William blev udsat for en bagedystdeltagers værste mareridt - alligevel gik han derfra som en fighter

Før kunne William godt føle sig ensom, men så kom han med i 'Juniorbagedysten'.

(Foto: Thomas Willads © DR)

Sidste lørdag kunne hele Danmark se William Søholt Uldahl blive udsat for enhver bagedystdeltagers værste mareridt:

En mousse, der ikke havde sat sig.

Da den 13-årige deltager i dette års 'Den store juniorbagdyst' ville pille båndet af sin kage, begyndte den lyserøde jordbærmousse at flyde ud. Moussen havde ellers set helt perfekt ud, da den var kommet i kagen to timer tidligere, og William havde endda tilføjet lidt ekstra husblas.

Alligevel endte moussen alle andre steder end i kagen.

- Det var næsten en milkshake, som dommerne kunne have fået ved siden af kagen, siger William grinende, da han i dag fortæller om oplevelsen.

Men i øjeblikket var der ikke så meget at grine af. For William føltes det lidt som et mareridt at stå og kigge på den dryppende mousse. Alligevel besluttede den unge deltager, at han måtte forsøge at kæmpe videre.

  • William med sit portræt fra 'Den store juniorbagedyst'. Han har holdt på hemmeligheden om, hvordan det gik i programmet siden efteråret, hvor programmet blev optaget. (Foto: Thomas Willads © DR)
  • Mens optagelserne foregik, brugte William mange timer i køkkenet hver uge for at forberede sig til dagene i bageteltet. (Foto: Thomas Willads © DR)
  • Siden William var lille, har han altid elsket at være kreativ og tegne. Derfor kom bagning meget naturligt til ham. (Foto: Thomas Willads © DR)
1 / 3

Desværre blev den tynde mousse afgørende, og William blev den anden deltager, der måtte forlade dette års juniorbagedyst.

Men William fik nogle meget store ord med på vejen. For dommer Markus Grigo, fortalte William, at han havde fortjent en pris for at være en fighter.

- At man kæmper for noget, man godt vil have skal lykkes, det er mega vigtigt, siger William.

- Jeg havde virkelig håbet på, at det ville være gået godt, men at kunne tage med hjem, at jeg er en fighter, det betyder altså meget.

Og netop ordet fighter beskriver William meget godt.

En tør omgang napoleonskager

William har bagt, siden han var ganske lille, men først som 12-årig begyndte han at tage det rigtigt alvorligt. Omkring samme tid åbnede DR for castingen til første omgang af 'Den store juniorbagedyst', og det var en håbefuld William, der satte sig det mål, at han skulle med i programmet.

Men mens de andre børn havde medbragt store og flotte kager til castingen, så havde William et fad med napoleonshatte med.

- Det var bare ingenting i forhold til de andres kager. De havde alle mulige vilde ting med, og så stod mine napoleonshatte bare der, og de var både tørre, kedelige og grimme.

- Jeg gik jo så heller ikke videre.

Selvom William ikke blev en del af de otte deltagere i 'Juniorbagedysten' 2021, så var han fast besluttet på, at han skulle søge igen.

Det næste år af Williams liv blev en ren bage-bootcamp. Flere gange om ugen indtog William køkkenet for at øve alt lige fra mousser og glace til nøddebunde og forskellige smage. Han så de gamle sæsoner af 'Bagedysten' og prøvede at bage de samme kager, som deltagerne bagte i sidste sæson af ’Juniorbagedysten’.

- Det at lave sit eget, hvor man styrer smagen og udseendet, det er bare super dejligt og afslappende, fortæller William om sin store interesse for bagning. (Foto: Thomas Willads © DR)

Til castingen på dette års juniorbagedyst ankom William med en kage, som har glace, mousse og var helt perfekt. Og det var Williams far, der kunne fortælle ham, at han var kommet med i 'Juniorbagedysten' 2022.

Selvom William måtte forlade årets program i tredje afsnit, har bagningen og 'Bagedysten' haft en stor betydning ham

- Det var en super træls oplevelse at ryge ud, men når jeg tænker over det, så har jeg virkelig fået mange gode ting med derfra.

Blevet en del af fællesskabet

For William blev bagningen også en stor hjælp. For han har ikke altid følt sig som en del af fællesskabet, og han syntes, at det kunne være svært at finde ud af det sociale, og hvordan man var sammen med de andre.

Derfor følte William sig også ofte ensom, når de andre havde aftaler, og han ikke havde nogen.

- Hvis jeg følte mig udenfor, så ville jeg tage hjem og bage en kage. Det ville altid give mig en ro og gøre mig glad.

Kage fylder en del del i Williams verden - også på hans værelse - hvor hans venner har givet ham to bamse-muffins til at pynte med. (Foto: Thomas Willads © DR)

Da William var til casting til 'Juniorbagedysten', fandt han ud af, at der var mange andre børn med interesse som ham. Og i takt med at han blev bedre og bedre til at bage, så fik William også mere selvtillid, og han lærte, at det er helt okay at være sin egen.

Selv siger han, at bagningen og 'Bagedysten' har hjulpet ham på rette vej. I dag hænger han tit ud med sine klassekammerater – noget han ikke gjorde før.

Og klassen har været en stor støtte under deltagelsen i 'Juniorbagedysten', og da første afsnit rullede over skærmen, var hele klassen samlet til premiere på skolen.

- 'Bagedysten' har givet mig et fællesskab. Jeg er blevet meget mere modig og sikker. Jeg har fået en større tro på mig selv, og det har lært mig, hvordan jeg skal være sammen med andre mennesker, fortæller han.

Bare se på mig

Efter Williams deltagelse i 'Bagedysten' fylder bagningen ikke lige så meget, som det gjorde under optagelserne til programmet.

- Men hvis jeg kan få lov til at ødelægge køkkenet med chokolade, så gør jeg det stadig, siger han.

Efter målet om at komme med i 'Bagedysten' blev nået, er han i gang med at finde ud af, hvad der skal ske nu.

- Jeg er sådan en, der altid har en drøm og en målsætning, men lige nu har jeg faktisk ikke nogen. Så jeg ved ikke, hvad der skal ske nu. Det finder jeg nok ud af.

Efter deltagelsen i Juniorbagedysten har William modtaget rigtig mange søde beskeder fra fremmede. I hjembyen Hornbæk er William også blevet lidt af en en lokal kendis. (Foto: Thomas Willads © DR)

Selvom William ikke har et nyt mål lige i øjeblikket, så ved han, at når han får det, så skal det nok lykkes, for som han selv siger:

- Hvis du har en drøm, så kæmp for den. For hvis du virkelig gerne vil, så skal det nok lykkes. Der kan man bare se på mig.