Lobbyister bruger alle kneb i klimakamp

De amerikanske lobbyister bruger alle kneb for at stoppe Obames nye klimalov. Lige fra falske breve til opdigtede bekymrede borgere.

(Foto: MikLav © Stock.xchng)

Lobbyisterne i den amerikanske kul- og olieindustri knokler lige nu for at forhindre, at præsident Obamas nye klimalov bliver vedtaget i Senatet om en lille måneds tid.

Loven indeholder forholdsvis ambitiøse mål for, hvor meget USA skal reducere sin Co2-udledning inden 2020, og den bliver toneangivende for, hvilken aftale der kan laves på klimatopmødet i København.

Og lobbyisterne bruger alle kneb i kampen mod lovforslaget. Metoderne spænder fra manipulation med falske breve til til opdigtede bekymrede borgere.

Opdigtede identiteter

Kulindustrien har blandt andet opfundet en fiktiv borgergruppe "Faces of Coal".

På gruppens hjemmeside fremstod medlemmerne som helt almindelige mennesker, der var bekymrede for, at Obamas lov vil gøre det dyrere at betale for benzin og varme.

Indtil det så blev afsløret, at alle billederne på Faces of Coals hjemmeside var taget fra billedbureauet istock - de kulelskende amerikanere eksisterede slet ikke.

Olieindustrien bruger lignende kneb. API, som er lobbyorgan for 400 olie- og gasselskaber, blev for nyligt afsløret i at stå bag græsrodsbevægelsen Freedom Works, som arrangerede demonstrationer mod klimaloven og lokkede folk til med gratis hotdogs og hamburgere.

Falske breve virkede

Og de alternative metoder virker. Da klimaloven i juni blev behandlet i Repræsentanternes Hus modtog flere demokratiske politikere breve fra forskellige grupper af spansktalende og afroamerikanske borgere, der var bekymrede for deres elregninger, hvis loven blev vedtaget.

Flere af de tvivlende demokrater endte med at følge opfordringerne fra borgergrupperne og stemme imod loven i Repræsentanternes Hus. Den blev dog vedtaget alligevel.

Bagefter viste det sig, at alle brevene var skrevet af et lobbyfirma hyret af ACCCE - American Coalition for Clean Coal Electricity.

Hør mere om lobbyisternes kamp mod klimaloven i P1 Klima og Miljø kl. 16.10 i dag.

Facebook
Twitter