Voldtægt er hverdag i Egypten

Human Rights Watch i Egypten sætter nu for alvor seksuel krænkelse af kvinder i Egypten på dagsordenen. Organisationen har udsendt en video efter en eksplosion af overfald under demonstrationerne på Tahrirpladsen i Kairo.

- De ragede rundt på mig og rørte hver en centimeter af min krop. Jeg var så traumatiseret, at jeg bare skreg. Jeg kunne ikke tale og jeg kunne ikke kalde efter hjælp. Jeg kunne kun skrige.

Hania Moheeb er en af de kvinder, der i Human Rights Watch i Egyptens video fortæller, hvordan hun blev overfaldet på Tahrirpladsen i Kairo under en demonstration.

Og den egyptiske kvinde står langt fra alene med sin traumatiserende oplevelse.

Epidemi af seksuelle overgreb

På blot fire dage har menneskeorganisationen modtaget 91 henvendelser fra kvinder, der er blevet seksuelt krænket på Tahrirpladsen under de voldsomme Mursi-demonstrationer.

- I politiets fravær sexkrænker store grupper af mænd kde vindelige demonstranter og ind imellem fører overgrebene til voldtægter, lyder det fra Heba Morayef leder af Human Rights Watch i Egypten.

De mange henvendelser har fået organisationen til at producere en video, hvor de opfordrer de egyptiske myndigheder og politiske ledere på tværs af politiske og religiøse skæl til at fordømme krænkelserne af de kvinde demonstranter og omgående sætte ind mod den seksuelle vold, der foregår på Tahrirpladsen.

Krænkelser er hverdag

Det er dog langt fra kun under demonstrationer, at de egyptiske kvinder bliver overfaldet. Ifølge Heba Morayef er seksuelle tilnærmelser og krænkelser en del af enhver egyptisk kvindes hverdag på gaden.

Det bekræftes i en voxpop i organisationens video.

- Det er noget der sker overalt. Enhver pige der går på gaden er objekt for det. Ikke bare få gange men ofte, fortæller en ung egyptisk kvinde.

Egyptisk mand: Kvinder frister os til det

En mand, der interviewes til voxpoppen, maner da heller ikke historien til jorden. Han bekræfter derimod, at egyptiske mænd har svært ved at kontrollere dem selv.

- Det er ikke nogen god vane, det er forkert. Men de frister os til at gøre det, med den måde de klæder sig på, den måde de går på. Alting. De presser egyptiske mænd til at gøre det, siger den mandelige egypter.

Manden her siger til Human Rights Watch, at kvinderne selv forårsager de seksuelle krænkelser. (© Youtube // Human Rights Watch)

Human Rights Watch frygter derfor for kvindernes fremtid, hvis de politiske ledere og egyptiske myndigheder ikke skrider til handling.

- Ellers vil vi opleve flere ofre for seksuel krænkelse og seksuelle overgreb igen og igen, konstaterer Heba Morayef.

Facebook
Twitter