(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Vinder pris efter pris, men egentlig vil Esben bare gerne gemme sig bag et mundbind: 'Du skal vide, jeg er ret kedelig'

Esben Smed, som fik sit gennembrud i serien ’Bedrag’, fik i går en Reumert for sin rolle som Hamlet.

To fyres øjne fanger Esben Smed, da de tuller forbi ham på en halvtom gade i Odense søndag eftermiddag.

Genkendt.

Esben Smed, der fik sit gennembrud i DR1-serien 'Bedrag', blev opdaget, mens han render rundt i Odense iført slips og hvid skjorte, inden han skal deltage til Reumert-prisfesten, hvor det bedste inden for dansk teater skal hyldes.

Men det med at blive genkendt, er ellers ikke noget, han bryder sig om.

- Det kan jeg jo ikke lide, siger han jovialt.

- Folk er jo skidesøde, når de kommer hen og siger hej, og det er virkelig dejligt, når de giver deres mening til kende. Men altså hele det her mundbindsshow er jeg egentlig bare ret vild med, fordi så kan man være anonym.

I det hele taget gider han ikke det med at være i centrum. Instagram har han ikke.

Han har ikke holdt en stor fødselsdag, da han fyldte 25 og 30. Heller ikke en kæmpe fest, da han blev færdiguddannet som skuespiller. Og da 'Bedrag' kørte, gik han som aldrig før med kasket og solbriller, selvom han synes, det er totalt sølle at rende rundt med solbriller, når solen ikke skinner.

Egentlig passer det ham bedst at stå ude i det ene hjørne med en øl i hånden.

Vi fulgte det 36-årige skuespiltalent i timerne før, han modtog en Reumert-pris for årets mandlige hovedrolle som 'Hamlet'. Du kan se billederne og lære Esben Smed lidt bedre at kende nedenfor.

 • - Du skal altså bare vide, at jeg er ret kedelig, siger Esben Smed, da jeg ringer til ham, for at få lov til at følge ham under Reumert-showet. Han fortæller om et interview, han engang lavede, hvor historien endte med at blive en tynd kop te. Her endte han på en flad christianiacykel, efter de havde lavet et længere interview, der handlede om alt andet end cykler. Men da artiklen kom ud, kørte interviewet på vinklen om, at Esben var så glad for at cykle, at man burde kalde ham Esben Cykelsmed. I Esben Smeds øjne, fordi en stakkels journalist har stået tilbage med et langt interview uden noget spændende at skrive om. - Når jeg mærker, at jeg bliver fanget i noget sensationelt eller en bestemt udtalelse, som journalisten borer i, så lukker jeg bare i. I virkeligheden synes jeg bare ikke, det er særlig interessant, hvis jeg bliver bedt om at kloge mig på noget eller tale om, hvad jeg får til morgenmad, siger han. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  1 / 10
 • Esben Smed fik rollen som 'Hamlet', men det var faktisk imod hans egen vilje. Da han læste rollen, sagde han først nej, fordi han ikke turde at kaste sig over en så stor opgave, som alle ville have en mening om. - Jeg havde lavet en lang liste til instruktøren Morten Kirkskov med navne, som jeg synes, han skulle vælge i stedet. Men han syntes stadig, at jeg skulle have rollen. Så det var efter pres fra ham og Nicolas Bro, at jeg valgte at sige ja til rollen. Og det er jeg jo superglad for, at jeg gjorde nu. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  2 / 10
 • Esben Smed blev uddannet skuespiller i 2013, men frøene til skuespildrømmen blev faktisk lagt i klassekammeraten Lones fars svinestald. Her var han i praktik i 7. klasse, selvom han egentlig hellere ville i praktik på konservatoriet. Så da han skulle i praktik i 9. klasse, gik han benhårdt efter at prøve noget andet end at passe grise. Derfor havnede han som scenograf på Svalegangen i Aarhus. - Da jeg var færdig om eftermiddagen, gik jeg ned i salen for at se prøveforestillingerne, og det opdagede teaterchefen. Så han spurgte mig, om jeg ikke ville til casting på en rolle, og den rolle fik jeg. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  3 / 10
 • Kriminel i 'Bedrag', gidsel i 'Ser du månen, Daniel' og Hamlet i Det Kongelige Teaters forestilling. Esben Smed mener selv, han har været privilegeret, fordi han har fået lov til at have så mange forskellige roller. Men det er også noget, han bevidst er gået efter. Han fortæller, at han enkelte gange har sagt nej til roller, der minder om det, han allerede har lavet, selvom han også frygter, at han så ikke vil blive ringet op næste gang. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  4 / 10
 • Det med at blive genkendt af andre skyldes også, at Esben Smed helst ikke vil virke højrøvet. For når folk kigger en ekstra gang, tager han sig selv i at tænke, om det er nogen, han burde kende. - Hvis folk smiler til mig, så kan jeg tænke: ”Er du en, jeg burde kende, og som jeg har glemt, jeg engang har mødt?” Og så tænker jeg, at de sikkert er megatrætte af, at jeg ikke kan huske, hvor jeg har mødt dem. Så får jeg skyldfølelse. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  5 / 10
 • Udover at få en af landets vigtigste teaterpriser for sin rolle som Hamlet har Esben Smed også fået anmelderros for forestillingen på Det Kongelige Teater. Men et af hans største forbilleder er Nicolas Bro. - Han har så sindssygt meget nærvær, som jeg misunder virkelig meget. Han er til stede på sådan en exceptionel måde. Det er svært at sætte ord på, hvad han præcis gør, og hvis jeg kunne beskrive det, ville jeg jo bare gøre det samme som ham. Det er bare den måde, man kan mærke hans skuespil på, siger Esben Smed. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  6 / 10
 • Esben Smed har hverken MobilePay eller en Instagram-konto, selvom han har en iPhone. Han ville bruge for meget tid på Instagram, og derfor foretrækker han at lade være. - Jeg håber bare lidt, at mine roller så kan gøre arbejdet for mig. For jeg er virkelig en hat til sociale medier. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  7 / 10
 • Esben Smed bor i Aarhus sammen med sin hustru, Line Bjørn Daugbjerg Christensen, der er direktør for biografen Øst for Paradis. Da han fortalte en underviser, at han flyttede tilbage til Aarhus efter skuespilleruddannelsen i København, sagde hun: "Jamen, jeg troede, du ville være skuespiller?" Esben Smed har haft de fleste roller i København, og selvom det kun bliver familiedag om søndagen, når prøverne er i gang, så foretrækker han at blive i Aarhus. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  8 / 10
 • Esben Smed blev udvalgt som Shooting Star under filmfestivalen i Berlin i 2017. Men han vil kun til udlandet, hvis rollerne passer ham. Især fordi han foretrækker at prioritere sin familie, mens deres to børn er små. - Jeg fik en agent i Los Angeles, men indtil videre er der ikke sket noget. Enten fordi jeg ikke gik videre i casting, eller fordi jeg sagde nej tak. Måske skulle jeg havde sagt ja. For hvem ved, hvad det kunne have ført med sig. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  9 / 10
 • Esben Smed er ikke altid helt organiseret, indrømmer han selv. Egentlig skulle han sammen med sin hustru have været til en tapas sammen med resten af skuespillerne, som skulle med til Reumert-festen. Men han fik meldt sig for sent til, så festmåltidet endte med at være lidt sprødt fra fritøsen i en af Odenses pizzabikse. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk