Virksomheder bruger rollespil til at komme konflikter til livs

Spil bliver i stigende grad brugt til at styrke samarbejde og kompetencer i danske virksomheder.

Rollespil bliver i stigende grad brugt til at give arbejdsgivere værdifuld viden om medarbejderes ledelsesevner og reaktionsmønstre. (Foto: A. M. Joy J. © JoyDreamer)

Danske virksomheder tager nu begrebet teambuilding et skridt videre og bruger rollespil i arbejdet med kompetenceudvikling hos medarbejderne.

En af dem, der er begyndt at implementere metoderne fra rollespil på arbejdspladsen er René Løkke Lausdahl. Han er ejer af virksomheden Artamis, som udvikler forskellige typer af rollespil tiltænkt virksomheder, der eksempelvis gerne vil arbejde med de ansattes samarbejdsevner eller konflikter.

- Gennem rollespil lærer medarbejderne ikke alene at arbejde sammen i uvante situationer, men også at arbejde strategisk, tænke fremad, diskutere et scenarie og at se nye sider af dem selv, forklarer René Løkke Lausdahl.

Konfliktløsende rollespil

René Løkke Lausdahl får henvendelser fra arbejdsgivere i alle slags virksomheder. De er for eksempel interesserede i at løse en konkret konflikt eller finde ud af, hvordan medarbejdere arbejder sammen og mod hinanden. Men virksomheden kan også ønske at teste, hvem der har lederpotentiale, og det kan rollespillet vise.

Et eksempel på et af Artamis’ rollespil er ”Koloniseringen”, der har en setting i det ydre rum. Her kæmper menneskeheden mod en anden race om herredømmet over solsystemets beboelige planeter. Deltagerne skal gennemtænke og diskutere alle scenarier og konflikter, der kan opstå i løbet af spillet, og herefter udleve dem i hver deres særlige rolle.

Hos Artamis udvikler de flere forskellige rollespil til virksomheder, og de tager alt fra fire timer til tre dage at udføre. (Foto: A. M. Joy J. © JoyDreamer)

Rollespillene giver arbejdsgiverne et indblik i, hvilke typer af medarbejdere, de står med, og hvordan medarbejderne hver især reagerer på opgaver og situationer, de er blevet sat i. Det, de lærer, kan både arbejdsgiver og medarbejder tage med hjem til arbejdspladsen.

- Det siger meget om dig som medarbejder, om du fokuserer på en løsning, der gavner dig selv, din gruppe eller alle hold – også modstanderne. Bagefter ser vi på, hvordan vi kan implementere disse reaktionsmønstre i virksomhedens daglige arbejde, forklarer René Løkke Lausdahl.

I Artamis' rollespil får hver medarbejder tildelt en rolle, som de skal udleve - også når spillet byder på eksempelvis en gidseltagning. (Foto: A. M. Joy J. © JoyDreamer)

Har haft stor succes

Ideen til Artamis fik René Løkke Lausdahl, da han indså, hvor mange gode kompetencer han selv havde fået af at spille rollespil i mange år. Dem ville han gerne hjælpe andre med at overføre til arbejdslivet.

- Fordi der er tale om leg, er der ikke mange virksomheder, der har fået øjnene op for det, rollespil kan. De tænker ikke, at det kan bruges i virkeligheden, siger han.

Men det har René Løkke Lausdahls arbejde vist, at det kan. I det år, Artamis har eksisteret, har han oplevet stor succes med at implementere metoderne fra rollespil i kompetenceudvikling.

- Vi har kun fået positiv feedback på vores arbejde, og jeg hører ofte, at rollespillet har fået deltagerne til at se nye sider af hinanden. De arbejder bedre sammen bagefter, fordi de har fundet ud af, hvordan kollegerne reagerer i pressede situationer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk