Vinterberg er ikke alene: 5 kunstnere, der har kritiseret dansk flygtningepolitik

Thomas Vinterberg har under Berlins filmfestival taget kraftig afstand fra regeringens flygtningepolitik. Han er ikke den eneste kunstner, der har det sådan.

Da den internationale presse i går mødte den danske instruktør Thomas Vinterberg i forbindelse med hans film ’Kollektivet’, var det noget helt andet end filmen, der tog fokus.

Nemlig hans holdning til den danske regerings flygtningepolitik.

- Jeg skammer mig over at være dansker. Jeg skammer mig meget over det politiske liv i vores land, fortalte Thomas Vinterberg.

Vinterberg melder sig dermed i flokken af kunstnere, der offentligt lufter deres utilfredshed med den måde, Danmark har modtaget de mange asylansøgere på den seneste tid.

I den anledning ser vi her på fem andre kendte danskere, der offentligt har kritiseret den aktuelle flygtningepolitik.

Sofie Gråbøl: Svært at genkende Danmark

Den danske skuespillerinde Sofie Gråbøl udtalte i januar til den britiske avis The Guardian, at hun ”har svært ved at genkende” sit land lige nu.

Og særligt smykkeloven fik nogle kritiske ord med på vejen:

- Danmark har så mange ressourcer. Vi er et af de rigeste lande i verden, og alligevel vil vi skændes med sårbare mennesker, der har rejst i ugevis og skændes med dem om, hvorvidt deres guldkæde har sentimental værdi eller ej. Det er bare rystende. Det er mennesker, der har mistet alt.

Sofie Gråbøl understregede dog, at hun stadig er stolt af Danmark, da vi – efter Sverige – er ”det europæiske land, der bruger mest på modtagelse af flygtninge”.

Den omstridte smykkelov, der giver politiet ret til at fratage værdigenstande fra flygtninge, skuffede Sofie Gråbøl. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Christian Mørk sendte ring til Støjberg

Den danske forfatter, der er bosat i New York, sendte op til jul et brev med en ring til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Brevet var en reaktion på, at ”man vil ransage folks personlige ejendele”, som han udtalte til BT.

- Hvis der er nogen, der kommer med store værdigenstande, er det klart, der er et spørgsmål om, hvad man skal gøre. Men ligefrem at tælle knapper ved grænsen og diskutere, hvor meget mormors armbånd er værd - så synes jeg, man er langt ude, sagde Christian Mørk til avisen.

Den vedlagte ring i hans brev til ministeren var hans farmors og ment som en kommentar til den vedtagne smykkelov.

- Med tanke på alle dem, der nu står for at blive udsat for denne nedværdigelse, sender jeg Dem derfor nu min farmors ring, skrev forfatteren i brevet.

Forfatter Christian Mørk har blandt andet skrevet romanerne 'De Forhadte' og 'De ti herskere'. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Sofia Hedin: Tag jer sammen, Danmark

Den svenske skuespiller Sofia Hedin, der fik sit danske gennembrud med tv-serien ’Broen’, bor ganske vist i Sverige, men ytrede i november sin utilfredshed med Danmarks flygtningepolitik:

- Jeg er stolt over mit land. At vi sammen med Tyskland er dem, som tager bedst mod flygtninge, sagde hun til Ekstra Bladet og kritiserede nabolandet:

- Og Danmark, I skal fandeme tage jer sammen. Engang havde I brug for at flygte fra jeres land, og det er ikke længe siden. Tag jer sammen, sagde Sofia Helin med henvisning til de danskere, der hjalp jøder til Sverige under Anden Verdenskrig.

Sofia Hedin spiller politikvinden Saga Noréns i de tre sæsoner af 'Broen', der er en fælles svensk-dansk produktion. (Foto: © Carolina Romare, Type 1)

Medina: Jeg skammer mig

I efteråret besøgte den danske popstjerne den græske ferieø Kos, der var mange flygtninges første stop i Europa. Det fik Medina til at dele sin holdning til regeringens flygtningepolitik i P3-programmet ’Pressen på P3’:

- Lige nu står Danmark altså med nogle - undskyld mig - politiske værdier, der sender nogle rigtig, rigtig grimme signaler ud i verden. Jeg skammer mig over at skulle sige, at jeg kommer fra et land, der skulle stå for de værdier, fortalte Medina.

Derudover sendte hun en bredside mod udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

- Hun sætter et helt lands sikkerhed i jeopardy, når hun skal ytre sine smålige måder at få flygtninge til at holde sig væk på. Det er forfærdeligt, at hun får alle i Danmark til at se så grimme ud, sagde sangerinden.

Sangerinden Medina langede i efteråret ud efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Joey Moe: Kritik af flygtningelov

Sangeren luftede i efteråret sin utilfredshed med loven om, at man ikke må give en flygtning et lift til for eksempel Sverige:

- Jeg må ærligt indrømme, at jeg har tænkt: Hvorfor kan vi ikke bare tage en bil og køre dem derhen, hvor de vil? Så kan man give dem en juice og en overnatning, men det er jo ulovligt, sagde han til BT.

Sangeren, der også er dommer i TV 2-programmet ’Voice Junior’, var ellers klar til at sætte sig bag rettet, fortæller han avisen:

- Hvis det bare havde været en bøde, man fik som straf, så havde jeg gjort det, men en decideret fængselsstraf? Det er jo fucking hul i hovedet. De her mennesker har brug for vores hjælp.

Joey Moe, der har lavet hits som 'Million' og 'Klar på mig nu', ville gerne have kørt flygtninge til Sverige sidste år. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1120464448004078