Vinder nægtede at forlade scenen: Her er alle højdepunkterne fra nattens Emmy-show

Aftenen bød både på en trættende maratontale og én, der fik tårerne til at trille.

Hovedrolleindehaver Anya Taylor-Joy krammer instruktør Scott Frank, der netop har vundet 'Bedste instruktør af en miniserie' for Netflix-serien 'The Queen's Gambit'. (Foto: Jordan Strauss © Scabpix)

I nat blev verdens bedste serier hyldet for 73. gang.

Den bevingede Emmy-statuette, der er det ypperste adelsmærke inden for tv-seriernes verden, blev uddelt.

I modsætning til sidste år var der ikke tale om et virtuelt show. Derimod var der lagt op til en god, gammeldags prisuddeling med rød løber, tårevædede takketaler og hele moletjavsen.

I alt blev 28 priser overrakt til ekstatiske serieskabere og skuespillere. Vi har samlet en række højdepunkter fra natten, der gik.

Vinder nægtede at forlade scenen

Scott Frank gav sig god tid, da han i nat skulle holde takketale efter at have vundet prisen for bedste miniserie-instruktion for Netflix-serien 'Dronningegambit'. (Foto: Uncredited © Scanpix)

'The Queen's Gambit'-instruktøren Scott Frank mestrer tilsyneladende kunsten at instruere et seriehit, for i nat tog han prisen for 'Bedste instruktør af en miniserie'.

Men kunsten at begrænse sig kniber det tilsyneladende lidt mere med.

For da han indtog scenen, var han bevæbnet med tre sider papir og en evighedstale af kaliber.

Den slags har Emmy-showet et værn mod: Når vindere nøler for meget, begynder showafviklerne at spille noget musik, der skal fungere som et lille vink med en vognstang til vinderen om at afrunde sin tale.

Så da man mente, at Scott Frank havde haft sin taletid, begyndte man at spille musikken. Men det ville stjerneinstruktøren ikke finde sig i, så han sagde, at man skulle slukke musikken.

Intet mindre end fire gange blev musikken sat på, og hver gang afviste Scott Frank at skynde sig.

Scott Frank færdiggjorde sin maratontale, men optrinnet har sat sind i kog på twitter.

Her skriver seere kommentarer rettet mod den Emmy-vindende instruktør.

- Og Emmy'en for den hvide fyr, der føler sig berettiget til at tale mest, går til..., skriver én.

- Scott Frank vinder Emmy for 'Bedste intruktør af en miniserie' og fejrer sejren med UENDELIG TALE, skriver en anden.

Hyldede afdød mand i tårevædet takketale

Det var en bevæget Jean Smart, der i nat modtog en Emmy for 'Bedste kvindelige komedie-hovedrolle'. (Foto: Uncredited)

Det er sandsynligvis ikke meget, du har hørt om komedieserien 'Hacks'.

For den er en del af HBO's nye streaming-satsning, HBO Max, som endnu ikke er kommet til Europa.

Men det tyder på, at vi har noget at glæde os til. For HBO Max-flagskibet 'Hacks' var iblandt de serier, der lå lunt i svinget i nat, hvor den vandt tre priser.

Dels fik seriens instruktør, Lucia Aniello, prisen for 'Bedste instruktør af en komedieserie'. Og så vandt seriens hovedrolleindehaver, Jean Smart, prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle i en komedie'.

Og da hun indtog scenen, var det ikke blot til stående klapsalver - hun var også bevæbnet med en takketale, der fik tårerne til at trille blandt publikum.

- Før jeg siger noget som helst andet, bliver jeg nødt til at anerkende min mand, som døde for seks måneder siden i går. Jeg ville ikke have været her uden ham, og uden at han på en måde satte sin karriere på pause, så jeg kunne benytte mig af alle de fantastiske muligheder, jeg har fået, sagde Jean Smart fra scenen.

Afdød nomineret fik ikke prisen - men blev hyldet

Den præcise dødsårsag kendes ikke, men Michael K. Williams døde for et par uger siden. (Foto: CAITLIN OCHS © Ritzau Scanpix)

Femte gang var ikke lykkens gang for 'The Wire'-stjernen Michael K. Williams, som i en alder af 54 blev fundet død tidligere på måneden.

Han var ellers nomineret til prisen for 'Bedste birolle' i en dramaserie for sin rolle i Netflix-serien 'Lovecraft Country'.

Det er femte gang, Williams er nomineret til en Emmy. Men det blev ikke til en posthum-sejr til skuespilleren, for prisen gik i stedet til Tobias Menzies for rollen som prins Philip i 'The Crown'.

Prisen blev overrakt af skuespilleren Kerry Washington, der blandt andet er kendt for sin rolle i 'Django Unchained'.

Og selvom det ikke blev den afdøde 'The Wire'-stjerne, der skulle have sit navn indgraveret på statuetten, benyttede Kerry Washington lejligheden til at hylde den afdøde skuespiller.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at nævne en bestemt nomineret, sagde hun og uddybede:

- Michael var en fantastisk talentfuld skuespiller og et generøst menneske, som har forladt os alt for tidligt... Dit talent og kunstfærdighed vil bestå, sagde hun fra scenen.

Men det var ikke kun fra Emmy-teltet i Los Angeles, at skuespilleren blev hyldet. Også i Baltimore, hvor 'The Wire' udspiller sig, blev der sendt en særlig hilsen til den nu afdøde skuespiller.

Den kom fra byens fodboldhold, The Baltimore Ravens. For på byens stadion blev en helt særlig melodi spillet, inden holdet skulle på banen.

Nemlig den melodi, som Williams' karakter i 'The Wire' er kendt for.

Canadisk stjernekomiker fik coronakuller

Seth Rogen ankommer til festen. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Genåbningen er en realitet - i Danmark såvel som i Emmy-land.

Forsamlingsforbuddet er kastet over skulderen, og ved Emmy-uddelingen stimlede skuespillerne tæt sammen.

Lidt for tæt, hvis man spørger den canadiske komiker og skuespiller Seth Rogen, der skulle overrække aftenens første pris i kategorien 'Bedste kvindelige birolle i en komedieserie'.

- Lad mig starte med at sige, at vi er alt for mange i det her lille rum, sagde han fra scenen.

I år afholdes Emmy-uddelingen anderledes end normalt. Der er kun 500 gæster, hvor der plejer at være flere tusinde, og der var krav om både negativ test og vaccine for samtlige fremmødte.

Men disse forholdsregler til trods fik den canadiske komiker tilsyneladende en smule coronakuller.

Det var uklart, om han lavede sjov. Men han gav udtryk for, at han havde fået at vide, at prisuddelingen ville foregå udenfor. Og derfor følte han sig snydt, sagde han.

- De løj overfor os. Vi er i et hermetisk forseglet telt lige nu. Jeg ville ikke have kommet her, hvis jeg havde vidst det, sagde han.

Måske var det derfor, han lavede en fejl, da han skulle kåre aftenens første Emmy-vinder, Hannah Waddingham, der spiller med i komedieserien 'Ted Lasso'.

Han kom til at udtale hendes navn "Waddington" i stedet for "Waddingham". Men det gik tilsyneladende ikke den nyslåede Emmy-prismodtager på, for hun var tilsyneladende så begejstret, at hun slet ikke bemærkede det.

Rupaul Charles bliver mest vindende sorte person i historien

60-årige RuPaul Charles poserer for kameraet med sin seneste Emmy. Han har nu flere, end man kan tælle på to hænder. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

RuPaul Charles kunne i nat tilføje endnu en Emmy til samlingen.

En historisk bedrift, for dermed er han den mest Emmy-vindende sorte kunstner i prisens historie.

Indtil i nat stod han og filmfotografen Donald A. Morgan lige med hver ti Emmy-statuetter i bagagen.

Men nu har RuPaul Charles vundet prisen for 'Bedste vært på et reality- eller konkurrenceprogram' for 'Rupaul's Drag Race'.

'Rupaul's Drag Race' er et reality-show, hvor en række drag queens dyster om at blive USA's næste dragsuperstjerne.

Udover at lægge navn til showet er Rupaul Charles også vært på 'Rupaul's Drag Race', ligesom han er en del af dommerpanelet.

Den første nominerede transkvinde

MJ Rodriguez ankommer til showet. Udover selv at være nomineret uddelte hun prisen for bedste kvindelige birolle i en miniserie. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Emmy-uddelingen var historisk, allerede inden den røde løber var foldet ud.

For skuespilleren MJ Rodriguez, der er kendt fra serien 'Pose', var som den første transkvinde nogensinde nomineret til en Emmy for 'Bedste kvindelige hovedrolle'.

Faktisk er hun den første transkønnede skuespiller, der nogensinde er nomineret til en af hovedpriserne.

- Det betyder alverden for mig at blive anerkendt af mine medmennesker og mine kollegaer, sagde hun til nyheden om nomineringen.

I et interview med Entertainment Tonight forklarede hun, at hun som en afro-latinsk transkvinde, der voksede op i USA, kom fra trange kår - og at hun arbejdede hårdt for at blive accepteret og set.

- Det viser bare, hvad vi mennesker er i stand til, hvad du er i stand til, og - så cheesy som det lyder - er det kærlighed, der fucking vinder. Og jeg føler alt håb i min sjæl, sagde hun videre i interviewet.

Det blev dog ikke i nat, at verden også fik sin første transkønnede Emmy-vinder. For prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle' gik i stedet til 'The Crown'-stjernen Olivia Colman.

Det er ikke første gang, at serien 'Pose' skriver historie.

I 2019 vandt skuespilleren Billy Porter prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle i dramaserie' - og det var første gang, at netop dén pris gik til en sort og homoseksuel person.

Se de nominerede og vinderne i de største kategorier nedenfor. Vinderne er markeret med fed.

Bedste dramaserie

 • 'The Boys' (Amazon)

 • 'Bridgerton' (Netflix)

 • 'The Crown' (Netflix)

 • 'The Handmaid’s Tale' (Hulu)

 • 'Lovecraft Country' (HBO)

 • 'The Mandalorian' (Disney+)

 • 'Pose' (FX)

 • 'This Is Us' (NBC)

Bedste komedieserie

 • 'Black-ish' (ABC)

 • 'Cobra Kai' (Netflix)

 • 'Emily in Paris' (Netflix)

 • 'Hacks' (HBO Max)

 • 'The Flight Attendant' (HBO Max)

 • 'The Kominsky Method' (Netflix)

 • 'Pen15' (Hulu)

 • 'Ted Lasso' (Apple TV+)

Bedste miniserie

 • 'I May Destroy You' (HBO)

 • 'Mare of Easttown' (HBO)

 • 'The Queen’s Gambit' (Netflix)

 • 'The Underground Railroad' (Amazon Prime)

 • 'WandaVision' (Disney+)

Bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie

 • Olivia Colman, 'The Crown'

 • Emma Corrin, 'The Crown'

 • Uzo Aduba, 'In Treatment'

 • Elisabeth Moss, 'The Handmaid's Tale'

 • MJ Rodriguez, 'Pose'

 • Jurnee Smollett, 'Lovecraft Country'

Bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie

 • Josh O'Connor, 'The Crown'

 • Regé-Jean Page, 'Bridgerton'

 • Sterling K. Brown, 'This Is Us'

 • Jonathan Majors, 'Lovecraft Country'

 • Billy Porter, 'Pose'

 • Matthew Rhys, 'Perry Mason'

Bedste kvindelige birolle i en dramaserie

 • Gillian Anderson, 'The Crown'

 • Helena Bonham Carter, 'The Crown'

 • Madeline Brewer, 'The Handmaid's Tale'

 • Ann Dowd, 'The Handmaid's Tale'

 • Aunjanue Ellis, 'Lovecraft Country'

 • Emerald Fennell, 'The Crown'

 • Yvonne Strahovski, 'The Handmaid's Tale'

 • Samira Wiley, 'The Handmaid's Tale'

Bedste mandlige birolle i en dramaserie

 • Giancarlo Esposito, 'The Mandalorian'

 • O-T Fagbenle,'The Handmaid's Tale'

 • John Lithgow, 'Perry Mason'

 • Tobias Menzies, 'The Crown'

 • Max Minghella, 'The Handmaid's Tale'

 • Chris Sullivan, 'This is Us'

 • Bradley Whitford, 'The Handmaid's Tale'

 • Michael Kenneth Williams, 'Lovecraft Country'

Bedste kvindelige hovedrolle i en komedieserie

 • Aidy Bryant, 'Shrill'

 • Kaley Cuoco, 'The Flight Attendant'

 • Allison Janney, 'Mom'

 • Tracee Ellis Ross, 'Black-ish'

 • Jean Smart, 'Hacks'

Bedste mandlige hovedrolle i en komedieserie

 • Anthony Anderson, 'Black-ish'

 • Michael Douglas, 'The Kominsky Method'

 • William H. Macy, 'Shameless'

 • Jason Sudeikis, 'Ted Lasso'

 • Kenan Thompson, 'Kenan'

Bedste kvindelige birolle i en komedieserie

 • Aidy Bryant, 'Saturday Night Live'

 • Hannah Einbinder, 'Hacks'

 • Kate McKinnon, 'Saturday Night Live'

 • Rosie Perez, 'The Flight Attendant'

 • Cecily Strong, 'Saturday Night Live'

 • Juno Temple, 'Ted Lasso'

 • Hannah Waddingham, 'Ted Lasso'

Bedste mandlige birolle i en komedieserie

 • Carl Clemons-Hopkins, 'Hacks'

 • Brett Goldstein, 'Ted Lasso'

 • Brendan Hunt, 'Ted Lasso'

 • Nick Mohammed, 'Ted Lasso'

 • Paul Reiser, 'The Kominsky Method'

 • Jeremy Swift, 'Ted Lasso'

 • Kenan Thompson, 'Saturday Night Live'

 • Bowen Yang, 'Saturday Night Live'

Bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie

 • Michaela Coel, 'I May Destroy You'

 • Cynthia Erivo, 'Genius: Aretha'

 • Elizabeth Olsen, 'WandaVision'

 • Anya Taylor-Joy, 'Dronninggambit'

 • Kate Winslet, 'Mare of Easttown'

Bedste mandlige hovedrolle i en miniserie

 • Paul Bettany, 'WandaVision'

 • Hugh Grant, 'The Undoing'

 • Ewan McGregor, 'Halston'

 • Lin-Manuel Miranda, 'Hamilton'

 • Leslie Odom Jr., 'Hamilton'

Bedste kvindelige birolle i en miniserie

 • Renée Elise Goldsberry, 'Hamilton'

 • Kathryn Hahn, 'WandaVision'

 • Moses Ingram, ‘Dronninggambit'

 • Julianne Nicholson, 'Mare of Easttown'

 • Jean Smart, 'Mare of Easttown'

 • Phillipa Soo, 'Hamilton'

Bedste mandlige birolle i en miniserie

 • Thomas Brodie-Sangster, 'Dronninggambit'

 • Daveed Diggs, 'Hamilton'

 • Paapa Essiedu, 'I May Destroy You'

 • Jonathan Groff, 'Hamilton'

 • Evan Peters, 'Mare of Easttown'

 • Anthony Ramos, 'Hamilton'

Facebook
Twitter