Nyheder

LIVEBLOG: TV-duel Løkke/Søvndal

Overblik

 1. LIVEBLOG: TV-duel Løkke/Søvndal
  Statsministeren mødes med SFs formand til en debat om folkeskolen i aften. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

  Duellen mellem Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal dækkes live her på dr.dk.

  Uddannelsesredaktør Simon Ankjær Andersen følger og kommenterer debatten, der er begyndt klokken 20. Hans indlæg er mærket "saa".

  Indlæg fra brugerne er mærket ved andre afsendernavne.

 2. K og DF: Tredje vaccinestik til ældre og sårbare kan være en god ide

  Både Konservative og Dansk Folkeparti mener, at det er en god idé at se på, om ældre eller sårbare borgere skal have et tredje stik af vaccinen mod covid-19.

  - Hvis fagligheden og myndighederne siger, at man mener, at det dækker dem mere ved at få et tredje stik, så synes vi, at det er en god idé, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, til Ritzau.

  Per Larsen, sundhedsordfører for Konservative, fortæller, at han vil spørge ind til emnet, når sommerferien er ovre.

 3. Storbritannien opfordrer til våbenhvile i Myanmar, som vacciner kan komme frem

  Myanmar er lige nu ramt af to kriser på en gang: Coronasmitten løber løbsk, og landet er ramt af voldsomme uroligheder siden militærkuppet i februar.

  Nu opfordrer Storbritanniens FN-ambassadør, Barbara Woodward, til, at der indføres våbenhvile, så flere vacciner kan nå frem til landet. Det skriver Ritzau.

  Ifølge militæret er 1,75 millioner af landets 54 millioner mennesker indbyggere blevet vaccineret mod coronavirus.

  Urolighederne i landet har også påvirket sundhedsfaciliteter, hvoraf kun 40 procent anslås til at fungere lige nu.

  De seneste smittetal fra Myanmar viser, at der blev fundet knap 5000 nye smittede på 24 timer onsdag.

  Men smittetallene menes at være langt højere, da der ikke bliver udført mange test i landet.

  Kun 40 procent af Myanmars sundhedsfaciliteter anslås til at fungere. (Foto: KAREN INFORMATION CENTER © Ritzau Scanpix)
 4. Anne-Marie Rindoms forspring i guldkampen skrumper efter mareridtsdag

  Anne-Marie Rindom endte med ikke at deltage i tiende og sidste sejlads i indledende i laser radial efter en heftig dramatik omkring et gult flag lige inden sejladsens startskud.

  Derfor noteres Rindom for en sidsteplads, mens konkurrenterne indhenter en stor del af danskerens forspring i den samlede stilling.

  Det er dog stadig Rindom, der er i front i den samlede stilling. Hendes forspring til hollandske Marit Bouwmeester på andenpladsen er svundet fra 21 til 7 point inden søndagens medaljesejlads.

 5. Studerende kritiserer ekstra SU-lån

  Mange studerende har under coronakrisen mistet deres studiejob. For at få økonomien til at hænge sammen har de fået lov til at optage et ekstra SU-lån på op til 75.000 kroner om året.

  Og selvom det er en kærkommen hjælp i et trængt SU-budget, er der lidt malurt i bægeret for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

  - Det er uretfærdigt, at unge og studerende, der har mistet deres indtægtskilde til at dække deres basale udgifter, får 'lov' til at låne penge i stedet for at få en håndsrækning, som ikke skal betales tilbage, siger Mike Gudbergsen, forperson i DSF, med henvisning til, at andre lønmodtagere har fået lønkompensation, der ikke skal tilbagebetales.

 6. Ny viden om flagermus bremser gårdejers vindmølleprojekt

  Hans Michaelsen er skuffet over, at han ikke må opsætte vindmøller, fordi der skal tages hensyn til flagermus i det område, hvor han bor.

  I dag er der kun byg på Hans Michaelsen mark på Thyholm i Nordvestjylland.

  Planen var ellers, at der også skulle stå tre snurrende vindmøller. Men en nabos klage til Planklagenævnet betød, at den godkendelse, han og en partner fik til mølleprojektet i 2017, blev trukket tilbage i efteråret 2020.

  Da vi planlagde vores projekt, havde vi ikke en jordisk chance for at vide, at der senere kom fornyet fokus på flagermus.
  Hans Michaelsen, gårdejer

  Klagenævnet satte bremsen i, fordi det ikke var undersøgt grundigt nok, om vindmøllerne kunne skade flagermus i området.

  Det er der nemlig risiko for, lyder det i et fagligt notat fra Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet, som Nævnenes Hus har bestilt.

  Hans Michaelsen var klar til at bygge tre vindmøller på sin mark på Thyholm i Nordvestjylland i 2017.

  Der er altid mulighed for at klage over en byggetilladelse.

  Og klager var da også forventet, da Hans Michaelsen fik godkendt vindmølleprojektet af kommunen. Men det undrer ham, at Klagenævnet brugte den nye viden om flagermus, tre år efter at Struer Kommune havde godkendt projektet.

  - Det er helt fair, at der bliver klaget over vores mølleprojekt, men jeg blev overrasket over, at det er sådan, det foregår. Da vi planlagde vores projekt, havde vi ikke en jordisk chance for at vide, at der senere kom fornyet fokus på flagermus.

  Hans havde ellers håbet, at de tre vindmøller kunne blive til en god forretning.

  - Gevinsten ville være noget økonomi på langt sigt. En god pensionsopsparing, fortæller han.

  Og det er ikke kun mølleprojektet på Thyholm, som klagenævnet har bremset på grund af utilstrækkelig viden om dyrenes lokale levevilkår.

  Brancheorganisationen Wind Denmark mener, at ni andre projekter er blevet berørt af lignende afgørelser i klagenævnene det seneste år.

  - Pludselig fra den ene dag til den anden er det klagenævnene, der laver praksis om og definerer et nyt regelsæt.

  - Det rammer så dem, der har projekteret, dokumenteret og fulgt kommunens krav og retningslinjer til punkt og prikke. Det er urimeligt i forhold til retssikkerheden, siger Jan Hylleberg, der er direktør i Wind Denmark.

  Nævnenes Hus har fået forelagt kritikken, men oplyser, at de ikke udtaler sig om enkeltsager.

  Vi har jo også nogle vejledninger, der er forklarer, hvordan reglerne skal forståes. Dem der kender retsstillingen, kender også til dem
  Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret ved Aarhus Universitet
  Hensynet til flagermus er kommet på tværs af Hans Michaelsens vindmølleprojekter.

  Klagenævnene er forpligtet til at bruge den nyeste viden om de dyrearter, som en klage omhandler.

  Det har flere afgørelser i EU-domstolen slået fast.

  Og det kommer af et grundlæggende forsigtighedsprincip, der skal beskytte naturen, forklarer Ellen Margrethe Basse, der er professor i miljøret ved Aarhus Universitet.

  - Klagenævnet skal altid inddrage den bedst tilgængelige, videnskabelige viden i forhold til de enkelte arters sårbarhed. Det følger EU-domstolens meget klare praksis, fortæller hun.

  Forsigtighedsprincippet betyder, at Plan- og miljøklagenævnene også kan afvise et projekt på viden, der ikke var til stede, da kommunen godkendte projektet.

  Ellen Margrethe Basse mener, at kommunerne bør undersøge de lokale naturforhold bedre.

  - Vi har jo også nogle vejledninger, der er forklarer, hvordan reglerne skal forstås. Dem, der kender retsstillingen, kender også til dem.

  Tilbage på Thyholm i Nordvestjylland har Hans Michaelsen opgivet drømmen om vindmøller og en god fortjeneste, efter at klagenævnene satte bremsen i, selvom kommunen havde godkendt projektet.

  - Nu er det slut. Nu har vi mistet modet, siger han.

 7. Studerende kritiserer coronalån for milliarder: Endnu et eksempel på 'generationstyveri'

  De studerende har optaget ekstra coronalån for omkring fire milliarder kroner under krisen. (Illustration: Søren Winther Nørbæk).

  Hvis du som studerende har mistet dit job under coronakrisen eller generelt har haft lidt mere ondt i pengepungen end normalt, så har det lige som landets virksomheder og lønmodtagere været muligt at få ekstra hjælp.

  De studerende har nemlig siden marts sidste år kunnet tage et ekstra SU-lån på op til 6.400 kroner om måneden.

  Det beløb kan lægges oveni det normale SU-lån, og derfor har den enkelte studerende haft mulighed for sætte næsten 10.000 kroner ind på bankbogen hver måned i lån fra staten.

  Og den mulighed har rigtig mange studerende taget i mod med kyshånd.

  Alene frem til april i år er der blevet taget ekstralån for 3,78 milliarder kroner, viser tal fra Uddannelsesministeriet. Hertil skal lægges lån for maj og juni oven i, hvilket betyder, at beløbet efter alt at dømme overstiger fire milliarder kroner.

  Det er uretfærdigt, at unge og studerende, der har mistet deres indtægtskilde til at dække deres basale udgifter, får "lov" til at låne penge i stedet for at få en håndsrækning, som ikke skal betales tilbage.
  Mike Gudbergsen, Danske Studerendes Fællesråd.

  Men hvad der kan virke som en god mulighed for de studerende til at klare sig igennem krisen, får også advarselslamper til at blinke hos Forbrugerrådet Tænk, der er en interesseorganisation for de danske forbrugere.

  - Man skal virkelig tænke sig om som studerende og overveje grundigt, om det er nødvendigt, før man tager et lån i den størrelsesorden. Hvis man tager det fulde lån, så kommer man op i temmelig højt beløb. Op mod 75.000 kroner i ekstra gæld om året - det er temmelig meget, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

  Da alle partier i Folketinget i marts sidste år blev enige om at give de studerende mulighed for at tage det ekstra SU-lån, var der ét altoverskyggende argument.

  De studerende mistede nemlig deres studiejobs på stribe i begyndelsen af coronakrisen, og derfor skulle de have mulighed for at tage et ekstra lån i kompensation for det.

  Den mulighed var de studerende glade for, fortæller Mike Gudbergsen, der er forperson for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

  SU-gæld

  • Som studerende har du mulighed for at supplere din SU med et lån.

  • Du kan hver måned låne lige over 3.200 kroner ud over din normale SU. Under coronakrisen har det beløb været væsentligt forhøjet, så de har kunnet låne tre gange så meget.

  • Pengene skal dog betales tilbage til statskassen, og der falder renter på løbende.

  • Under din studietid koster lånet dig fire procent om året i renter. Det vil sige, at hvis du har en gæld på 100.000 kroner ved starten af året, så hedder gælden 104.000 kroner, hvis du ikke har lånt flere penge i mellemtiden.

  • Når du er færdiguddannet og skal begynde at betale lånet ud, så falder renten til én procent om året.

  Der er dog også noget af et strøg af malurt i SU-bægeret.

  - Der er jo tale om endnu et eksempel på, hvad man kan kalde et generationstyveri, hvor politikerne tager nogle beslutninger, der omfordeler penge fra unge og svagtstillede i samfundet, til nogle af dem i samfundet, der ikke har samme økonomiske kvaler, siger forpersonen.

  Han var blevet snydt for to sommerferier, og så tog jeg de her ekstra lån, og så blev han faktisk forkælet med lige, hvad han havde lyst til.
  Line Seija, låntager og på barsel.

  Her henviser Mike Gudbergsen konkret til, at tusindvis af lønmodtagere under coronakrisen har været hjemsendt med størstedelen af deres løn betalt af staten. De har derfor både beholdt deres job og har samtidig ikke stiftet yderligere gæld.

  De studerende har dog langt fra været lige så heldigt stillet, mener forpersonen.

  - Det er uretfærdigt, at unge og studerende, der har mistet deres indtægtskilde til at dække deres basale udgifter, får 'lov' til at låne penge i stedet for at få en håndsrækning, som ikke skal betales tilbage, siger forpersonen.

  Et af de steder, hvor det forhøjede SU-lån har varmet på kontoen, er hos 25-årige Line Seija fra Silkeborg.

  Hun kunne ikke holde ud at se sin dreng blive forhindret i at komme på ferie til udlandet og valgte derfor at tage et coronalån for at forsøde hans tilværelse.

  - Han var blevet snydt for to sommerferier, og vi kunne faktisk intet lave overhovedet. Og så tog jeg de her ekstra lån, og så blev han faktisk forkælet med lige, hvad han havde lyst til, siger Line Seija, som færdiggjorde sin HF-uddannelse i foråret.

  Line Seija har en SU-gæld på cirka 150.000 kroner. Omkring 60.000 kroner kommer fra forhøjelsen af SU-lånet under coronakrisen.

  Line Seija har lånt omkring 60.000 kroner på den særlige corona-låneordning. Langt størstedelen af beløbet er gået til at forkæle hendes dreng, der i dag er fire år gammel.

  - Han har fået en helt ny racerbilseng, og når vi har været inde at kigge på nettet og på hans iPad, der har han fundet en masse ting, han godt kunne lide, og så en gang i mellem har jeg lige trykket på indkøbskurven. Så har han været helt oppe at køre, når der pludselig kom en pakke med alle de ting, han havde bestilt.

  Det er klart, at SU-lån er et lån, og derfor skal det betales tilbage.
  Bjørn Brandenborg, Socialdemokratiet.

  Er det ansvarligt at låne en masse penge og bruge dem på at forkæle sin søn?

  - Det har det været i mine øjne, og det er nok også, fordi jeg er en meget samvittighedsfuld mor. Jeg har ikke kunnet holde ud at se ham bare sidde der, hvor han var totalt isoleret. Det har jeg ikke kunnet holde ud i mit hoved, siger Line Seija, der nu er på barsel, efter hun blev mor til en datter for syv måneder siden.

  Hos regeringspartiet Socialdemokratiet fortæller uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg, at man tilbød de studerende den ekstra lånemulighed, da man så, at de unge med studiejob var nogle af de første til at miste deres job, da coronakrisen brød ud i lys lue sidste år.

  Hvilke overvejelser havde I om, at den ekstra lånemulighed ville føre til, at de studerende blev ekstra gældssat?

  - Det er klart, at SU-lån er et lån, og derfor skal det betales tilbage. Men da et enigt folketing besluttede det her, var det, fordi de studerende, der mistede deres arbejde i den ekstraordinære situation, selvfølgelig skulle have råd til at betale deres regninger, siger Bjørn Brandenborg.

  De studerende kalder det et 'generationstyveri'. De forstår ikke, at man har lønkompensation og andre ordninger med direkte tilskud - og så skal en af de fattigste grupper i samfundet - de studerende - låne pengene. Hvad siger du til den udlægning?

  - Hvis man fik SU i april 2020 - det kan virke som lang tid siden - så har man også fået et skattefrit engangstilskud på 1.000 kroner. Ligeledes har de studerende også kunnet få deres indefrosne feriepenge, hvis de havde optjent dem.

  - Nogle har så gjort brug af det ekstra SU-lån, og jeg synes, at vi traf den rigtige beslutning ved at tilbyde muligheden i den ekstraordinære situation, siger ordføreren.

  Den samlede SU-gæld er 36 milliarder kroner. Dertil skal lægges godt 10 milliarder kroner i misligholdt SU-gæld.

  Uddannelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) er gået på ferie, oplyser ministeriet.

 8. 'For dælen, Disney!' Nyt actioneventyr er vildt underholdende – men rammer forkert på ét punkt

  Dwayne "The Rock" Johnson og Emily Blunt står i front i Disneys 'Jungle Cruise', der er inspireret af en forlystelse i Disneyland. (© Disney)

  Vi har hørt om film baseret på historiske begivenheder, bøger, tegneserier og computerspil, men når det kommer til forlystelser, tror jeg, at dem i Disneys temaparker er de eneste, der kan prale af filmatiseringer.

  Der har været 'Mission to Mars', 'Tomorrowland' og 'Pirates of the Caribbean' for at nævne et par stykker. Og nu er turen kommet til vandrutchebanen 'Jungle Cruise'.

  Succeskriteriet for sådan en film må være, at det skal være et vildt og underholdende ridt med en afslutning, der efterlader dig selv og alle i nærheden gennemblødt.

  Bortset fra det sidste må jeg indrømme, at 'Jungle Cruise' leverer varen.

  Emily Blunt spiller Dr. Lily Houghton, en art Indiana Jane. Hun er forsker i botanik og leder efter det mystiske "Livets Træ", hvis blade ifølge myten kan kurere enhver sygdom eller forbandelse, i Amazonas.

  Hun vil bruge bladene til at frelse verden, men der er bare ét problem... eller faktisk er der en del; men det første er, at hun ikke bliver taget alvorligt af sine mandlige kolleger i eventyrernes klub. Årstallet siger 1916, kvinder har ikke engang stemmeret i England, og en verdenskrig ruller over Europa.

  Derfor tager hun sagen i egen hånd og "låner" et kostbart relikvie, der skal vise vejen.

  Emily Blunt, der netop har overlevet monstre i den stadig biografaktuelle 'A Quiet Place 2', tager i 'Jungle Cruise' nu kampen op mod udøde Amazonas-krigere, vilde dyr - og en tysk prins. (© Disney)

  Hun tager sin sarte bybo af en bror med og hyrer den første og bedste – undskyld billigste – skipper til at sejle hende dybt ind i Amazonas' jungle.

  Skipperen skal vise sig at være et godt valg, eftersom han spilles af ingen ringere end Dwayne "The Rock" Johnson. Altid betryggende med lidt muskelkraft bag roret.

  Og så går den vilde skattejagt (pun intended) og kamp mod både vilde dyr, udøde krigere – og en tysk pris.

  Det er nu ikke, fordi Lily er en "damsel in distress". Tværtimod slægter hun Indiana Jones på med sin lige højre og sin hang til at løbe hen over hustage. Og det er rart at se Disney stille en stærk og selvstændig boss lady i front, uden hun behøver at være en heks.

  Havde filmen så også skrevet sig uden om den åbenbart uundgåelige kærlighedshistorie mellem Lily og skipperen, var ligestillingstræet vokset helt ind i himlen.

  Ligestillingstræet vokser ifølge Maria Månson ikke helt ind i himlen i 'Jungle Cruise', eftersom vores kvindelige helt (Emily Blunt) naturligvis skal forelske sig i sin skipper (Dwayne "The Rock" Johnson), og hendes homoseksuelle bror (Jack Whitehall) portrætteres som "den svage". (© Disney)

  Ja, okay, bortset lige fra brorens karakter, der portrætteres som den hjælpeløse "ungmø" i meget af filmen – og, viser det sig, han er selvfølgelig homoseksuel. Hvorfor i alverden skal netop han være den svage? For dælen, Disney! Så tæt på! Og så alligevel stadig så langt fra.

  Når jeg så tager de normkritiske briller af og bare sætter mig op i vandrutchebanen for at nyde turen, er det en helt anden snak.

  For selvom man har set det meste før, hvis man er vokset op med Indiana Jones, så går den eventyrlige ekspedition aldrig af mode.

  Filmen er en sand flodbølge af actionscener, kvikke bemærkninger og mystiske væsener. Det er faktisk svært ikke at blive revet med.

  (© Disney)
 9. Tunesiens præsident udnævner minister midt i politisk uro

  Den tunesiske præsident, Kais Saied, har torsdag udnævnt en ny indenrigsminister i sin nye regering. Det skriver Ritzau.

  Det sker, efter at han i søndags afsatte landets premierminister og suspenderede parlamentet. Noget, som præsidentens politiske modstandere kalder et kup.

  Ridha Gharsallaoui, tidligere national sikkerhedsrådgiver, er ny indenrigsminister.

  Tunesien har været præget af uroligheder på det seneste, hvor befolkningen er gået på gaden i protest mod regeringens håndteringen af covid-19 og arbejdsløshed.

  Tuneserne afventer fortsat, at en ny premierminister bliver udnævnt.

 10. Nyt album med Prince udkommer fem år efter hans død

  Selvom han har været død i fem år, udkommer der i dag nyt fra musikeren Prince. Albummet 'Welcome 2 America' blev indspillet tilbage i 2010 og er den første fulde albumudgivelse siden hans død som 57-årig.

  Avisen New York Times kalder det et 'desillusioneret udsagn, der lyder bemærkelsesværdigt tidssvarende i 2021'.

  De 12 sange på albummet tager fat om blandt andet racisme, udnyttelse, misinformation, berømmelse, tro og kapitalisme.

  Der er fortsat et stort lager af uudgivet musik i boet efter ham.

 11. Vejret bliver efterårsagtigt i weekenden

  Vejret i den kommende weekend vil minde om begyndelsen af september med en del blæst og byger.

  Det fortæller vagthavende meteorolog ved DMI Jesper Eriksen til Ritzau.

  Fredag bliver det blæsende med temperaturer mellem 18 og 23 grader.

  Lørdag aftager vinden, til gengæld kommer der mange byger. Temperaturerne bliver mellem 18 og 21 grader.

  - Søndag bliver sådan en rodebutik med en blanding af sol, skyer og enkelte byger, siger Jesper Eriksen og lover mellem 17 og 21 grader.

  August ser ud til at blive præget af ustadig vejr, mens det bliver mere stabilt fra midten af måneden.

 12. Sydafrikansk svømmer slår dansk verdensrekord og napper OL-guld

  Den sydafrikanske svømmer, Tatjana Schoenmaker, havde fart i både arme og ben, da hun svømmede finale i 200 meter brystsvømning tidligt fredag morgen.

  Ikke nok med at den 24-årige sydafrikaner nappede OL-guldet, så satte hun også verdensrekord med tiden 2.18,95.

  Dermed vælter hun danske Rikke Møller Pedersen af pinden som verdens hurtigste kvinde til at svømme 200 meter brystsvømning.

  Se Tatjana Schoenmaker vinde OL-guld og sætte verdensrekord i videoen i toppen af artiklen.

 13. Dansk-færøsk roer misser medalje med få centimeter: 'Jeg er fandme skuffet'

  Det blev lige ved og næsten for dansk-færøske Sverri Nielsen, da han roede finale i mændenes singlesculler.

  Sverri Nielsen var blandt forhåndsfavoritterne til en medalje, men måtte nøjes med en skuffende fjerdeplads.

  - Jeg er fandme skuffet. Jeg var derude for at prøve at vinde i kampen om en guldmedalje, så jeg havde håbet, at jeg i hvert fald kunne sikre mig metal, sagde Sverri Nielsen kort efter finalen.

  Du kan se Sverri Nielsens finale og høre hans reaktion i videoen ovenfor.

 14. Dansk forhindringsløber skuffet efter OL-exit: 'Mangler at tænke mig om'

  Den danske 3000 meter-forhindringsløber, Ole Hesselbjerg, sluttede natten til fredag sit indledende heat som nummer otte, og dermed misser han videre avancement i atletikdisciplinen under OL.

  Det var derfor en tydeligt skuffet Ole Hesselbjerg, der mødte DR Sportens reporter efter sit OL-exit i 3000 meter forhindringsløb:

  - Jeg mangler at tænke mig om. Jeg skulle have været mere opmærksom, da feltet knækker, siger den danske forhindringsløber.

  Du kan se interviewet med Ole Hesselbjerg i videoen herunder:

 15. Familie og venner tog afsked med Bent Melchior

  Det solrige sommervejr dannede en smuk kulisse, da tidligere overrabbiner Bent Melchior blev stedt til hvile på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Den tidligere overrabiner Bent Melchior blev i dag begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København.

  Han døde i går, 92 år gammel.

  Chefredaktør for Weekendavisen, Martin Krasnik, forsøgte i går at sætte ord på den betydning, som Bent Melchior har haft. Det kan læses her.

  • Kisten med Bent Melchiors jordiske rester bæres fra kapellet ud på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Mange var mødt op for at vise den sidste respekt til den afdøde. Bent Melchior var mange år en af de mest fremtrædende religiøse ledere i Danmark. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Bent Melchiors barnebarn og nuværende overrabbiner, Jair Melchior, taler til den fremmødte forsamling. Både hans bedstefar, Bent Melchior, og oldefar før ham har bestredet hvervet som øverste rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, var også til stede til begravelsen. Han satte i går ord på den betydning, han mener, Bent Melchior havde som person i sine 92 år her på Jorden. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Som overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund fra 1969 til 1996, og sidenhen en aktiv del af den offentlige debat, har Bent Melchior haft stor indflydelse på og betydning for det jødiske samfund i Danmark. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 16. Brostrøm: Vi har sat mange ting ind på kontoen, der giver et godt fundament for epidemikontrollen

  Det kan virke underligt, at flere lande i Europa lukker mere ned, mens vi i Danmark virker til at åbne mere.

  I Norge har man udskudt en genåbning på grund af smittetallene på det seneste, og i Island skal vaccinerede turister igen til at vise en negativ PCR-test på grund af stigende smittetal.

  Men der er flere ting, der kan være en del af forklaringen på forskellen, blandt andet Danmarks testkapacitet og smitteopsporing. Det forklarer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

  - Vi har sat mange ting ind på kontoen, som giver os et godt fundament for at bevare epidemikontrollen, siger han i Deadline.

  - Udover vores testkapacitet har vi brugt vores coronapas til at understøtte vores genåbning, og så har vi fremskyndet og udvidet vores vaccinationsprogram. Vi fik i sommeren 1,3 millioner ekstra vacciner og har samtidig udvidet med to nye grupper – ammende og gravide kvinder og børn mellem 12-15 år. Så vi har inviteret – og har vacciner klar til – næsten 90 procent af vores befolkning.

 17. Joe Biden: Ikke-vaccinerede føderalt ansatte skal bære mundbind på arbejde

  Har du ikke fået dig en coronavaccine som føderalt ansat i USA, så skal du bære mundbind, når du er fysisk på arbejde.

  Sådan lyder det i hvert fald fra USA's præsident, Joe Biden, ved en præsentation af en række tiltag, der skal være med til at mindske spredningen af coronavirusset i USA, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

  Derudover skal de berørte ikke-vaccinerede holde fysisk afstand og testes med jævne mellemrum.

  Et andet tiltag går på, at få flere af de større børn til at blive vaccineret, hvor skoledistrikter skal sørge for, at der jævnligt opstilles pop-up-vaccinationsklinikker.

 18. Israel tilbyder tredje vaccinationsstik til folk over 60

  Israel vil tilbyde et tredje stik med Pfizer/BioNTech-vaccinen til personer over 60 år, oplyser premierminister Naftali Bennett ifølge Reuters.

  Det sker for at begrænse udbredelsen af deltavarianten af coronavirus.

  Landet var førende på verdensplan i vaccineudrulning tilbage i december, januar og februar, hvor mange israelere fik deres stik.

  På samme vis bliver det også første sted i verden, hvor der gives et tredje stik for at dæmme op for den smitsomme deltavariant af covid-19, skriver Reuters.

  Omkring 57 procent af den israelske befolkning er vaccineret.

  Der er på det seneste registreret flere end 2.000 saglige smittetilfælde i landet, hvor der for få måneder siden kun var ganske få tilfælde.

 19. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 10
 20. Scarlett Johansson sagsøger Disney for at streame film før tid

  Scarlet Johansson sagsøger Disney, fordi selskabet ifølge den verdensberømte skuespillerinde har forbrudt sig på hendes kontrakt ved at udkomme flere steder med filmen 'Black Widow', hvor hun selv spiller hovedrollen. Her ses Johansson i samme rolle, men i en anden film. (Foto: Unknown © Scanpix Denmark)

  Den amerikanske hollywoodstjerne Scarlett Johansson sagsøger Disney.

  Det skriver avisen Wall Street Journal og nyhedsbureauet Reuters.

  Hun mener, at Disney har brudt kontrakten med hende, fordi filmen 'Black Widow', hvor hun selv spiller hovedrollen, bliver udgivet to steder på samme tid.

  For mens filmen har premiere i biograferne udkommer den samtidigt på streamingtjenesten Disney+.

  Ifølge skuespilleren var hun i kontrakten garanteret, at filmen eksklusivt skulle have premiere i biograferne. Hendes løn for filmen er nemlig i høj grad baseret på, hvordan filmen klarer sig i biograferne.

  Så hun ville kunne mærke det på pengepungen, hvis folk vælger at se filmen over en omgang bland selv-slik derhjemme i sofaen snarere end i biograferne.

 21. FCK cruiser videre i Conference League-kvalifikationen, mens AGF må vinke farvel til Europa

  FC København spillede sig videre til 3. runde af kvalifikationen til den europæiske turnering Europa Conference League, mens AGF skuffede fælt mod nordirske Larne FC.

  FCK spillede sig videre i sikker stil, da københavnerne på udebane vandt 5-0 mod Torpedo Zhodino og gik videre med 9-1 samlet.

  William Bøving og Rasmus Højlund scorede to mål hver, mens Kevin Diks scorede et enkelt.

  AGF var tvunget til at vinde mod Larne FC, da det blev til et nederlag i det første opgør i Nordirland på 2-1.

  Det startede dårligt, da Jon Dagur Thorsteinsson efter kun 26 minutter af første halvleg fik sit andet gule kort, som dermed blev vekslet til et rødt kort.

  Kort inden pausen bragte Ronan Hale udeholdet foran. AGF svarede tilbage med et kvarter tilbage af kampen, da Patrick Olsen scorede til 1-1, men det var ikke nok til at sikre den samlede sejr.

  Dermed må AGF vinke farvel til europæisk gruppespil.

  I 3. runde skal FCK møde Lokomotiv Plovdiv fra Bulgarien. De to opgør spilles 5. og 12. august med første kamp ude og returkamp i Parken.

 22. I århundreder har marskens beboere fundet løsninger mod oversvømmelser og stormflod

  I gamle dage kunne marsken nemt blive oversvømmet. Hvis det var voldsomt kunne huse og gårde flere kilometer inde i landet skylle væk. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)

  Hvis man vil vide, hvordan man før i tiden sikrede sig mod klimakatastrofer, skal man kigge ind i laden på en lille bakke midt i det lavtliggende marsklandskab nær Tønder.

  Vi er omkring otte kilometer fra havet, så det virker egentlig ikke særligt nærliggende at skulle frygte oversvømmelser lige her.

  Men netop Vadehavet er lumskt og for at bo i marsken, måtte man i gammel tid være eksperter i at sikre sig mod stormflod, hvis man ikke ville miste hus og hjem, når katastrofen indtræf.

  Den første sikring mod vandet har faktisk ikke så meget med laden at gøre, men den bakke, som laden står på.

  Bakken er nemlig ikke naturlig, men bygget af sammenpresset mudder og sand fra marsken af dem, der levede her tilbage i Middelalderen, for at holde sig ovenvande, når bølgerne kom.

  - Man kan godt kalde det for 1100-tallets klimasikring, siger museumsinspektør fra Tønder Museum Anne Marie Overgaard, der i dag viser os rundt på stedet.

  - Man skal forestille sig, at bakkerne har ligget som øde øer i et stort hav. Havet ville ikke være særligt dybt, men det ville være nok til at oversvømme alt omkring os.

  Bakkerne kunne dog ikke gøre det alene.

  Gården og laden ligger på en menneskeskabt bakke, fire meter oppe i landskabet. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)

  I år 1362 og igen år 1634 blev marsken ramt af det, som senere er blevet kaldt for de to store manddrukninger.

  Den første store manddrukning fandt sted den 16. januar 1362, da en stormflod skyllede ind over land midt om natten. Det er usikkert, hvor mange der døde, men det anslås, at det var flere tusinde mennesker.

  Ved den anden store manddrukning i 1634 kan vandstigningerne blandt andet aflæses i Ribe Domkirke, hvor en makering viser, at vandet stod 1,7 meter over gulvet.

  Her skønnes det, at mellem 8.000 og 15.000 mennesker mistede livet.

  Som et resultat af de store ulykker, begyndte man at bygge diger ved kysten, men de bønder, der havde råd til det, forsøgte også at sikre sig deres gårde på andre måder.

  Det skete med inspiration fra friserne, og den byggestil de benyttede i de nordlige egne af Holland og Tyskland, hvor man ligeldes sloges med oversvømmelser.

  Inde i laden fra 1764 peger Anne Marie Overgaard rundt på nogle store tykke bjælker, der ser ud til at skyde i alle retninger – lodret, vandret og skråt.

  Bjælkerne er placeret på en speciel måde, så taget ikke hviler på ydermurene, men kan stå selv, hvis en stormflod skulle ramme bygningen og skylle muren væk.

  Det betød, at folkene, der boede her hurtigt kunne bygge stedet op igen, hvis den første mur gik tabt.

  Samtidig kunne man gemme værdifulde varer i sikkerhed på loftet.

  Det kunne for eksempel være hø.

  - Mistede man det, havde man et problem, for så havde man simpelthen ikke foder til sine dyr, fortæller Anne Marie Overgaard.

  Det var langt fra alle, der havde råd til at bygge med højremskonstruktion, som metoden kaldes. Den kræver nemlig store bjælker, og de måtte førhen importeres fra fjerne egne, da der ingen store træer var i marsken. (Foto: Klaus Videbæk © DR vejret)

  Senere er de gamle byggemetoder i marsken afløst af mere moderne garderinger.

  Der er bygget flere store diger og sluser, og pumpestationer med forbindelser til å og hav hjælper med at regulere vandstanden i marsken, så hverken huse eller marker kommer til at stå under vand.

  Men det betyder ikke, at alle problemer er løst.

  I fremtiden vil klimaændringer skabe nye udfordringer med vandet, og måske kan den gamle byggestil inspirere til nye ideer.

  I hvert fald har Realdanias Byggefond nu opkøbt gården, så byggeriet kan bevares for eftertiden.

 23. I dag har vi brugt jordens ressourcer for i år: Her er landene med det største overforbrug

  (Foto: Grafik: Mathis Birkeholm Duus © DR)
 24. Det sydlige Tyrkiet i flammer: Tre meldes dræbt i skovbrande

  (Billede: REUTERS/Kaan Soyturk) (Foto: KAAN SOYTURK © Ritzau Scanpix)

  Tre mennesker er i dag døde i en skovbrande i det sydlige Tyrkiet, hvor myndighederne kæmper med flere forskellige brande.

  Mange landsbyer og hoteller er blevet evakueret.

  • En kæmpe røgsky troner over det kystnære feriested i Marmaris som følge af skovbrandene. (Foto: MONICA FOX ELENBAAS © Ritzau Scanpix)
  • En udbrændt brandbil er forkullet af flammerne i en skov nær byen Manavgat, øst for den store ferieby Antalya. (Foto: KAAN SOYTURK © Ritzau Scanpix)
  • Folk forsøger at slukke de mindre flammer, før de går ud af kontrol. Myndighederne siger, at over 60 skovbrande er brudt ud ved middelhavskysten denne uge. (Foto: ILYAS AKENGIN © Ritzau Scanpix)
  • Sort røg driver ind over et hotelområde under en stor skovbrand, mens de ferierende gæster forsøger at fortsætte de normale ferieaktiviteter. (Foto: ILYAS AKENGIN © Ritzau Scanpix)
  • Den tyrkiske middelhavskyst huser mange populære feriedestinationer. Her er det nær byen Manavgat, øst for den store ferieby Antalya. (Foto: ILYAS AKENGIN © Ritzau Scanpix)
  • De mørke røgskyer strækker sig så langt øjet rækker. (Foto: ILYAS AKENGIN © Ritzau Scanpix)
  • En beboer betragter flammerne. (Foto: KAAN SOYTURK © Ritzau Scanpix)
  1 / 7
 25. Fodbolddirektør i Esbjerg fB: Det er kaotisk

  - Det er kaotisk. Og jeg er sgu ked af, at det er kommet hertil.

  Sådan lyder det fra Brian Knudsen, der er administrerende direktør i Esbjerg fB, efter spillerne på klubbens superligahold i dag kritiserer klubbens tyske cheftræner, Peter Hyballa, i et åbent brev.

  Spillerne mener blandt andet ikke, at træneren har 'de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen'.

  - Som spiller skal man føle sig tryg og respekteret, når man er på arbejde. Der er foregået nogle ting her, som vi skal tage fat i, og vi skal finde en løsning på det her, siger Brian Knudsen.

  Direktøren vil dog ikke kommentere på, om cheftræneren, der er blevet kritiseret for både psykysk og fysisk at gøre brug af meget hårdhændede metoder i sin trænerrolle, skal afskediges.

 26. Ny rapport: Malta undlod at beskytte undersøgende journalist, der senere blev dræbt

  Journalisten Daphne Caruana Galizia i 2011. Hun blev dræbt i oktober 2017. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix Denmark)

  Staten Malta undlod at beskytte den undersøgende journalist Daphne Caruana Galizia, der blev dræbt i 2017.

  Det konkluderer en uafhængig undersøgelse, der har været i gang siden 2019, i dag i en rapport.

  Rapporten kommer desuden frem til, at man har fundet 'beviser i meget stort omfang' på, at der var et særdeles venskabeligt forhold mellem Maltas regering og store virksomheder og deres ejere.

  Caruana Galizias liv var i stor fare fra 2016, hvor hun afslørede, hvordan toppolitikere gemte deres penge i skattely, konkluderer rapporten. I 2017 blev hun dræbt af en bilbombe.

  Forretningsmanden Yorgen Fenech er siden blevet anklaget for at være bagmanden for forbrydelsen - en forretningsmand, der var under Galizias lup på det tidspunkt, hvor hun døde.

 27. Oligark afviser at have handlet på vegne af Ruslands præsident Putin med køb af fodboldklubben Chelsea

  Roman Abramovitj fik omgående succes med Chelsea efter købet af klubben i 2003. (Foto: REUTERS FILE PHOTO © Ritzau Scanpix)

  Det vakte opsigt, da den russiske rigmand, Roman Abramovitj, lagde tæt på 150 millioner pund på bordet og købte den historiske London-klub Chelsea FC tilbage i sommeren 2003.

  Det var mere end, hvad nogen nogensinde havde betalt for en klub i den bedste engelske fodboldrække. Men hvis idé var det egentlig? Var det Abramovitj' egen?

  Eller var det rent faktisk styret af den dengang forholdsvist nyvalgte russiske præsident, Vladimir Putin?

  Sidstnævnte afviser Abramovitj selv. Og sagen er nu blevet fokus i en høring, der i går begyndte i London's High Court, og som fortsætter i dag og kan blive en dyr affære om injurier og bagvaskelse.

  I centrum af det hele er bogen "Putin's People", der sidste år blev kåret af The Economist som en af årets bedste bøger. Bogen er udgivet af HarperCollins, og forfatter er journalist Catherine Belton, der tidligere har arbejdet for Financial Times og nu arbejder som korrespondent for Reuters.

  • Roman Abramovitj købte fodboldklubben Chelsea FC i 2003. Siden har han investeret enorme summer i klubben - med flere trofæer til følge. (Foto: Ben Stansall © Ritzau Scanpix)
  • I slutningen af maj i år kunne den 54-årige milliardær løfte Champions League-trofæet for anden gang, siden han overtog klubben. (Foto: Michael Steele © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Bogen fortæller, hvordan Vladimir Putin kom til magten og om hans forhold til landets oligarker, de russiske rigmænd.

  Det er mere end 20 passager fra bogen, der har fået Abramovitj til at sagsøge både forlaget og journalisten. Og helt centralt er altså en klage over, at han i bogen fremstår som styret af Putin, da han købte Chelsea FC som en del af et forsøg på at etablere russisk indflydelse.

  Afsender på den påstand er blandt andet en russisk milliardær, Sergej Pugatjev, der tidligere var en del af Putins inderkreds, men siden har måttet flygte fra Rusland. Han har tidligere udtalt, at Putin ifølge ham skulle have haft planer om at købe fodboldklubben Chelsea. Ifølge Financial Times er Pugatjev tidligere blevet vurderet som et upålideligt vidne i forbindelse med en anden sag.

  - Den almindelige læser vil unægteligt få det indtryk, at Roman Abramovitj blev beordret til at købe Chelsea. Så han blev brugt som et acceptabelt ansigt på et korrupt og farligt regime, lød det i retten fra Abramovitj' advokat Hugh Tomlinson ifølge The Guardian.

  For et par dage siden markerede Chelsea Football Club, at det er 18 år siden, at Roman Abramovitj overtog ejerskabet i klubben:

  Men det er langt fra virkeligheden, lød det fra advokaten, der påpegede, at forholdet mellem Putin og Abramovitj faktisk er fjernt.

  Belton og HarperCollins forsvarer sig dog med, at man har taget forbehold og har inkluderet udtalelser fra en kilde tæt på Abramovitj, der afviser, at indkøbet af den engelske fodboldklub skulle sket på ordre fra Kreml. Samtidig er det baseret på flere kilder, så det er ikke forfatterens egen konklusion, påpegede parternes advokat Andrew Caldecott:

  - Men uanset hvad, så er Abramovitj' valg af Chelsea blevet et symbol på en russisk pengestrøm ind i Storbritannien.

  Den russiske rigmand lagde faktisk sag an helt tilbage i marts, og umiddelbart efter fulgte yderligere to oligarker trop og lagde sag an mod forlaget: Den 57-årige forretningsmand Mikhail Fridman, og den 66-årige Pjotr Aven, der står i spidsen for den russiske Alfa-Bank.

  Også den statsejede energigigant Rosneft har lagt sag an mod HarperCollins og Belton for bagvaskelse, ligesom yderligere en ifølge Financial Times har gjort det.

  Fridman og Aven har dog allerede indgået et forlig, og forlaget har ifølge The Times indvilliget i fjerne alt, der måtte indikere, at der er en forbindelse melem de to mænd, ligesom det har indvilget i at undskylde.

  Ifølge HarperCollins' advokater er der tale om mindre ændringer, og forlaget har beklaget, at centrale paragraffer fra bogen ikke er blevet forelagt de russiske rigmænd inden udgivelsen.

  Bogen 'Putin's People' fortæller, hvordan Vladimir Putin kom til magten og om hans forhold til landets oligarker. (Foto: Alexey Nikolsky © Ritzau Scanpix)

  Abramovitj' advokat er også advokat for Fridman og Aven, men afviser, at søgsmålene på nogle måder skulle være koordineret.

  Forlaget Harper Collins har ikke yderligere kommentarer til sagen, men oplyser via mail, at man “inden for en uge fra den 28. juli vil publicere en offentlig udtalelse” på forlagets hjemmeside.

  Søgsmålene bliver af flere set som eksempler på, hvad det kan få af juridiske konsekvenser ved at beskrive de økonomiske forhold for toppen af det russiske samfund.

  Ifølge organisationen Index on Censorship, der arbejder for ytringsfrihed, bliver netop London og det britiske retssystem set som et foretrukkent sted til at "kvase kritisk journalistik, ikke bare i Storbritannien, men i hele verden".

  Den amerikanske investor og økonom, Bill Browder, der har kaldt sig selv "Putins værste fjende" mener også, at sagen kan afholde journalister fra fremover at afdække den russiske præsidents økonomiske forhold.

  I første omgang skal høringerne bruges til at afklare, om der er mulighed for en egentlig retssag og ifølge The Guardian vil en sådan først forventes i 2022.

 28. Baconnedtrapning og lynbad: Sådan mindsker Morgenthaler og andre klimaaktivister deres forbrug

  Earth Overshoot Day markerer, at vi har opbrugt de ressourcer, kloden kan genskabe på et år. (Foto: Grafik: Morten Fogede Christensen © Grafik: Morten Fogde Christensen)

  I dag er det Earth Overshoot Day, hvilket betyder, at verdensbefolkningen fra januar i år til i dag har opbrugt de ressourcer, kloden kan genskabe på et år.

  Verdensbefolkningen. Kloden. Det virker måske lidt fjernt og svært at gøre noget ved.

  Derfor har vi grebet fat i fire danske klimaaktivister, som her fortæller om, hvordan de med genbrug og spidskål bekæmper egen klimabelastning i hverdagen.

  Anders Morgenthaler holder tale til Fridays For Futures klimastrejke. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  "For det første kører jeg i elbil, og det har jeg gjort siden omkring 2012. Jeg synes, alle bør skifte til en elbil, når deres bil skal skiftes ud.

  Derudover spiser jeg vegetarisk. Det har været en gradvis proces, der startede med, at jeg begyndte at sortere fra. Først stoppede jeg med at spise rødt kød og oksekød, og efterhånden blev det til, at færre og færre ting, jeg spiste, var animalske. Jeg vil helt klart anbefale at gøre det gradvist, fordi hvis du gør det på én gang, så har du ikke værktøjerne til at lave den slags mad.

  Man kan også bruge bacon-metoden. Så laver man alle retter vegetarisk, men steger bacon af god kvalitet fra økologiske grise og spiser til. Efter et stykke tid orker man ikke mere af det fede bacon, og så bliver man vegetar.

  Derudover prøver jeg at holde mig fra fast fashion - altså tøjmærker, som laver sæsonkollektioner og følger årstidernes modefarver - fordi det er overproduktion. Jeg prøver at købe tøj fra mærker, der er mere stabile og producerer færre designs. Og så prøver jeg at tænke på at købe tøj, der holder utroligt længe og er økologisk produceret. Mere modeagtige ting finder jeg i genbrug og på Trendsales."

  (Foto: PRIVAT © privat)

  "Man kan godt føle sig magtesløs. Det er Earth Overshoot Day, og kun lidt over halvdelen af året er gået. Men jeg prøver at tænke på, at udover det forbrug, jeg reducerer for mig selv, så påvirker jeg også andre ved at gøre, som jeg gør.

  Mit bedste råd til at leve mere bæredygtig er at starte med én ting, gøre det til en vane og så gå videre til næste skridt. Det er svært at komme ind i vanerne med at leve som vegetar eller spise mindre kød, men når man er inde i vanen, så er det ikke en udfordring længere, synes jeg.

  Det kan være svært at lave om på sine vaner, når man er en del af en familie - det er jo ikke kun mig, der beslutter, hvad vi spiser herhjemme. Det har været en lang process at udfase kød i min familie, og det handler om ikke at forcere det for meget, når man skal have sin familie med. Men nu er det blevet en vane at spise vegetarisk herhjemme, og det startede med, at jeg blev vegetar.

  Jeg har også vænnet mig selv til at tage kortere bade og generelt bruge mindre varmt vand - det synes jeg, er meget overskueligt.

  Jeg flyver heller ikke ofte, men jeg har gjort det nogle gange, hvor jeg har klimakompenseret. Det kan være svært at finde den rigtige måde at gøre det på, men jeg har forsøgt at købe hos danske initiativer, der planter træer i danske skove, fordi så har jeg følt mig mere sikker på, at pengene går til noget ordentligt."

  Birgitte Lesander forsøger at blive bedre til at bruge alle de madvarer, hun køber, for at leve mere bæredygtigt.

  "Jeg er lige flyttet i et hus, der havde oliefyr, og det var helt uacceptabelt for mig. Så det har jeg skiftet ud med varme fra varmepumpe. Hvordan vores boliger er indrettet er vigtigt for vores ressourceforbrug.

  Og så handler det meget om at blive inspireret af vores bedstemødre med tankegangen: Kan jeg genbruge den her bluse, give mine ting væk i stedet for at smide ud eller reparere ting i stedet for at købe nyt?

  Min egen bedstemor vaskede eksempelvis fryseposer og brugte dem igen - det gør jeg dog trods alt ikke.

  Men til vores nye hus har jeg købt mange møbler brugt. Jeg gider ikke gå på loppemarked, men så har jeg brugt Facebook Marketplace eller DBA på min telefon og købt ting derfra. I går hentede jeg en skænk, jeg lige har købt der.

  I min egen hverdag har jeg for nyligt taget mig sammen til at blive bedre til at lave mad af rester. Tidligere følte jeg, at fordi jeg købte økologisk, så behøvede jeg ikke være ligeså sparsommelig med maden. Jeg tænkte, at jeg var home safe. Nu har vi en til to restedage om ugen."

  Da Elise Sydendal begyndte at sætte sig rigtig godt ind i klimakrisen for et halvt år siden, blev hun virkelig bange og gik ned i nogle dage. Så blev hun en del af Den Grønne Studenterbevægelse.

  "Jeg er en del af Den Grønne Studenterbevægelse, fordi jeg tror på, at tingene skal ændres fra politisk side.

  Egentlig tror jeg ikke, at de ting, jeg selv gør, gør en forskel. Men jeg ville have det dårligt med at vide, at jeg bidrog til at ødelægge kloden.

  Derfor spiser jeg ikke længere kød. Overhovedet. Det var svært for mig i mange år, fordi jeg virkelig elsker kød. Så jeg gik fra at spise det, når nogle andre alligevel havde tilberedt det, til ikke engang at spise min mors kødsovs. Jeg foreslår også tit min familie og kæreste, om vi kan spise vegetarisk.

  Jeg var lige i Amsterdam med min familie. Vi kørte i bil. Men dernede ville mine søskende hele tiden shoppe, og det, synes jeg, er svært, fordi jeg køber ikke længere tøj fra ny.

  Og så har jeg netop hørt et podcast om, at man skal sørge for at ens pensionsselskab ikke investerer i noget klimabelastende. Så det skal jeg tjekke op på."

 29. Sejl nu uden om! Søværnet afviser dagligt lystbåde ved Femern-byggeriet

  (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Lystsejlere, der sejler gennem Femern Bælt, skal planlægge deres tur bedre.

  Sådan lyder opfordringen fra Søværnet, som i juli måned har brugt ekstra meget tid på at hjælpe lystbåde, der har forvildet sig ind på forbudt område ved byggeriet af den kommende Femern-tunnel.

  I gennemsnit har Søværnet måttet hente forvildede både ud 10-15 gange om dagen i sundet mellem Lolland og Femern.

  Det fortæller Niels Jacob Mygind, der er souschef for VTS Femern, der er den afdeling af Søværnet, der overvåger området.

  - Der har været dage, hvor vores fartøjer har været i gang i alle de lyse timer med at hjælpe lystbåde rundt om de her arbejdsområder.

 30. Danmark kan blive mødt med sagsanlæg, hvis forsøgene på at hjemsende syrere fortsætter

  Danmark kan muligvis blive mødt med et sagsanlæg ved menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, hvis regeringen fortsætter sin politik om at tage opholdstilladelser fra syriske flygtninge fra Damaskus og på sigt sende dem tilbage.

  Det London-baserede advokatkontor Guernica 37 bekræfter således overfor DR, at danske og internationale advokater forbereder et sagsanlæg, hvis den danske regering fortsat vil tvinge syrere til hjemsendelse.

  - Hvis appelsystemet i Danmark fejler, så vil vi tage sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, skriver advokaten Carl Buckley i en mail til DR.

  I Danmark vurderer flygtningenævnet, at Damaskus ikke længere er præget af 'ekstrem generel voldsudøvelse'.

  Det betyder, at flygtninge fra området kan få inddraget deres opholdstilladelser i Danmark, medmindre de er personligt forfulgte og risikerer for eksempel tortur.

  Foruden Ungarn er Danmark det eneste land i Europa, der finder Damaskus sikkert. En holdning FN er lodret uenige i.

 31. Øresundsbroen er igen åbnet

  Øresundsbroen er nu igen åbnet i begge retninger for trafik.

  Det skriver Vejdirektoratet på deres Twitter-profil.

  Broen var tidligere i dag lukket på grund af et uheld, men er altså åbnet igen.

 32. 17 procent af de inviterede har ikke startet deres vaccinationsforløb

  De fleste kender efterhånden proceduren.

  Man læser en pamflet, sætter sig til rette, blotter sin overarm, bliver stukket, og slutteligt venter man pænt i 15 minutter.

  Men der er stadig 17 procent af danskerne over tolv år, der ikke har taget imod tilbuddet om et covid-19-vaccinationsforløb.

  For personer over 15 år er det 15 procent.

  Det viser data fra Sundhedsstyrelsen opgjort 26. juli, skriver Ritzau.

  Professor Michael Bang Petersen, der leder af Hope-projektet, som undersøger befolkningens adfærd og holdninger under corona, mener, at der især er to grupper, der ikke har takket ja til stikket.

  - Vi har en gruppe af decideret skeptikere på omkring fem procent og en gruppe af tvivlere på omkring ti procent, siger han til Ritzau.

  Han understreger desuden, at den vigtigste faktor for vaccinevillighed er tillid til sundhedsmyndighederne.

 33. Dødstallet stiger i Tyskland efter eksplosion på forbrændingsanlæg i tirsdags

  Tirsdagens eksplosion på et kemisk forbrændingsanlæg i Tyskland har nu kostet mindst fem personer livet.

  Det siger tysk politi ifølge Reuters.

  Det sker, efter man i dag har fundet tre af de savnede personer, der er omkommet under eksplosionen og den efterfølgende brand. To er stadig savnet.

  Ulykken skete tirsdag formiddag i et industriområde i den vesttyske by Leverkusen, og eksplosionen kunne registreres 40 kilometer væk.

  Årsagen til ulykken er stadigvæk ukendt.

 34. Øresundsbroen spærret i begge retninger på grund af uheld

  Et uheld har fundet sted, og det har spærret Øresundsbroen i begge retninger ved den kunstige ø Peberholm.

  Det oplyser Vejdirektoratet på Twitter.

  Allerede klokken 18:00 forventes broen genåbnet.

 35. Statens Serum Institut skyder verdens største undersøgelse om coronasenfølger i gang

  Verdens største undersøgelse om coronasenfølger.

  Det er det prædikat, som Statens Serum Institut sætter på deres nye undersøgelse af de senfølger, der kan være langvarige og alvorlige, når man har været smittet med covid-19.

  Det oplyser seruminstituttet i en pressemeddelelse.

  Undersøgelsen skal blandt andet være med til at skabe et klarere billede af senfølgerne, men det kan forhåbentlig også hjælpe med at forebygge dem, lyder det i pressemeddelelsen.

  Det er en spørgeskemaundersøgelse, og planen er at invitere cirka 600.000 borgere, der er blevet testet for covid-19.

  De første invitationer sendes ud via e-Boks søndag den 1. august.

 36. Efter anklager og seksuel chikane og kønsdiskrimination: Spilgigant undskylder

  Kritikken af ledelsen i det verdenskendte spilfirma Activision Blizzard har været tydelig og vedvarende efter firmaet i sidste uge blev sagsøgt af den amerikanske stat Californien.

  Firmaet er anklaget for at have en kultur, hvor kvindelige ansatte bliver udsat for konstant seksuel chikane, kønsbaseret forskelsbehandling og diskrimination.

  Anklager, som ledelsen hidtil har kaldt "forvrængede" og "falske".

  Det skriver spilmediet Polygon.

  - Vores indledende respons til de udfordringer, vi sammen står over for, var, helt ærligt, tonedøv.

  - Det er afgørende, at vi anerkender alle perspektiver og oplevelser og respekterer følelserne hos dem, der er blevet dårligt behandlet. Jeg undskylder for, at vi ikke tilbød tilpas meget empati og forståelse, skriver Bobby Kotick blandt andet i brevet.

 37. Norge modtager 258.000 ekstra Pfizer-doser

  Der er gode nyheder til nordmændene i forhold til vacciner.

  Statsminister Erna Solberg siger nemlig, at der er 258.000 ekstra doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech på vej til Norge.

  Det skriver det norske nyhedsmedie VG.

  Ifølge VG kommer doserne via et EU-samarbejde, som følge af, at nogle EU-lande ikke har behov for doserne.

  Vores nordiske nabo har for tiden de højeste smittetal i månedsvis. Noget, der har fået regeringen til at udskyde en planlagt yderligere genåbning af samfundet. Antallet af døde med corona har dog været meget lavt.

  Over 60 procent af nordmændene har fået mindst ét vaccinestik, og cirka en tredjedel er færdigvaccineret. I Danmark er det over halvdelen.

 38. Danmarks hurtigste amatørløber er fundet. Amatører gav den gas på 100 meterbanen i Viby Idrætspark

  Kristian Falk (yderst til højre) fik kamp til stregen i mændenes finale. (Foto: Lone Dybdal)

  På banerne i Viby Idrætspark kunne man onsdag eftermiddag høre startskuddene gå til 'Danmarks hurtigste amatørløber'. Amatører i alle aldre var mødt op for at se, hvor hurtigt de kunne tilbagelægge 100 meter.

  Den lokale atletikklub Aarhus 1900 have stillet op med fuldt professionelt set-up, så de modige deltagere kunne prøve at løbe som atleterne.

  Mellem skybrud gav amatørerne den gas på banerne, og med en tid på 12.97 sekunder var det Kristan Falk, der kunne bryste sig med førstepladsen i herrekategorien.

  - Jeg har det fantastisk med det. Jeg har ikke løbet i lang tid, så førstepladsen kom bag på mig, siger Kristian Falk storsmilende og lettere forpustet.

  Kristian Falk er til daglig bygningsingeniørstuderende, og det var en kammerat, som lokkede ham med til konkurrencen.

  Marie Schmidt-Rasmussen har skabt sig et stort forspring til Radio Rødgrød IF’s reporter Karoline Kert. (Foto: Lone Dybdal)

  - Min kammerat ringede og vækkede mig i morges og spurgte, om jeg ville med hen og løbe lidt. Jeg troede egentlig, at jeg skulle til at drikke bajere nu, siger Kristian Falk, mens han griner.

  Dagens vinder i kvindekategorien, Marie Schmidt-Rasmussen, havde heller ikke regnet med at bruge dagen på at løbe de 100 meter.

  - Jeg skulle bare ned og se min kæreste og hans lillebror løbe, men så syntes jeg også det kunne være sjovt at prøve mine grænser af og se, hvad jeg kunne.

  I finalen var Marie Schmidt-Rasmussen oppe mod Radio Rødgrød IF’s reporter Karoline Kert. Med en tid på 15,68 sekunder kunne Marie Schmidt-Rasmussen indtage førstepladsen på podiet, og hun er ikke afvisende for at give sig i kast med distancen i fremtiden.

  - Det kommer an på, om det rent faktisk var en god tid, men jeg synes det var sjovt, så det kunne jeg sagtens finde på, siger Marie SchmidtRasmussen, der til dagligt læser medicin

  Selvom Kristian Falk kunne bestige den øverste plads på podiet og iføre sig guldmedaljen, så kommer han nok ikke til at forfølge en karriere på 100 meter distancen.

  - Det er sgu for hårdt, men det var fedt at presse sig selv og prøve nogle grænser af.

  • Kristian Falk tog guldet med hjem og kunne indtage førstepladsen på podiet. (Foto: Lone Dybdal)
  • Marie Schmidt-Rasmussen indtog førstepladsen, mens Karoline Kert måtte nøjes med sølv. (Foto: Lone Dybdal)
  1 / 2

  Daniel Wagner, der senere på sommeren skal kæmpe om medaljer i 100m og længdespring til de Paraolympiske lege i Tokyo, var mødt op for at hjælpe amatørløberne med teknikken.

  Han var godt tilfreds med deltagernes præstationer.

  - Jeg synes de løb rigtig godt, og de gav sig fuldt ud. Men man kunne se, da de løb finalen, så glemte de teknikken, fordi man bliver presset af de andre, siger Daniel Wagner

  Selvom Kristian Falk blot var 0,7 sekunder fra Daniel Wagners rekord på 12,27, så kræver det alligevel lidt arbejde, før amatørerne kan konkurrere på et professionelt niveau.

  - Hvis de melder sig ind i en atletikklub, hvor de får lidt teknik, lægger nogle træningstimer og får en træner på, så skal de nok komme til at løbe hurtigere, siger Daniel Wagner.

  Eventet blev afholdt i samarbejde med Aarhus 1900, DGI og DIF som en del af DR’s tema ’Sammen i bevægelse’.

 39. Dansk-tysk forretningskvinde anklager den tidligere spanske konge for at udspionere hende

  Den dansk-tyske forretningskvinde Corinna Larsen har anklaget den tidligere spanske konge, Juan Carlos, for at have udspioneret hende gennem længere tid. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Ved retten i London har Corinna Larsen, der tidligere har været i et romantisk forhold med den tidligere monark, onsdag krævet et polititilhold og økonomisk kompensation fra Juan Carlos.

  Juan Carlos til begravelse i 2019. (Foto: François Lenoir © Ritzau Scanpix)

  Juan Carlos har siden abdiceringen i 2014 været omdrejningspunkt for en række skandaler, blandt andet anklager om korruption. I øjeblikket er schweiziske anklagere i gang med at undersøge overførsler for millioner af euro mellem Juan Carlos og Saudi-Arabiens nu afdøde konge.

  Den tidligere spanske regents advokat har ikke kommenteret på den seneste anklage fra Corinna Larsen, men fastholder sin klients uskyld i sagerne.

 40. Brancheorganisation anker dom: Kræver flere penge fra Brønderslev Kommune

  Brancheorganisationen KA Pleje mener, at Brønderslev Kommune skal betale mere end fem millioner kroner i erstatning til hjemmeplejefirmaet Blæksprutten.

  KA Pleje anker Landsrettens dom over kommunen til Højesteret med krav om en langt større bod.

  Vestre Landsret fandt det bevist, at Brønderslev Kommune i flere år havde underbetalt Blæksprutten - og skønnede at beløbet måtte ligge omkring de fem millioner kroner. KA Pleje havde krævet 22 millioner.

  - I forhold til det prinipielle er dommen i Vestre Landsret en klar sejr til os, men vi kan ikke stiltiende se til, at man bare sjusser sig frem til erstatningsbeløbet og belønner kommunen for at bryde lovgivningen, siger direktør Karsten Høgild fra KA Pleje.

 41. Smittestigning i Skagen: Testkapacitet øges

  Høje smittetal i Skagen efter den velbesøgte uge 29, får nu Region Nordjylland til at øge mulighederne for at blive testet.

  Fra i morgen og foreløbigt indtil onsdag i næste uge bliver der åbnet for PCR-test alle dage på Skagen Rådhus. Det er muligt at blive testet både med og uden tidsbestilling.

  Det sker for at få brudt smittekæderne hurtigst muligt, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

  - Det har vist sig, at smitten har skabt rigtig mange nære kontakter, som nu har behov for en PCR-test. Derfor åbner regionen for flere muligheder, for at blive testet lokalt, siger fung. formand for Region Nordjylland, Lone Sondrup (V).

 42. 848 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  848 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går.

  En person er død.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i sin seneste opgørelse.

  Dagens smittetal er baseret på 56.368 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,5 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Gårsdagens smittetal var 1.284 baseret på 80.295 PCR-test, hvilket gav en positivprocent på 1,6.

  Der er nu 57 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er syv færre end i går. Af de indlagte er 10 på intensiv afdeling og fem er i respirator.

  Der er indtil videre vaccineret 4.165.407personer, hvilket svarer til 71,2 procent af befolkningen.

  3.101.169 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 53,0 procent af befolkningen.

 43. Fodbolddirektør i kriseramt klub: ’Det er kaotisk. Og jeg er sgu ked af det’

  Den administrerende direktør i Esbjerg fB, Brian Knudsen, tror på, at klubben kan arbejde sig ud af den kaotiske situation, der lige nu er i Esbjerg. (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

  Trusler om fyringer, hån, sexisme og ydmygelse har været dagligdag for fodboldspillerne i Esbjerg fB, siden klubbens tyske træner Peter Hyballa trådte til.

  Men nu er det nok. Spillerstaben har sat foden ned, og i et åbent brev til ledelsen udtrykker 21 af klubbens spillere mistillid til cheftræneren.

  - Peter Hyballa har efter vores klare opfattelse hverken de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen, lyder det blandt andet fra spillerne i brevet, som spillerforeningen har offentliggjort.

  Brian Knudsen, der er administrerende direktør i Esbjerg fB, er ærgerlig over, at det er kommet så vidt. Og han håber, der kan findes en løsning.

  - Det er kaotisk. Og jeg er sgu ked af, at det er kommet hertil.

  - Som spiller skal man føle sig tryg og respekteret, når man er på arbejde. Der er foregået nogle ting her, som vi skal tage fat i, og vi skal finde en løsning på det her, siger han til DR Nyheder.

  Min dør er altid åben, og hvis ikke de har haft tillid til at komme til os, skal vi selvfølgelig lave om på det.
  Brian Knudsen, administrerende direktør, Esbjerg fB

  I brevet fortæller spillerne, at de føler sig svigtet af ledelsen. De føler ikke, der er blevet lyttet til dem, selvom de har gjort ledelsen opmærksom på de problemer, spillerne oplevede med deres træner.

  - Min dør er altid åben, og hvis ikke de har haft tillid til at komme til os, skal vi selvfølgelig lave om på det, siger Brian Knudsen og fortæller, at han i tirsdags havde et møde med otte af spillerne, som de skal genoptage fredag.

  Peter Hyballa blev ansat i 1. divisionsklubben i maj, og siden har der flere gange været historier om tyskerens hårdhændede metoder - både fysisk og psykisk.

  I brevet beskriver og bekræfter spillerne flere af de hændelser, der tidligere har været fremme i medierne.

  For eksempel er en af spillerne flere gange blev udsat for såkaldt 'body shaming', fortæller de i brevet.

  - Spilleren er gentagne gange blevet kaldt tyk, og træneren har ved flere lejligheder under træningerne taget fat i siden af spillerens mave samt brystkasse for at understrege sin utilfredshed med spillerens krop.

  De beskriver også, hvordan den tyske træner har vredet i en spillers brystvorte, samt slået en spiller så hårdt med flad hånd, at slaget efterlod et rødt mærke på spillerens brystkasse.

  Kan Peter Hyballa fortsætte som træner i EfB?

  - Det er uden for min rækkevidde. Den beslutning ligger hos bestyrelsen. Og på nuværende tidspunkt er det besluttet, at Peter Hyballa er træner i EfB. Og så er det sådan, det er, siger Brian Knudsen.

  Ifølge direktøren er der netop ved at blive afsluttet en intern undersøgelse, som er dykket ned i kaosset i Esbjerg fB. Så snart rapporten er klar, regner han med, at bestyrelsen melder ud, hvordan klubben kommer videre herfra.

 44. Hver fjerde smittede mener at være blevet smittet i udlandet

  De seneste dage er antallet af tilfælde med coronasmitte steget i Danmark, og det skyldes blandt andet, at flere hiver smitte med hjem fra ferie i udlandet.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) torsdag på sin hjemmeside.

  Hver fjerde smittede formoder at være blevet smittet i udlandet. Det viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

  De hyppigste smittelande er Spanien, Bulgarien, Tyrkiet, Grækenland og Cypern, som også er populære feriedestinationer hen over sommeren.

  Derudover oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at mange også formodes smittet i forbindelse med sociale arrangementer.

 45. Spilgigant lægger sig fladt ned efter anklager om overgreb og seksuel chikane: 'Vi har været tonedøve'

  Medarbejdere hos Activision Blizzard protesterede onsdag morgen amerikansk tid over ledelsens håndtering af søgsmålet fra staten Californien. (Foto: David Mcnew © Scanpix)

  Ledelsen i et af verdens mest kendte spilfirmaer, Activision Blizzard, har været genstand for massiv kritik, efter spilfirmaet i sidste uge blev sagsøgt af den amerikanske stat Californien.

  Skaberne af populære spil som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty' bliver af Californien anklaget for at have en "frat house"-kultur, hvor kvindelige ansatte bliver udsat for konstant seksuel chikane, kønsbaseret forskelsbehandling og diskrimination.

  Men den øverste ledelse i det verdenskendte spilfirma tog indledningsvis ikke særligt godt imod søgsmålet fra staten Californien, som har været to år undervejs.

  Søgsmålet, og de dertilhørende anklager, blev af Activision Blizzard blandt andet kaldt "forvrængede" og "falske".

  Den øverste chef for Activision Blizzard, Bobby Kotick, har i et brev til medarbejderne undskyldt håndteringen af søgsmålet fra staten Californien. (Foto: Kevin Dietsch © Scanpix)

  Men det var en forkert reaktion, indrømmer Activision Blizzards øverste chef, Bobby Kotick, nu.

  I et brev til spilfirmaets ansatte beklager han den indledende håndtering. Det skriver spilmediet Polygon.

  Jeg undskylder for, at vi ikke tilbød tilpas meget empati og forståelse.
  Bobby Kotick, Activision Blizzards øverste chef

  - Vores indledende respons til de udfordringer, vi sammen står over for, var, helt ærligt, tonedøv.

  - Det er afgørende, at vi anerkender alle perspektiver og oplevelser og respekterer følelserne hos dem, der er blevet dårligt behandlet. Jeg undskylder for, at vi ikke tilbød tilpas meget empati og forståelse, skriver Bobby Kotick blandt andet i brevet.

  Brevet fra Activision Blizzards øverste chef kan ses som en håndsrækning til de over 2.000 medarbejdere, der for få dage siden underskrev en erklæring, som fordømte ledelsens håndtering af sagen.

  Her krævede underskriverne, at Activision Blizzard kom med en udmelding, som "vedkender alvoren af anklagerne og udtrykker medfølelse for ofre af seksuel chikane og overfald".

  I brevet lover Bobby Kotick at "handle omgående" og "sikre vedvarende forandringer" hos Activision Blizzard.

  Det skal blandt andet ske ved at fortsætte efterforskningen af hver eneste påstand fra firmaets ansatte. Bobby Kotick skriver, at man "ikke vil tøve med at skride til handling," hvis man finder ud af, at der er hold i de fremsatte påstande.

  Der vil også blivet oprettet lyttesessioner, hvor de ansatte kan komme med forslag til, hvordan arbejdskulturen skal ændres.

  Activision Blizzard står blandt andet bag 'World of Warcraft', som for første gang udkom i 2004. Siden da er der kommet en stor håndfuld udgivelsespakker til spillet, der stadig har masser af online-spillere. (© Blizzard)

  Der vil også være øjeblikkelig evaluering af spilfirmaets managere og ledere. Hvis man finder ud af, at nogle har prøvet at forhindre eller besværliggøre påstande fra ansatte, vil disse personer blive fyret, hedder det sig.

  Øget fokus på at hyre diversitet vil også blive en øjeblikkelig prioritet. Ifølge efterforskningen, der ledte til søgsmålet fra Californien, er kun 20 procent af de ansatte i Activision Blizzard kvinder.

  Onsdag morgen amerikansk tid forlod hundredvis af Activision Blizzard-ansatte deres skriveborde for at protestere mod spilfirmaets håndtering af hele sagen.

  I stedet stod de foran bygningen, hvor Activision Blizzard har hovedsæde, med skilte hvor der blandt andet stod: "Send 'frat-drengene' tilbage i skole" og "kvinder i spilindustrien fortjener et sikkert sted at arbejde."

  De ansatte protesterede blandt andet over ledelsens håndtering og udmeldinger, efter søgsmålet fra staten Californien kom frem i sidste uge.

  Her blev søgsmålet, og de dertilhørende anklager, af Activision Blizzard blandt andet kaldt "forvrængede" og "falske".

  De ord blev i fredags i en mail til de ansatte gentaget af Activisions Blizzards vicepræsident Frances Townsend, hvilket førte til, at de over 2.000 underskrivere af erklæringen opfordrede hende til at træde tilbage.

  Selvom andre topchefer i spilfirmaet de seneste dage har taget afstand til de indledende udmeldinger, har det ikke gjort alle medarbejderne tilfredse.

  - Lige nu lytter de ikke til os. Det har de gjort meget klart, siger en repræsentant for medarbejderne til mediet The Verge.

  Utilfredse Activision Blizzard-ansatte havde til protestmarchen blandt andet lavet skilte, hvor der stod: "Kvinders stemmer betyder noget". (Foto: David Mcnew © Scanpix)

  Da søgsmålet mod Activision Blizzard blev offentligt kendt i sidste uge, blev det ledsaget af et 29 sider langt anklageskrift, hvor listen over beskyldningerne mod spilfirmaet er lang.

  Kvindelige ansatte sammenlignede nærmest enstemmigt arbejdspladsen med et "frat house" og fortalte om mandlige kollegaer, der både drak i arbejdstiden og ofte kom stolt på kontoret med tømmermænd.

  Seksuelle kommentarer henover computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - heller ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

  Og under anklagerne om chikane på arbejdspladsen pegede kvinderne også på en mere generel og strukturel forskelsbehandling af mænd og kvinder.

  Det inkluderede fravælgelse af kvinder med begrundelsen, at "hun måske kunne blive gravid", og kvinderne blev generelt betalt betydeligt mindre end deres mandlige kollegaer.

 46. 14 døde i monsunregn i verdens største flygtningelejr

  Flere dage med voldsom monsunregn har ført til store oversvømmelser, ødelæggelser og dødsfald i flygtningelejren i Cox's Bazar i Bangladesh.

  Det beretter flere organisationer - herunder Dansk Røde Kors.

  Lejren er ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, den største i verden. Den huser primært rohingya-flygtninge fra Myanmar.

  Mere end 10.000 rohingya-flygtninge er blevet evakueret. 14 personer har mistet livet, oplyste lokale embedsfolk onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

 47. Tsunamivarsel afblæst efter voldsomt jordskælv i Alaska

  De amerikanske myndigheder har afblæst et tsunamivarsel i Canada efter et jordskælv onsdag aften klokken 22.15 lokal tid - 8.15 torsdag dansk tid.

  Jordskælvet skete i havet knap 100 kilometer sydøst for byen Perryville og blev målt til 8,2.

  Der er ingen meldinger om skader eller tilskadekomne.

  Tsunamivarslet gjaldt kortvarigt også Hawaii, næsten 5.000 kilometer syd for Alaska. Det blev dog afblæst efter en time.

 48. Barn død med coronavirus

  Et barn under ni år er død med coronavirus i løbet af de seneste par dage. Det bekræfter Statens Serum Institut til DR Nyheder.

  Barnets køn, præcise alder og bopæl bliver ikke oplyst af hensyn til persondataloven.

  Det er andet coronasmittede barn i alderen nul til ni år, der har mistet livet i forbindelse med epidemien i Danmark.

  Det første barn døde tilbage i februar.

 49. Tusindvis af kvinder fik mangelfulde brystkræftundersøgelser: Nu bliver sagen anket

  Styrelsen for Patientsikkerhed anker Statsadvokatens beslutning om ikke at rejse en straffesag mod Region Sjælland om forkert håndtering af brystkræftforløb på Ringsted Sygehus.

  Her er flere tusinde kvinder i en årrække blevet visiteret forkert. En af dem er Katja Lindshauge, som er glad for, at sagen nu tages op igen.

  Flere centrale personer på Ringsted Sygehus blevet meldt til politiet, og sygehusets direktør er blevet fyret som følge af sagen.

  Nu er det op til Rigsadvokaten, om der skal rejses en straffesag.

 50. Trods ballade og ’usund kultur’: Erhvervsmand vil være borgmester i Randers

  Erhvervsmanden Claus Berggren har meldt sig som et bud på en ny borgmesterkandidat for Venstre i Randers. Det sker efter Christian Brøns trak sig mindre end fire måneder før kommunalvalget på grund ae "usund kultur" i byrådet.

  Claus Berggren sidder ikke i byrådet i forvejen og skal derfor vænne sig til at være i søgelyset, hvis han bliver valgt som spidskandidat den 16. august.

  - Når man arbejder som direktør, er man jo ikke offentlig på den måde. Og det var nærmest det, jeg skulle overveje: Har jeg lyst til det? siger han.

  Claus Berggren vil gøre op med det dårlige arbejdsmiljø og ’usund kultur’ i Randers Byråd, som Christian Brøns pegede på, da han trak sig. Berggren ønsker også gøre kommunen mere synlig overfor borgere og erhvervsliv.

 51. Anders Antonsen sikrer sig OL-kvartfinaleplads i badminton

  Anders Antonsen gør det til to ud af to mulige i herresingle i badminton.

  Efter Viktor Axelsens ottendedelsfinalesejr gjorde Antonsen sin landsmand kunsten efter, da han sikrede sig en kvartfinaleplads.

  Den blev sikret ved at slå britiske Toby Penty i to sæt.

  21-10, 21-15 endte det i Antonsens favør.

  Andet sæt var tættere end første, men der var ikke tvivl om, at Antonsen ville tage sejren.

  Antonsen møder i kvartfinalen vinderen af kampen mellem Anthony Ginting og Kanta Tsuneyama.

Mere fra dr.dk