Xander holdt pause fra musikken: Jeg havde brug for at ryste posen

Efter en to år lang pause fra musikken er Xander tilbage - klar til at se sit publikum i øjnene med nye kærlighedssange.

Xander med det berømte efternavn Linnet fik hele landet til at synge u-u-uendelig forglem mig, da han debuterede med hitsinglen 'Det burde ikk være sådan her' i 2010.

Hør Xander fortælle i videoen ovenover, hvad han har lært af sin mor, Anne Linnet, og hvad han har gjort for at finde sin egen vej som musiker.

Efter debutsinglen fulgte flere hits og albummet ’Over skyer, under vand’ i 2011 samt en dommertjans i TV2-programmet ’The Voice

Men på et tidspunkt fik Xander nok af karrieren og valgte derfor at tage en pause på godt to år.

Men nu er Xander tilbage.

Han kom egentlig ud af pausen sidste år, hvor han udsendte ep’en ’Indre by’ – og i slutningen af sidste måned landede singlen ’Ka Ikk Holde Mig Væk’, hvilket vel er en meget god indramning af, at Xander næppe bliver scenekanten kvit lige foreløbig.

Hør 'Ka Ikk Holde Mig Væk'

0:00

Vi mødte Xander på årets Vig Festival, som popmusikeren gæstede lørdag eftermiddag.

Før pausen: Xander i 2013. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Hey Xander! Du har lige udgivet en ny single – hvordan er det?

- Fedt. Det er et sommerligt dansenummer, som passer perfekt til festivalsæsonen.

Hvad handler ’Ka Ikk Holde Mig Væk’ så om?

- Mange af mine sange handler altid om piger (griner), men tit kan jeg også godt lide, at der er en problemstilling. For sådan er virkeligheden jo. Der er altid en kant.

- Man har jo altid et eller andet, man går og grubler over, men med den nye single har jeg sluppet alle tankerne og egentlig bare skrevet en rigtig opturssang.

Er singlen så mere til fest end følelse?

- Nej, slet ikke. Hvor mange kunstnere gemmer sig bag et alias eller nogle store solbriller, blotter jeg mig rigtigt meget i min musik.

- Jeg vil gerne have, at der ikke er nogen afstand mellem mig og mit publikum. På en eller anden måde føler jeg faktisk, at jeg deler endnu mere ud i min musik, end jeg egentlig gør som privatperson.

Hvordan det?

- Det handler om at få det ud på en måde, så det ikke kun giver mening for mig, men også for dem, der lytter til min musik.

- Jeg tror også, jeg er blevet opdraget med, at musik sgu betyder noget. Det er ikke kun en kold forretning, man kan tjene på, men en mulighed for at lære sig selv at kende - og i den proces kan andre samtidig også lære mig lidt at kende.

Xander Linnet i 2011. Året før debuterede han med hitsinglen 'Det burde ikk være sådan her', der lå nr.1 på hitlisten og solgte mere end 30.000 eksemplarer. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

At udlægge og ødelægge sig selv

Hvad er konsekvensen ved at blotte sig?

- Jeg er ikke en type, der bare sidder stille derhjemme og kigger ind i en væg. Jeg vil gerne føle, at jeg hele tiden er på kanten og konstant holder mig selv i spil. Ellers har jeg ikke noget at skrive om.

- Det er på godt og ondt. For det gør selvfølgelig også, at jeg udlægger mig selv rigtig meget.

Udlægger - og måske også ødelægger?

Ja. Jeg holdt for eksempel en pause på to år, hvor der ikke kom så meget ud. Jeg havde ikke bare brug for at ryste posen, men også være omkring nogle mennesker, som var bedre til at passe på mig.

Hvorfor det?

- Fordi man får nogle rap over nallerne engang imellem. Især fra medierne, der har været ude efter mig og kogt suppe på alt muligt omkring mig som person.

- På den anden side er det også loddet i det her game. Jeg kan jo kun kigge på min mor (Anne Linnet, red.), der har været igennem samme mølle. Jeg ved jo, hvordan det har fungeret, men det er alligevel noget andet, når man mærker det på egen krop.

- Som musiker har hun blottet sig lige så meget, som jeg gør. Det kan være hårdt at stå model til, men for mig er det også det eneste rigtige.

I 2012 var Xander med som dommer i TV2's talentshow The Voice - hans mor Anne Linnet var året efter dommer ovre på DR i X Factor. (Foto: Soren Bidstrup © Scanpix)

Er det også en blottelse at blive ved med at synge på dansk i stedet for at gemme sig bag engelsk, som ellers er mange danske musikeres foretrukne sprog?

- Der er en masse plusser i at synge på dansk. Man har allerede et bånd, når man ved at ens publikum kan være med på kor. Sådan ville det jo ikke være, hvis jeg var sådan en, der havde taget solbriller på og puttet mig selv op på en piedestal.

Er du så blevet bedre polstret efter pausen?

- Jeg håber ikke, jeg er blevet mere hårdhudet, for så ville jeg jo netop fjerne mig selv, fra hvor jeg gerne vil hen som musiker.

Hvordan har du så udviklet dig i forhold til dengang, du startede som musiker?

- Jeg tror, jeg kan nyde det hele lidt mere i dag. Før skete der så meget nyt på samme tid, der gjorde at jeg ikke helt kunne følge med og måske også glemte lidt mig selv i det.

- Jeg tror også, at publikum kan mærke, at jeg nyder at spille for dem. Det håber jeg i hvert fald.

Hvad byder nærmeste fremtid så?

- På rigtig meget mere ny musik.

- Når man smider en ny single og får lov at kigge publikum i øjnene… hold kæft, hvor har jeg bare savnet det. Det er fucking fedt at være ude med ny musik og spille en helt masse koncerter igen.

- Jeg havde helt glemt, hvordan det føltes.

Facebook
Twitter