Voldsom krise i filmbranchen

Der er ikke meget at juble over over i den danske filmbranche. Udlandet er nærmest holdt op med at købe danske film.

Efter et katastrofeår i 2009 er salget af danske spillefilm til udlandet nu nærmest i frit fald.

Fra 2008 til 2009 styrtdykkede filmproducenternes eksport fra 138 million kroner til 28 millioner kroner. Det er et fald på 80 procent.

Instruktører har skuffet

Den danske film Flugten med Iben Hjejle og Lars Mikkelsen var med kun 95.000 biografgæster bare en af de film, der floppede sidste år.

- Der var bare ikke de rigtige film det år. Der var nogle instruktører, hvis film, man havde ventet på, og som alligevel ikke blev færdige det år, siger professor i film- og medievidenskab ved Købehavns Universitet Ib Bondebjerg.

Arbejder ikke sammen

Læg dertil finanskrisen og så det faktum, at de europæiske lande traditionelt er dårlige til at distribuere film indbyrdes, og så har man årsgen til den lave danske filmeksport.

- Europa fungerer ikke som et samlet marked. Og i et år, hvor det går dårligt på det danske marked, så er der selvfølgelig slet ikke kræfter til at satse på det internationale, siger han.

For meget autopilot

Men det handler ikke alene om uheld, siger film-købmand og Zentropa-grundlægger, Peter Ålbæk.

Han mener, at den danske filmbranche i for mange år har kørt på autopilot med for mange af de samme historier. Og skal dansk film tilbage på sporet, kræver det mere originalitet.

- Der er jo ingen grund til at ændre eksporten på Coca Cola, hvis det stadig sælger. Men det gør det her altså ikke mere, og så er det opskriften, der skal fornyes.

Facebook
Twitter