Vinderen af Den store bagedyst: 'Sejren giver mig en tro på, jeg kan gøre alt, hvad jeg vil'

Tilbuddene vælter allerede ind til den nykårede bagedronning.

(Foto: © Betina Garcia, Dr)

- Det giver mig en tro på, at jeg kan gøre alt, hvad jeg vil.

Sådan lød det fra en rørt Frederikke Legaard, da hun lørdag aften blev kåret til vinderen af 'Den store bagedyst'.

Igennem ni uger har søborggenseren imponeret både dommere, medbagedystere og seere med sine kreative kreationer, om det så var et te-bord udformet i fondant, en glazekage så smuk som den dybeste svenske skovsø eller et par frække krebsekager.

Særligt rosen fra de to dommere, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, har været enorm, og selvom hun i første omgang lige skulle vænne sig til den, så er det altså med god grund, at Frederikke Legaard nu føler, hun kan gå på vandet.

For når man kan vinde 'Den store bagedyst', kan man næsten hvad som helst.

- Det har været som at læse op til en eksamen i ti uger og så få 12. Det byggede langsomt op med små sejre undervejs og kulminerede så i det allerstørste skulderklap. Og det har fået mig til at tænke over, at man bare skal springe ud i de her ting, siger hun.

Se det store øjeblik, hvor Frederikke Legaard bliver udråbt til vinder af 'Den store bagedyst', her:

Selvom det er mange måneder siden, finaleafsnittet blev optaget, så kan den 24-årige vinder stadig huske, hvilket sus, der gik igennem kroppen på hende, da det var hendes navn, Timm Vladimir råbte op.

- Jeg havde overhovedet ikke regnet med det. Jeg synes, vi alle var blevet bedre og bedre igennem de sidste par afsnit. Så det var fuldstændigt vanvittigt og meget overvældende, og jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for ikke at græde, griner hun.

Det er ikke kun stolthed og ære, der følger med titlen som Danmarks bedste amatørbager: - Det har helt sikkert også gjort noget godt for min selvtillid, lyder det fra Frederikke Legaard. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Har bevaret sin integritet

Her på den anden side af de i alt 27 hæsblæsende bageudfordringer er Frederikke Legaard stolt.

Stolt af sin sejr og ikke mindst stolt af sig selv, fordi hun har bevaret sin integritet igennem hele forløbet.

Frederikke Legaards krebsekager er ifølge hende selv et glimrende eksempel på en idé, som hun ikke gik på kompromis med, selvom mange syntes, de var mystiske. (© Dr)

- Jeg er mest stolt af, at jeg har formået at kunne stå inde for de ting, jeg er kommet med. Jeg føler, det er mig selv, jeg har præsenteret.

Ifølge den nyslåede vinder er det nemlig ikke en naturlov, at man som deltager i 'Den store bagedyst' kun får gode idéer.

- Man er så presset, så man får også nogle virkelig dårlige idéer. Eller begynder at tvivle på de ting, som egentlig fungerede, siger hun og fortsætter:

- Jeg tvivlede for eksempel meget på mine krebsekager. De var meget mig, og jeg elskede alt ved dem. Men min familie og mine venner synes, de var lidt underlige. Så der kunne jeg godt komme i tvivl, om jeg skulle have lavet noget mere stille og roligt.

'Folk vil købe mit tøj'

Der er cirka halvanden million danskere, der følger med i 'Den store bagedyst' hver uge.

Men Frederikke Legaard har først for nylig oplevet, at hun er blevet et 'Bagedyst'-navn på linje med Tobias Hamann, Emil Obel og Liv Martine Hansen.

Hun er nemlig først lige vendt hjem fra sin skole i New York, hvor hun har været på udveksling siden august.

Indtil for få uger siden gik Frederikke Legaard rundt i sin egen boble i New York, hvor ingen vidste, hvem hun var. Derfor er kontrasten også meget stor, efter hun er vendt hjem til Danmark, hvor halvanden million seere følger med i hendes bagerier hver uge. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Derfor har det også været en omstillingsproces for Frederikke Legaard at vænne sig til, at rigtig mange mennesker pludselig ved, hvem hun er.

- Det er overvældende at lande fra New York, og så kigger folk bare. Jeg kan lidt føle, at jeg har noget siddende i ansigtet, sådan som folk kigger, griner hun og fortsætter:

- Men interessen starter jo ved mine kager, som jeg er stolt af. Så det er ret fedt, at det er dem, der egentlig taler for mig, siger 'Bagedyst'-vinderen, der også bruger sin familie og sine venner til at snakke med om den nye interesse for hendes person.

For interessen er til at tage at føle på. Særligt når antallet af følgere på de sociale medier eksploderer, og folk begynder at sende privatbeskeder.

- Det er fedt og sjovt, men også virkelig underligt.

- Folk spørger, hvor mit tøj er fra og alt muligt. Der er endda nogle, der spørger, om de må købe specifikke ting, jeg har haft på. Det er ret surrealistisk, og jeg ved stadig ikke helt, hvordan jeg skal håndtere den store opmærksomhed.

Det er ikke kun i det hvide bagetelt, Frederikke Legaard kører en sikker stil. Hendes medvirken har også fået flere til at spørge hende, hvor hendes tøj er fra. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Telefonen gløder

Når man sådan bliver et kendt ansigt, som folk har fulgt igennem tykt og tyndt i 'Den store bagedyst', er der naturligvis også mange med kommercielle interesser for øje, der sender lange blikke efter én.

På den front er Frederikke Legaard da heller ikke blevet overset af firmaer, der allerede har givet hende lukrative tilbud.

- Jeg kan mærke, at der er stor interesse, og jeg har fået rigtig mange tilbud, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal forholde mig til det hele, så det skal jeg have sat mig ned og fundet ud af, siger hun.

Men det er vigtigt for Frederikke Legaard, at hun har sig selv med i de ting, forskellige firmaer vil hyre hende til.

- Jeg er åben over for det meste, for jeg er jo også bare et menneske, der også køber og spiser lousy ting, som alle ikke nødvendigvis kender til, siger hun med et smil, inden hun fortsætter:

- Men det er enormt vigtigt for mig, at jeg kan stå inde for det, jeg måske skulle reklamere for i fremtiden. Ellers har jeg ikke lyst. Så jeg skal sige ja til de rigtige ting.

For ikke at blive kørt helt over af den overvældende interesse fra alle dem, der kontakter hende, har Frederikke Legarad valgt at sætte sin uddannelse kortvarigt på pause, så hun kan følge med efterspørgslen. (Foto: © Betina Garcia, Dr)

Sætter uddannelse på pause

For at træffe de helt rigtige beslutninger om fremtiden har Frederikke Legaard givet sig selv et velfortjent pusterum oven på 'Bagedysten' og New York-eventyret, der efterhånden har været i gang i mange måneder.

Hun har derfor taget et halvt års orlov fra sin kunstuddannelse på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, som hun ellers skulle være vendt tilbage til efter nytår.

Og selvom hun har svært ved at formulere helt præcist, hvordan fremtiden i stedet skal se ud, så bliver bagningen ikke lagt på hylden.

- Jeg skal blive ved med at lave kunst, og så skal jeg blive ved med at arbejde i spændingsfeltet mellem kunst, mad og formidling og finde ud af, hvordan jeg kan det, siger hun og afslutter:

- Der sker rigtig meget lige nu. Mere end jeg nogensinde har oplevet før. Så jeg glæder mig bare rigtig meget til det hele.

Forventingsglæden er til at tage og føle på, når man som Frederikke Legaard har vundet 'Den store bagedyst': - Det åbner jo nok nogle muligheder for mig, som jeg ellers ikke ville have haft, siger hun hemmelighedsfuldt. (Foto: © Betina Garcia, Dr)