Læger frygter #DetKuHaVæretMig-sagen vil give dårligere behandling

Sag om forsømmelse er havnet i Højesteret. Tusindvis af læger har mobiliseret sig under #DetKuHaVæretMig i protest.

Den såkaldte "Svendborg-sag" afgøres i dag i Højesteret og afgørelsen får betydning for, hvordan sundhedspersonalet samarbejder på sygehusene. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Den 5. august 2013 blev en mandlig patient med diabetes indlagt med mavesmerter på Svendborg Sygehus. En yngre læge bad sygeplejersken om at måle blodsukkeret, men fik aldrig skrevet ordinationen ind i journalen.

Patienten fik ikke målt sit blodsukker og døde godt en måned senere af svær hjerneskade som følge af for lavt blodsukker.

Hvor ligger ansvaret for, at patienten døde? Det er det principielle spørgsmål, som netop er ved at blive afgjort i Højesteret. Dommerne skal i dag tage stilling til, om den kvindelige læge, der ikke fik skrevet ordinationen i journalen er skyldig i forsømmelse.

Journalen frem for patienten

Sagen handler om meget mere end den enkelte læge. Formand for Yngre Læger Camilla Ratcke frygter nemlig, at sagen vil få negative konsekvenser for den måde, alle læger prioriterer i hverdagen:

- Det er tragisk, hvis vi får en hel population af læger, der begynder at dække sig selv ind for at have bogført alt i journalerne eller håndteret alt, før de begynder at behandle patienterne. Og det er en af de problemstillinger, der desværre kan tegne sig i horisonten, hvis dommen stadfæstes.

Alt efter, hvad udfaldet af sagen bliver, frygter Camilla Ratcke, at det vil blive sværere at fokusere på patientens bedste:

- Vi har arbejdsgange, især når patienter kommer ind akut og er meget syge, hvor vi kan give hinanden mundtlige beskeder om, hvad der skal gøres. Det er korrekt behandling af patienten. Hvis det bagefter kan føre til sigtelse, fordi man ikke får skrevet alle ordinationerne ned i journalen, så er vi ude på et skråplan, fordi vi kommer til at koncentrere os mere om journalen end patienten.

#DeKuHaVæretMig

Sagen har mobiliseret tusindvis af læger under #DetKuHaVæretMig, hvor læger har lagt billeder af sig selv på sociale medier for at støtte op om den anklagede kollega. Der har også været afholdt en demonstration, hvor 13.625 underskrifter blev afleveret til sundhedsministeren Ellen Thrane Nørby (V).

Og det er ikke så mærkeligt, at netop denne sag, har fået så meget opmærksomhed, mener Kent Kristensen, der er lektor ved Syddansk Universitet og forsker i sundhedsret med fokus på patientrettigheder. Den er nemlig relevant for alle læger og sygeplejersker på landets hospitaler.

- Sagen er mere blevet eksponent for arbejdsvilkårene på sygehusene, end det, som sagen egentlig handler om. Og det er derfor, sagen har fået så stor genklang blandt det lægefaglige personale på sygehusene.

Men der er heller ikke nogen tvivl om, at udfaldet kan få stor betydning for den måde alle læger og sygeplejersker arbejder sammen, mener Kent Kristensen.

- Det, som bliver relevant at se på i forhold til sagen er, om man som læge kan forlade sig på, at en sygeplejerske følger op på en mundtlig ordination - eller om man som læge har et selvstændigt ansvar for at drage omsorg for, at det sker.

Retsagen afsluttes i dag, og dommen ventes at falde i næste uge

Facebook
Twitter