To kvinder med magten i Danmark

Helle Thorning-Schmidt og dronningen Margrethe deler erfaringer om at være første kvinde i embedet.

Her hilser Helle Thorning-Schmidt på dronningen til hendes 70 års fødselsdag i april 2010. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

3. oktober 2011 fik Danmark sin første kvindelige statsminister, da Helle Thorning-Schmidt kunne præsentere sin nye S-R-SF-regering for dronningen og danskerne. Det har sat sit præg på de samtaler, som statsministeren har med dronningen.

- Af og til kommer vi også til at tale om ting, som ikke lige har med det politiske at gøre. I anledning af 40 års jubilæet har vi selvfølgelig talt om at blive regent i Danmark, og de erfaringer, som dronningen har gjort sig. Og vi har også talt lidt om at være den første kvinde i et embede, fortæller Helle Thorning-Schmidt.

Spørgelysten dronning

Helle Thorning-Schmidt har mødt en interesseret dronning, der spørger ind til alle aktuelle sager, når hun har sin ugentlige orientering af regenten om aktuelle politiske sager.

- Hun har et godt indblik i dansk udenrigspolitik, og de almindelige politiske sager interesserer hende også. Jeg skriver altid en lille liste over de ting, jeg skal huske at få nævnt.

- En af de ting vi selvfølgelig har talt om, er det danske EU-formandskab, og det interesserer bestemt også dronningen. Hvad kan vi bidrage med, og hvad forventer de andre lande? Og så har der været hele diskussionen om den såkaldte finanspagt, som eurolandende har indgået - det har jeg også fortalt om. Så der er en række ting, der er så aktuelle, at vi skal tale om dem, og jeg mærker, at dronningen interesserer sig levende for tingene.

Ny statsminister på de bonede gulve

Selv om Helle Thorning-Schmidt endnu kun har få måneders erfaring som statsminister, falder det hende ikke svært at møde op hos dronningen til de ugentlige referater.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt følt, at det var akavet eller vanskeligt at komme til disse møder. Det er en lille stund, hvor vi sidder på dronningens kontor, og jeg fortæller lidt om, hvad der sker politisk, og jeg har en fornemmelse af, at dronningen er glad orienteringen, også fordi det giver hende mulighed for at spørge ind til aktuelle emner.

- Jeg fortæller, hvad der sker, og ind imellem har jeg jo været ude og møde folk og tale med folk, og så underretter jeg om det, og dronningen spørger ind til det. Det er en reel samtale, siger Helle Thornning-Schmidt.

I aften i 21 Søndag på DR1 kan du møde flere af de statsministre, der har siddet, mens dronningen har været regent i Danmark.

Facebook
Twitter