For de mange influencere har stor magt over nutidens unge.

- Influencerne er garant for, hvad der er godt, og hvad der er skidt. De er forbilleder på godt og ondt, og der er ingen tvivl om, at det er noget, der påvirker de unge, når de deler løs af deres kosmetiske indgreb. Og det er en udfordring.

- Det kan hurtigt blive retorikken, at hvis man er utilfreds med noget, så kan man da bare få det ordnet, siger Anna Bjerre.

Særligt konkurrencerne og rabatkoderne vækker bekymring hos Anna Bjerre. For den overdrevne eksponering af indgrebene almindeliggør plastikkirurgien.

- Når de reklamerer for plastikkirurgien, så er de med til at normalisere det. Det bliver jo bare ligesom, når man går ind på en hjemmeside og køber noget tøj.

Og Anna Bjerre mener slet ikke, at de kosmetiske operationer har noget at gøre på de sociale medier overhovedet.

For selvom nogle influencere deler deres kosmetiske indgreb med intentionen om at være ærlige og gennemsigtige, så mener hun ikke, at det har nogen positiv effekt.

- Jeg tænker, at hvis man gerne vil gøre noget godt og påvirke de unge i en sund retning, så kan man snakke om, hvordan man er en god ven, hvordan man mindsker ensomhed og måske gøre opmærksom på andre end sig selv. Jeg tror simpelthen ikke på, at det mindsker problemet, at de fortæller om, hvad de får lavet, siger Anna Bjerre.