Danmarks landshold i Warhammer: Age of Sigmar får langt fra samme opmærksomhed, som når fodboldlandsholdet drager til VM.
Til gengæld er resultaterne noget bedre.
Vi har nemlig i weekenden fået et sæt nyslåede verdensmestre i figurspillet, hvor man via taktisk snilde skal sørge for, at ens hær af orker, elvere og andre fantasyvæsener nedkæmper modstanderen på den bordplade, spillet spilles på.
Nørdet? Måske ja.
Men noget vi danskere excellerer i. Vi kunne nemlig også kalde os verdensmestre i 2021.
Danske gobliner slog engelske dværge
Holdene stiller med otte spillere, der hver spiller otte individuelle kampe mod modstanderlandsholdet på samme tid. Bagefter lægges resultaterne fra de otte kampe sammen, og det giver rundens resultat.
I år blev sejren i Amsterdam blandt andet sikret mod de forsvarende verdensmestre fra England, hvor spillet er langt større end i Danmark. Ikke mindst fordi skaberne af spillet - Games Workshop - ligger i England.
- De engelske spillere har spillet rigtig længe, og nogle af englænderne har måske spillet 100 kampe på en måned som forberedelse til turneringen her. Kampene tager flere timer, og det er der ikke nogen på det danske landshold, der har tid til, fortæller holdkaptajn på det danske landshold Rune Holse.
Derfor var kampen mod England også en vigtig brik i spillet om verdensmesterskabet.
- Hvis vi fejler der, så er det svært at vinde. For vi ved, at England kommer til at spille en god turnering.
Alligevel lykkedes det en horde af danske gobliner, at omringe de engelske dværges luftballoner, så de ikke kunne landsætte deres tropper, før de blev ødelagt.
- Det bliver et nådestødet for England, siger Rune Holse.
'Vi er nok mere et hold, end de andre hold'
Rune Holse er ikke i tvivl om, hvor man skal finde nøglen til, at Danmark kan slå nationer som England, selvom de engelske spiller øver langt mere, og sporten er langt større i deres hjemland.
- Jeg tror, at vi er mere et hold, end de andre hold. Og folk er klar til at "kaste sig under bussen" for de andre spillere. Og det går ikke, hvis man hele tiden vejer sig op mod hinanden internt.
Det kunne for eksempel være, hvis en spiller tager en kamp mod en hær, hans egen egentlig ikke er bygget til at kunne slå, for at give en af sine landsholdkolleger en rigtig god kamp, så det i sidste ende giver et plus på holdes samlede pointkonto. Hver kamp kan maksimalt give 20 point.
Samtidig mener Rune Holse, at de danske spillere er et landshold hele året. Ikke kun, når de trækker i de rød-hvide trøjer.
- Vi brainstormer sammen, og vi udvikler hinanden hele året. Det er ikke sådan, at vi holder tips og tricks gemt i løbet af året, selvom vi jo også møder vores landsholdskolleger i individuelle turneringer i løbet af året.
- Så hellere gøre de danske turneringer en tand sværere for at hjælpe sine holdkammerater på landsholdet, forklarer Rune Holse.
Det er som at komme i fodboldklubben
Der er ingen tvivl om, at fantasybaserede figurspil som Warhammer de sidste 20-30 år har fået særdeles hård konkurrence fra de mange computerspil, der også tager udgangspunkt i universer med orker, elvere og alle mulige andre fantasyskabninger.
Rune Holse mener dog, der er en helt særlig værdi i at mødes fysisk, når man skal udleve sin indre fantasygeneral.
- I eSport bliver det meget hurtigt sådan, at man logger ind og logger ud, og kun fokuserer på spillet. Det gør vi selvfølgelig også, men mellem spillene er der jo masser af tid, hvor vi bare snakker.
- Det sammenhold man får minder om det, man får i breddefodbold, hvor man hver onsdag mødes i et klubhus. Du får bekendtskaber i alle samfundslag, siger Rune Holse, der fortæller, at landsholdet tæller alt fra lærere og pædagoger til managementkonsulenter og selvstændigt erhvervsdrivende.
Hvis man nu skulle have fået blod på tanden, hvad udgør så en god Warhammer-spiller?
- Du skal have strategisk overblik, og du skal kunne forudsige, hvad din modstander vil gøre. Meget a la skak.
- Det er måske 80 procent, men så er der også det psykiske. Man står jo mange timer foran et andet menneske, og det kan være svært at holde hovedet koldt.
Man kan simpelthen psyke sin modstander?
- Du kan psyke din modstander helt vildt. Hvis han for eksempel sætter en enhed ned på bordet, så kan man jo godt lige spørge ham "Er du sikker på, at det er der, den skal stå?"
- Man kan også stå og måle en masse ting, som man egentlig ikke har brug for at måle. Det kan jo forvirre modstanderen, siger Rune Holse, inden han afslutter.
- Men det er altid med måde. Det er jo en gentlemansport.
Du kan høre et længere interview med Rune Holse og hans holdkammerat i Kulturen på P1 her.