Von Dü fester til incest og bandekrig

Med tekster, der handler om alt fra Fritzl-sagen til gadeskyderier, er reggaebandet Von Düs danseglade debut en usædvanlig udgivelse.

Kan man danse og feste til reggaesange, der handler om så alvorlige emner som østrigsk incest i Fritzl-sagen og bandekrig i Københavns gader? Ja, hvis du spørger den nye reggaegruppe Von Dü, der er pladeaktuelle med "Tak til de gamle."

Tabuiserede emner ud af kosteskabet

Gennem glad reggae og optempo sange, vil Von Dü ud med et budskab. De tager gerne fat i at nedbryde tabuiserede emner - specielt de hårde emner:

- Hellere få tabuiserede emner frem, så det kan blive diskuteret end gemt inde i en kælder eller kosteskab, slår Von Düs bassist Oliver Grønne fast.

Gør grin med pressen

Og her er Fritzel-sagen og bandeskyderi i København blandt de alvorlige emner, Von Dü's sange handler om. I nummeret "De skyder om natten" gør Von Dü for eksempel grin med den frygt og panik, der bredte sig i gaderne i forbindelse med bandeskyderierne i København:

- Vi synes, der var et pressemæssigt hype omkring skyderierne. Vi ved godt, at der blev skudt. Men det var ikke noget, der fyldte i vores liv. Det kunne vi godt tænke os på en sarkastisk måde at overdrive, at folk ikke tør gør ud ad døren, fortæller sangeren Morten Nygaard.

Bandets medlemmer bor nemlig alle selv i de omtalte gader i København, og de valgte bevidst, at frygt og medier ikke skulle diktere deres hverdag:

- Vi vælger, at det ikke skal spille en rolle for os. Vi har ikke tænkt os at lade vores liv diktere af det, sådan som mange presseskriverier prøver på i mine øjne, siger Morten Nygaard.

Sarkastisk distance til Fritzel

Grundtanken med Von Düs sange er, de gerne vil provokere folk til at tænke med tekster, der er humoristiske, grovkornede og uhøjtidelige:

I en kælder sort som kulet lille fangehulHer skal du altid boFøl din puls bliver nulFor det mig, der står på mål

Lyder det for eksempel i en sang om Fritzel-sagen, der tager udgangspunkt Fritzels tankegang fra en humoristisk vinkel:

- Det opnår vi med sarkastisk distance i vores tekster. På den måde mener vi at kunne provokere folk til nogle tanker, fortæller saxofonist Tobias Steinmann.

- Vi prøver ikke at gøre det okay. Vi tager en anden vinkel end at sidde og græde snot, siger Morten Nygaard.

Og folk danser og synger glædeligt med på omkvæd som "Når far skal i bad, så skal jeg med".

- Jeg tror, de fleste forstår den ironiske distance, siger Morten Nygaard.

Von Düs debutalbum "Tak til de gamle" udkommer torsdag den 29. april med releasefest i Søpavillonen i København.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329ed40a11f9d09b43e0573

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk