Lemvig kommune

Vestenvinden giver Lemvig kommune et skud af optimisme, mens befolkningtallet daler. Venstre sidder tungt på magten - nu og nok også efter valget.

Den energiske vestenvind giver også i Lemvig kommune en vis optimisme.

Der er positiv interesse og livlig debat om nye vindmølleparker og planlægningen af dem.

Men ellers oplever den lille kommune længst mod nordvest i regionen megen modvind.

Befolkningstallet daler, og i de kommende årtier vil det fortsætte. Oven i købet hurtigere end i andre udkanter, forudser prognoserne.

Politikerne er helt opmærksomme på, at befolkningsspiralen er ond, men den forekommer nærmest umulig at bryde.

Og så er det en meget ringe trøst, at flere andre vestlige kommuner i landsdelen kæmper for at holde balancen i den samme modvind.

Sygehuse fylder meget i valgkampen

Fornemmelsen af håbløs kamp får ekstra næring af Region Midt og regeringens beslutning om, at det kommende storsygehus skal ligge så langt væk som i en forstad til Herning.

Der er også langt fra Thyborøn til Holstebro, men set fra vest åbnede der sig en afgrund til de centrale magter i Viborg og København, da de rasende protester mod sygehusplanerne blev overhørt.

Og alle kandidater til byrådet har en spontan og detaljeret forklaring på, hvem de opfatter som skurke i sygehusspillet.

Fordi det for dem er indlysende, at striden om sygehusene bliver husket i stemmeboksen.

Så selv om kommunen formelt ikke har nogen som helst indflydelse på dén del af virkeligheden, har debatten om sygehusene en tendens til at overdøve alt andet.

Spor fra turbulent valgkamp

Erindringen om en usædvanlig turbulent valgkamp for fire år siden - især internt i Venstre - er stadig klar.

Dengang havde de to spidskandidater, Jørgen Nørby fra Lemvig og Erik Flyvholm fra Thyborøn, en indædt kamp på de indre linjer i et dybt splittet parti. Flyvholm vandt. Og blev borgmester.

Men selv om sporene efter krigen i Venstre sagtens kan findes endnu, så står Erik Flyvholm denne gang som ubestridt kandidat til at fortsætte på posten.

Og Lemvig er i dén grad Venstre-land, at det kræver nærmest løsagtig fantasi at forestille sig, at andre kan nærme sig borgmester-klokken.

Mange kunne tydeligvis godt tænke sig en mere farverig og kraftfuld fremtræden af kommunens førstemand.

Men Flyvholms tilhængere sætter pris på, at han er solid og ikke bruger unødigt store armbevægelser.

Svært at finde kandidater

Flere af partierne har haft besvær med at finde interesserede og egnede kandidater.

Få dage før fristens udløb har Venstre stadig ledige pladser på listen, og det er nærliggende at antage, at der er tale om en vist træthed blandt medlemmerne efter de krigslignende tilstande ved sidste valg.

Nye spidskandidater hos C og A

Både De konservative og Socialdemokraterne har denne gang ny spidskandidat.

Blandt Liste A's blot ni kandidater er der kun to gengangere fra det siddende byråd. Én af dem, Kenneth Bro, er i front.

Hos De konservative er Orla Østerby ny borgmesterkandidat. Hans parti-karriere er ganske kort.

Faktisk begyndte den først i selve valgåret. Nemlig da den tidligere meget aktive og markante Land- og Byliste nedlagde sig selv, og dets enlige byrådsmedlem sprang ud som konservativ.

Partiet kvitterede altså med en post som borgmesterkandidat, mens der ganske usædvanligt står kvinder på de følgende seks pladser!

Skulle borgmester Erik Flyvholm og Venstre mod forventning på valgnatten få brug for støtte fra anden side, kan de ikke nødvendigvis regne med Østerby og C.

Her spejder de nemlig uofficielt efter nye farver!

De små partiers kamp

For SF er det Elisabeth Moltke, der som byrådsmedlem og spidskandidat skal forsøge at fange partiets medvind fra Christianborg, mens Kristendemokraten Henrik Thygesen er på den utaknemlige opgave at holde sin plads i byrådet for at parti, der ser ud til at visne bort på landsplan.

De Radikale blev ikke repræsenteret i 2005, men det var tæt på. Nu vil Michael Bruun forsøge at gøre det lidt bedre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter