Wallander trækker turister til Ystad

Den svenske roman- og filmfigur, kriminalkommissær Kurt Wallander, trækker især flere briter til den sydskånske by Ystad ved Østersøen.

Den svenske forfatter Henning Mankells roman- og filmfigur, kriminalkommissær Kurt Wallander, og Ystad i Skåne har længe været tæt forbundne.

Nu har en ny gruppe fans opdaget byen, briterne.

- Allerede i perioden fra januar til maj, inden højsæsonen for alvor var begyndt, steg antallet af britiske hotelovernatninger med 34 procent. Og der er slet ingen tvivl om, at de fleste er kommet hertil på grund af Wallander, siger filmkoordinator i Ystad kommune, Petra Rundqvist, til det svenske nyhedsbureau TT.

Wallander-effekten

Lige nu indspilles tre nye, britiske Wallanderfilm i Ystad. Wallander, spillet af Kenneth Branagh, har taget briterne med storm, og det kan mærkes i kriminalkommissærens hjemby.

- Her på turistbureauet har vi helt klart mærket en Wallander-effekt. Briterne spørger ofte om indspilningerne, ligesom de vil vide, hvor filmteamet bor, siger turistkoordinator i Ystad, Jolanta Olsson.

Industrien omkring Kurt Wallander vokser med raske skridt. Ystad svirrer af guidede rundture, filmmuseer og andre Wallanderrelaterede oplevelser. Og det kan åbenbart betale sig. Turismen i kommunen omsatte for 437 millioner svenske kroner (304 millioner danske kroner) i 2003. Fem år senere var omsætningen steget til 684 millioner svenske kroner.

Statue bliver det nok ikke til

Oveni har Ystad og Sydskåne fået en ekstra gevinst ved de hundredevis af nye job, der er blevet skabt ved filmindspilningerne.

På spørgsmålet, om det er på tide at rejse en statue af Henning Mankell, svarer Petra Rundqvist:

- Det er en god idé, men jeg tror, at han ikke vil bryde sig om det. Mankell har altid været meget indstillet på, at det her ikke skal udarte til et kommercielt Disneyland.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter