Landets første ungdomsbydel: Unge i 20'erne bebor halvdelen af Aarhus C

For første gang er et større postnummer domineret af unge. 'Det er fedt,' siger borgmester.

Når så mange unge strømmer mod Aarhus C, skyldes det især, at byen huser mange studerende. (Foto: Kåre Kildall Rysgaard (DR))

Besøger du de omkring 72.000 mennesker, som bor i 8000 Aarhus C nær gågaden, botanisk have, universitetet og åen, vil hver anden, der åbner døren til deres hjem, være en beboer i 20´erne.

Dermed ligger centrum i landets næststørste by suverænt i top i forhold til andelen af unge, mens enkelte gader i indre by i København, 5000 Odense C og 9000 Aalborg ligeledes har mange unge i gadebilledet.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) kan kun finde én negativ ting at sige om, at de unge har overtaget bymidten: Det kan godt blive meget festligt.

- De unge kan godt være ude at slå et hul i jorden. En 43-årig borgmester kan føle sig gammel, når han går gennem midtbyen, griner han.

Mest er borgmesteren begejstret over, at Aarhus C er en ungdomsby.

- Det er fedt. Det passer godt til byens image. Det gør byen kreativ og giver et godt og rigt kulturliv med masser af energi, siger Jacob Bundsgaard.

I de her dage er der studiestart, og borgmesteren mener, at unge både bliver trukket til af universitetet og de mange uddannelser.

Samtidig er der de seneste år bygget mange boliger op i centrum af Aarhus. Især i den nye bydel ved havnen Aarhus Ø, som også huser kollegier. De seneste ti år er postnummeret Aarhus C vokset med 16.000 indbyggere i alt.

Her bor flest unge

Unge vil bo tæt på hinanden

For mange unge er det et ideal at flytte ind i centrum af en større by, fortæller Mette Lykke Nielsen, lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, der har fulgt unge i et projekt, som lige var flyttet eller på vej til at flytte.

- Det er grundlæggende for mange unge at bo centralt. De oplever, at det er der, det sker. Der er mulighed for byliv og shopping, siger hun og peger på, at det også er vigtigt for unge at bo med kort afstand til, hvor de studerer.

De unge ønsker også at være tæt på venner og medstuderende, så det er let at være social.

Derfor flytter mange ofte de samme steder hen, forklarer Mette Lykke Nielsen.

Aarhus Kommune nyder godt af, at mange unge vælger byen, mener borgmester Jacob Bundsgaard.

- Vi har en stor talentmasse i byen og unge mennesker med mod på tilværelsen. Det skaber dynamik og er med til at tiltrække arbejdspladser, siger borgmesteren.

Tre unge fortæller: Sådan er det at bo i Aarhus C

Luna Marie Vad Knudsen er flyttet til Aarhus inden for den seneste måned for at studere jura.
Luna Marie Vad Knudsen er flyttet til Aarhus inden for den seneste måned for at studere jura.

- Jeg flyttede til Aarhus C, fordi jeg gerne ville være tæt på det hele. Aarhus er en populær studieby. Det giver et særligt ungt liv og dynamik. Det betyder meget at være tæt på kulturen, Aros, Musikhuset – især når man kommer fra Fredericia, hvor der ikke er så meget af den slags.

Thor Schou bor nær gågaden i Aarhus i en lejlighed, som hans far ejer.
Thor Schou bor nær gågaden i Aarhus i en lejlighed, som hans far ejer.

- Jeg holder meget kontakt med vennerne fra gymnasiet, og en af grundene er, at de også bor i centrum, og jeg møder dem helt tilfældigt. Hvis de sidder i uni-parken, kan jeg lige gå forbi og sige hej. Det er nemt at bo i centrum. Jeg kan købe ind 24 timer i døgnet med Netto og Føtex tæt på, og der er mange sociale arrangementer på Facebook.

Marie Schiøtt Brummerstedt fandt en lejlighed i Aarhus C, mens hun havde sabbatår efter ungdomsuddannelsen.
Marie Schiøtt Brummerstedt fandt en lejlighed i Aarhus C, mens hun havde sabbatår efter ungdomsuddannelsen.

- Det giver liv til byen og masser initiativ, at der er mange unge. Der er masser liv i Aarhus C: natteliv, universitetsliv, festivaler, nye butikker og restauranter. Det er nemt, at man kan komme rundt på cykel alle steder, og vennerne er lige omkring dig, så det er let at lave en aftale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter