Zelenskyj opfordrer til at udfylde krigens stilhed med musik – så her er fem ikoniske sange om krig

- Udfyld stilheden med jeres musik, sagde Ukraines præsident til gårsdagens Grammy-uddeling.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har de seneste mange uger talt til en række landes politikere, blandt andet de danske. Her ses han i en videohilsen til årets Grammy-uddeling. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

Uddelingen af de prestigefyldte Grammy-priser er normalt ikke noget, som en ukrainsk præsident - eller nogen anden præsident - deltager i.

Men intet er som bekendt, som det plejer i øjeblikket.

Natten til i dag dansk tid tonede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, frem foran flere af verdens største musikstjerner i en videohilsen ved prisuddelingsshowet.

Her bad han musikindustriens største kunstnere om at "udfylde den stilhed", som krigen i Ukraine har medført, med musik.

- Vores musikere bærer panser i stedet for smoking. De synger for de sårede på hospitalerne. Selv for dem, der ikke kan høre dem. Men musikken vil bryde igennem alligevel.

- På vores jord kæmper vi mod Rusland, som bringer frygtelig stilhed med sine bomber. Den døde stilhed. Udfyld stilheden med jeres musik. Udfyld den i dag for at fortælle vores historie, sagde Zelenskyj.

På præsidentens opfordring har vi derfor allieret os med det menneskelige musikleksikon Carsten Holm, der er vært på radioprogrammerne 'Toner' på P4 og 'Musiklivet' på P6 Beat.

Herunder kommer hans bud på fem sange, som har spillet en rolle i forskellige krige siden 1960'erne.

1

John Lennon, Plastic Ono Band - 'Give Peace a Chance' (1969)

John Lennon og Yoko Ono var i 1970 på besøg i Thy, hvor de holdt et pressemøde for den danske presse. (Foto: Vagn Hansen © Scanpix Danmark)

Missionen om fred i verden havde John Lennon og Yoko Ono sammen været på gennem flere årtier, indtil drabet på 'The Beatles'-forsangeren i 1980.

I 1969 afholdt de blandt andet nogle såkaldte bed-ins for fred i Amsterdam og Montreal, som et led i deres ikkevoldelige protester mod krig. Her inviterede de pressen ind, mens de lå i sengen og protesterede for en bedre verden.

- Sangen 'Give Peace a Chance' blev netop indspillet under et ophold på et hotelværelse i Montreal, fortæller Carsten Holm.

Lyt til sangen herunder.

0:00
2

Bruce Springsteen - 'Born in the U.S.A.' (1984)

Den amerikanske musiker Bruce Springsteen kan stadig udfylde verdens største stadions. Her ses han tilbage i 2013 i Los Angeles. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

Den 72-årige singer-songwriter har gennem sin lange karriere lavet flere sange om krig.

I 1980'erne lavede Bruce Springsteen et cover af Edwin Starrs hit 'War' fra 1960'erne, som var en hilsen til præsident Ronald Reagans meget aggressive politik i Mellemamerika, hvor amerikanske soldater blev indsat for at afsætte præsidenten i eksempelvis Nicaragua.

Men det er dog ikke den sang, som Carsten Holm vil anbefale. Det er i stedet musikerens helt store hit fra 1980'erne.

- 'Born in the U.S.A.' handler om Vietnamkrigen og om en fyr, der bliver kaldt til session og skal deltage i krigen. Her er det bemærkelsesværdigt, at sangens patriotiske omkvæd er blevet misforstået af rigtig mange.

- For sangen handler ikke om en stolthed over at være amerikaner. Sangen handler mere om den ydmyghed, man skal have, når man er et krigsførende land, fortæller Carsten Holm.

Hør Bruce Springsteen-hittet herunder.

0:00
3

Sting - 'Russians' (1985)

70-årige Stings rigtige navn er Gordon Matthew Thomas Sumner. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

Nu hvor alles øjne er rettet mod Ukraine og Rusland, er det nærværende at tage lidt over 35 år tilbage i tiden, hvor truslen fra Rusland også var presserende.

Her var det den kolde krig og atomtruslen, der fik Vesten til at frygte for fremtiden.

Netop det emne tog sangeren Sting op i nummeret 'Russians' fra 1985. Mellem linjerne fortæller sangen, at vi alle er mennesker af kød og blod, og at der ikke er grund til at bekrige hinanden, mener Carsten Holm.

- Det er en meget stille og rolig protestsang, hvor der i teksten bliver sunget "russians love their children too". Sangen tager truslen om krig ned i øjenhøjde. Noget, som vi alle sammen kan forholde os til – i stedet for krudt og kugler, siger han.

Sting har for nylig udgivet en akustisk version af 'Russians', og det sker på baggrund af krigen i Ukraine, fortæller han på Instagram.

- Jeg har kun sjældent sunget sangen, fordi jeg aldrig troede, at den ville blive relevant igen.

- Men set i lyset af en mands blodige og sørgelige beslutning om at invadere en fredfyldt og ikketruende nabo er denne sang - endnu en gang - en appel til vores fælles medmenneskelighed, lyder det fra Sting.

Hør sangen herunder, mens du læser videre.

0:00
4

Dire Straits - 'Brothers in Arms' (1985)

Her ses den britiske rockgruppe Dire Straits, der lavede sangen 'Brothers in Arms', som en protest mod Falklandskrigen. (Foto: Nils Rosenvold © Scanpix Denmark)

I 1980'erne var England i konflikt med Argentina om Falklandsøerne, og det var en krig, som den britiske rockgruppe Dire Straits ikke brød sig synderligt meget om.

- Det blev til sangen 'Brothers in Arms', som blev en af deres største sange. Gruppen syntes, at det var fuldstændig åndssvagt at gå i krig og sende unge mennesker i kamp så langt væk hjemmefra, siger Carsten Holm.

Sangen blev i øvrigt lavet i en ny version 25 år efter, hvor Mark Knopfler og resten af gruppen gav overskuddet til krigsveteraner fra netop Falklandskrigen.

Hør sangen for den britiske rockgruppe herunder.

0:00
5

The Black Eyed Peas - 'Where is the Love?' (2003)

Gruppen 'Black Eyed Peas' er kendt for hits som 'I Gotta Feeling', 'Pump It' og 'Where is the Love'. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix Denmark)

Den amerikanske gruppe med rapperen will.i.am og Fergie i spidsen er måske ikke en gruppe, man forbinder med protestsange.

Men ikke desto mindre er hittet 'Where is the Love' fra 2003 en kommentar til tiden efter terrorangrebet på World Trade Center i New York og den efterfølgende krig i Irak.

- Titlen 'Where is the Love' er jo et meget godt spørgsmål, når det handler om krig og fred, siger Carsten Holm og fortsætter:

- Efter terrorangrebet i 2001 kom de første tanker til den her sang, og da den udkom, var sangen en direkte hilsen til USA, der havde invaderet Irak.

Hør hittet fra 2003 herunder.

0:00