Seneste Nyt

Mange bliver skuffede: Fire ud af ti vil trække sig tilbage før folkepensionen

Murere er en af de faggrupper, hvor mange får ret til tidlig pension. Mange andre faggrupper forventer at trække sig tilbage før pensionsalderen, uden at de er med i regeringens nye pension. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Forventer du at forlade arbejdsmarkedet mindst to år, før du skal på folkepension?

Ja, svarede fire ud af ti danske lønmodtagere over 50 år, da det Nationale Forsikringscenter for Arbejdsmiljø stillede spørgsmålet.

Det svarer til, at omkring en kvart million danskere ønsker at trække sig tilbage før tid.

I går kom regeringen med deres udspil til en tidlig pension, der skal gælde for folk, der har været længst på arbejdsmarkedet og haft de hårdeste job.

For at få retten til en tidligere pension skal du have arbejdet i mindst 42 år, når du fylder 61. Det betyder, at det især bliver ufaglærte og faglærte, der kan bruge ordningen.

Men ønsket om at trække stikket og forlade arbejdsmarkedet mindst to år før folkepensionen er stærkt – ikke kun for de ufaglærte og faglærte, men også for mange danskere med korte-, mellemlange- og lange uddannelser.

- Det er temmelig mange personer, der gerne vil forlade arbejdsmarkedet. Dem, der har stillesiddende arbejde, vil gerne have mere fritid og ferie. Dem, som har fysisk hårdt arbejde, siger, at de ikke kan klare det mere, siger Lars Andersen, der er professor på Det Nationale Arbejdscenter for Arbejdsmiljø, når han groft skal forklare de primære årsager til, at seniorer stopper med at arbejde før folkepensionen.

Professoren siger, at hvis folk har taget blot en ungdomsuddannelse eller været på kontanthjælp, får de svært ved at opfylde kravene til regeringens tidligere pension. Jo længere uddannelser folk har, des sværere bliver det at få krav på tidligere otium.

Retten til tidligere pension kommer til at dække mange af de faggrupper, som er mest nedslidte.

I grafikken herunder kan du, hvilke fag, hvor de 50+ årige er nedslidte.

I top ligger blandt andet bygge-, lager- og anlægsarbejdere, mekanikere, murere og mange andre fag, hvor mange vil få retten til tidlig pension, fordi de begynder arbejdslivet tidligt.

Til gengæld får pædagoger ikke hjælp med den nye pension, selvom hver niende over 50 år er nedslidt.

Pædagoger har et slidsomt job, forklarer Lars Andersen. Kroppen bliver fysisk belastet ved for eksempel at løfte og bøje sig ned, mens der også er mange mentale krav.

Det bliver også de færreste socialrådgivere, der får ret til tidlig pension. Det ærgrer socialrådgiver Vita Riber på 63 år fra Skjern.

- Jeg tror ikke på, at jeg holder til den dag, jeg er 67. Og jeg vil være ked at, at jeg den dag, jeg stopper med at arbejde, vil være så slidt, at der ikke er plads til at nyde mit liv, siger hun.

Formanden for socialrådgiverne er lidt skuffet over, at meget få socialrådgivere kan trække sig tilbage tidligere.

- Socialrådgiver er den mest stressede faggruppe i Danmark. Vi ser desværre socialrådgivere der må forlade arbejdsmarkedet i en forholdsvis tidlig alder, fordi de er psykisk nedslidte og overgå til førtidspension, siger Mads Bilstrup, formand for Socialrådgiverforeningen.

Han opfordrer til et sundere arbejdsmiljø for socialrådgivere, så de kan holde til at arbejde så længe.

Statsminister Mette Frederiksen mener dog, at den tidligere pension rammer plet.

- Jeg er stolt over, at jer der har slidt i de hårdeste job de fleste år får en mulighed for værdig pension. Den her gang er det jeres tur, sagde hun på pressemødet i går.

Statsministeren peger på, at de nedslidte, som ikke får ret til tidlig pension kan få hjælp på andre måder. De må søge førtidspension og seniorpension, der er målrettet folk, der er for syge til at arbejde.

Nyheder

 1. Lavrov truer igen med, at Rusland dropper kornaftalen

  Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov truer under et besøg i Kenya med, at Rusland ikke længere vil være en del af den nuværende aftale om eksport af korn via Sortehavet for både Ukraine og Rusland.

  - Hvis alt forbliver, som det er nu, og det ser ud til at være tilfældet, så må man gå ud fra, at den ikke fungerer længere, siger Lavrov ifølge Der Spiegel.

  Den nuværende aftale er blevet forlænget i flere omgange, og den står til at udløbe den 17. juli. Ifølge aftalen må hverken Rusland eller Ukraine forhindre eksporten af korn via Sortehavet.

  Lavrov mener, at betingelserne i aftalen ikke bliver opfyldt, blandt andet i forhold til Ruslands eksport af kunstgødning, ligesom han også mener, at de fattige lande ikke modtager en tilstrækkelig andel af det eksporterede korn.

 2. Enhedslisten siger nej tak til stjernekrig: Ingen våben i rummet

  Der skal ikke være krig i det ydre rum.

  I hvert fald ikke, hvis man spørger Enhedslistens delegerede, som i dag har taget stilling til, hvad der skal stå i partiets principprogram, som udgør Enhedslistens ideologiske grundlag.

  Ændringerne omhandler partiets holdning til EU og Nato, og i den forbindelse stemte et flertal for endnu en tilføjelse:

  - Enhedslisten vil arbejde for afskaffelse af autonome våben og våben i rummet.

  155 stemte for, 121 stemte mod, og 12 var blanke.

  De delegerede blev ligeledes enige om at ændre i principprogrammet, så det fremgår, at Enhedslisten ikke længere vil nedlægge militæret, og at de ikke har et aktuelt udmeldelseskrav af hverken EU eller Nato.

  Partiet har stadig et ønske om udmeldelse af Nato, men først når der er alternativ til forsvarsalliancen.

 3. FC Midtjylland må nøjes med deler i Silkeborg

  FC Midtjylland kunne mandag sikre Europa-playoff med en sejr, men Silkeborg nappede i stedet et enkelt point. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

  Anden halvleg gik målamok, hvor FC Midtjylland kom foran to gange, men Silkeborg IF vendte kampen på hovedet igen, og holdene spillede 3-3 i den næstsidste runde af Superligaens nedrykningsspil.

  Silkeborg dominerede fuldstændig FCM i første halvleg, men utallige chancer blev misbrugt, og FCM scorede i stedet på holdets første skud på mål.

  Med pointtabet er FCM to point foran OB i kampen om syvendepladsen. Netop de to hold mødes i sidste spillerunde i en direkte duel om en kamp i Europa-playoff mod fjerdepladsen fra mesterskabsspillet.

  Silkeborg er på niendepladsen med 38 point, men kan hverken nå FCM eller OB i tabellen.

  /ritzau/

 4. Uganda indfører dødsstraf for 'homoseksuelle handlinger'

  Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har nu skrevet under på en af verdens hårdeste anti-LGBTQ+-love. Loven medfører, at man kan blive idømt dødsstraf eller livsvarigt fængsel for homoseksuelle handlinger, mens det kan udløse 20 års fængsel, hvis man "rekrutterer til, fremmer eller finansierer homoseksuelle aktiviteter".

  - Ugandas parlament har lyttet til folkets krav. Vi har lovgivet for at beskytte den hellige familie, siger Anita Among, forperson for det ugandiske parlament.

  FN retter skarp kritik af den nye lov, som man konstaterer er i konflikt med forfatningen og de internationale aftaler.

 5. Zelenskyj takker Danmark for den øgede støtte til Ukraine

  "Taknemmelig for Folketinget, den danske regering og det danske folk for beslutningen om at øge finansieringen af Ukrainefonden".

  Sådan indleder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, et opslag på Twitter, hvor han takker for den øgede finansielle støtte gennem Ukrainefonden, som statsminister Mette Frederiksen (S) i dag har løftet sløret for.

  Ukrainefonden blev oprettet i marts, hvor et flertal i Folketinget blev enige om at poste 7 milliarder kroner i den. Bidrag til fonden skal nu øges med 7,5 milliarder kroner i år og nye 10,4 milliarder i 2024.

  Volodymyr Zelenskyj skriver, at "dette store bidrag" vil styrke kampkapaciteten hos Ukraines væbnede styrker på kort og mellemlang sigt.

  - Vores styrke er i vores sammenhold!, skriver præsidenten.

 6. Tyrkiets udenrigsminister klar til møde med Sverige om Nato-medlemskab

  Så snart, resultatet fra det tyrkiske præsidentvalg var afgjort, kontaktede den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, sin tyrkiske modpart, Mevlüt Cavusoglu, for at ønske tillykke med valgsejren.

  I samme ombæring indvilligede den tyrkiske udenrigsminister i at tale nærmere om Sveriges muligt kommende Nato-medlemskab, skriver det svenske medie SVT.

  Sverige afventer stadig, om og hvornår landet får lov at blive medlem af Nato, som de har ansøgt til. Tyrkiet og Ungarn er de to eneste Nato-lande, der ikke har ratificeret Sveriges ansøgning.

  Tobias Billström siger ifølge SVT, at målet er, at Sverige skal blive Nato-medlem ved topmødet i Vilnius i Litauen, der afholdes i midten af juli.

  Først lød meldingen, at mødet mellem Tyrkiets og Sveriges udenrigsministre skulle foregå under Natos udenrigsministermøde i Oslo på torsdag. Senere har den tyrkiske regering dog meddelt, at mødet alligevel ikke vil foregå torsdag, men at det stadig skal afholdes på et andet tidspunkt.

 7. Tidligere Tottenham-træner overtager roret i Chelsea

  Mauricio Pochettino stod senest i spidsen for den franske klub PSG. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

  Argentinske Mauricio Pochettino er ny træner i Premier League-klubben Chelsea.

  Det oplyser fodboldklubben på sin hjemmeside mandag.

  Argentineren har senest stået i spidsen for den franske storklub PSG, og tidligere i trænerkarrieren har han også stået på sidelinjen hos Chelseas lokalrivaler fra Tottenham.

  En ansættelse, Chelsea-direktørerne Laurence Stewart og Paul Winstanley er godt tilfredse med.

  - Mauricios erfaring, ekspertise, lederegenskaber og karakter vil tjene Chelsea Football Club godt, mens vi bevæger os fremad. Han er en vindende træner, som har arbejdet på højeste niveau i flere ligaer og på flere sprog, siger de til Chelseas hjemmeside.

  Den 51-årige træner overtager holdet efter en sæson, hvor klubben måtte nøjes med en beskeden placering som nummer 12 i Premier League.

  Chelsea har senest været under ledelse af klubikonet Frank Lampard, der blev hyret ind, da Graham Potter blev sparket ud i starten af april.

 8. Badmintonforbund forlænger forbud mod dansk superserv

  I midten af maj forbød Det Internationale Badmintonforbund, BWF, serven, som danske Marcus Rindshøj har opfundet.

  Oprindeligt gjaldt forbuddet til den 29. maj, men nu har BWF forlænget forbuddet indtil september næste år.

  Dermed kan serven ikke bruges til blandt andet OL og PL i Paris næste år.

  Superserven, som den hurtigt blev døbt, bliver sendt afsted med et skru i fjerbolden, som gør den nærmest umulig at returnere.

  I reglerne er det nu specificeret, at serveren ikke må sætte spin i fjerbolden før serven.

  Desuden er det blevet gjort til et krav, at ketsjeren skal ramme korkproppen, som udgør bunden af bolden, og at man ikke må ramme direkte på fjerene, når man server.

 9. Luftsirener og eksplosioner over Kyiv

  Få timer efter et missilangreb var den ukrainske hovedstad, Kyiv, igen under angreb i formiddag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Eksplosioner lød i det centrale Kyiv, siger byens borgmester, Vitalij Klytjko, som opfordrede borgerne til at blive i dækning.

  - Redningstjenesterne har reageret på et opkald nær centret af hovedstaden. Angrebet på Kiev fortsætter. Forlad ikke jeres beskyttelsesrum!, skriver han på beskedtjenesten Telegram.

  Luftforsvaret har skudt alle de affyrede missiler ned i dagsangrebet, og ingen mål blev ramt i hovedstaden, siger Kyivs militære administration ifølge Reuters.

 10. Spaniens premierminister udskriver valg før tid

  De stemmeberettigede spaniere har knap lagt pennen fra sig, efter de i går satte deres kryds ved landets lokal- og regionsvalg, før de kan se frem til et nyt.

  Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, har nemlig valgt at opløse parlamentet og udskrive parlamentsvalg før tid, skriver Reuters.

  Han har taget beslutningen på baggrund af resultatet fra gårsdagens lokalvalg, hvor Sánchez' socialdemokratiske parti, PSOE, led nederlag.

  Valget skal afholdes den 23. juli, men bliver først formelt vedtaget i morgen, skriver den spanske avis El País.

  - Det er bedre, at spanierne indtager gulvet og definerer den politiske kurs for landet, siger Pedro Sanchez ifølge El País.

  I en tale på tv siger Sánchez, at han har informeret kong Felipe om sin beslutning.

 11. Jelling Festival har halveret hændelser, der kræver samaritter og sikkerhedsfolk: 'Nogen har glemt, hvordan man opfører sig dumt'

  Det kan godt være, at folk i Jelling og omegn synes, der har været godt gang i den de seneste dage, hvor Jelling Musikfestival er løbet af stablen, men spørger man festivalens sikkerhedschef, Peter Tanghus, så har han en anden opfattelse.

  - Det har været en dejlig stille festival.

  Det er ikke usædvanligt, at festivalen forløber stille og roligt, men efter årene med corona er der blevet endnu mindre at lave for dem, der arbejder med publikums sikkerhed.

  - Vi har simpelthen halveret alle vores hændelser hos både samaritteltet og blandt vores crowd safety-medarbejdere, så vi er langt under niveau fra før corona. Det er lige, som om der er nogen, der har glemt, hvordan man opfører sig dumt, siger Peter Tanghus.

  Der har dog været enkelte episoder, hvor folk har kastet med fyldte dåser i teltområdet, så det har der været et særligt fokus på. Men det overordnede billede er, at publikum også i år har opført sig rigtig fornuftigt, vurderer Peter Tanghus.

  - De vil rigtig gerne bare gøre det, vi beder dem om.

 12. Fire personer har mistet livet i bådulykke i Italien

  Fire personer har mistet livet, efter en båd kæntrede under stærk vind ved søen Maggiore i det nordlige Italien med mere end 20 passagerer ombord.

  Det skriver italienske medier ifølge BBC og Reuters.

  Efter båden kæntrede svømmede 19 af personerne i land eller blev reddet op af andre både i området.

  Fem af dem er blevet overført til et hospital.

  Ifølge Attilio Fontana, der er præsident i den italienske region, Lombardiet, var båden var lejet af turister, der ville holde en fødselsdag ombord.

  Dykkere fra brandvæsnet under redningsoperationen i Maggiore-søen. (Foto: © VIGILI DEL FUOCO HANDOUT, Ritzau Scanpix)
 13. Regeringen får eksperter til at gentænke beskæftigelsesystemet

  Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der i løbet af det næste år skal undersøge og komme med anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

  Ekspertgruppen skal være i dialog med og få input fra kommuner, borgmestre, a-kasser, private aktører, borgere og andre interessenter, så en kommende reform står på et stærkt fagligt fundament, lyder det.

  - Der er behov for at lave en gennemgribende reform af hele beskæftigelsesindsatsen, hvor vi ser alt for mange eksempler på, at folk kommer i klemme, udtaler Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

  Professor i økonomi og leder af grundforskningscenteret CEBI ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner, er formand for ekspertgruppen.

 14. Amerikansk senator havner på russisk liste over efterlyste

  Ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass, så har det russiske indenrigsministerium placeret den amerikanske senator, Lindsey Graham, på en liste over efterlyste personer.

  Det skriver Reuters.

  Det sker på baggrund af en redigeret video, der er udgivet af den ukrainske præsidents kontor, hvor Graham bliver citeret for at sige "russerne er døende"og kalde den amerikanske støtte til Ukrainerne for "de bedste penge, vi nogensinde har brugt" under et møde med Volodymyr Zelenskyj.

  Efter Rusland kritiserede de amerikanske udtalelser, udgav Ukraine en fuld video fra mødet, der viste, at udtalelserne ikke var forbundet.

  Men nu har russisk side meldt ud, at de har åbnet en efterforskning af senatorens udtalelse uden at specificere, hvilke forbrydelser han er mistænkt for.

  Graham selv afviser den russiske kritik og siger ifølge Reuters, at han i videoen havde rost ukrainernes modstand mod Rusland med hjælpen fra USA.

 15. Åbning af nødudgang på fly får nu selskab til at fjerne sæder

  Lige inden weekenden åbnede en sydkoreansk passager nødudgangen på et fly, der var ved at lande i byen Daegu i Sydkorea.

  Det får nu flyselskabet Asiana Airlines til at stoppe med at sælge sæder, der er i nærheden af nødudgangen, på sine Airbus A321-200-fly.

  Det oplyser flyselskabet i en udtalelse, skriver CNN.

  Helt konkret er der tale om sædenummer 26A på et fly med 174 sæder og 31A på fly med 195 sæder, hvilket er i midten af flyet ved siden af nødudgangen.

  - Denne foranstaltning er en sikkerhedsforanstaltning og gælder, selvom flyvningen er fyldt op, lyder det fra flyselskabet.

  Han har fortalt politiet, at han åbnede døren, fordi han var stresset over at have mistet sit job for nyligt, og at han havde brug for at komme hurtigt ud af flyet, fordi han følte, at han fik svært ved at trække vejret.

  En passager fangede øjeblikket, hvor nødudgangen blev åbnet. Se det herunder.

 16. Lukasjenko tilbyder atomvåben til lande, der vil tilslutte sig Belarus og Rusland

  Den belarusiske præsident, Alexandr Lukasjenko, er kommet med et tilbud om atomvåben til lande, der er villige til at tilslutte sig Rusland og Belarus' alliance.

  - Det er meget simpelt. Tilslut jer den forenede stat af Belarus og Rusland. Det er alt. Der vil være atomvåben til alle, siger han i et tv-interview på den statsejede Russia 1-kanal ifølge CNN.

  Alexandr Lukasjenko er en tæt allieret med den russiske præsident, Vladimir Putin, og landene samarbejder blandt andet om økonomi, teknologi og grænsekontrol.

  Rusland og Belarus underskrev i sidste uge en aftale om, at Rusland kan placere taktiske atomvåben i Belarus.

 17. Verdensledere lykønsker Erdogan med valgsejr

  Efter præsident Recep Tayyip Erdogan nåede genvalg i går ved den afgørende runde i det tyrkiske valg, har flere af verdens ledere lykønsket ham.

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er en af dem, der har kommenteret valgresultatet på Twitter.

  - Vi håber at kunne udvikle vores strategiske partnerskab til gavn for vores lande samt styrke samarbejdet om sikkerhed og stabilitet i Europa, skriver han.

  Også USA's Joe Biden og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har sendt et tillykke til den tyrkiske præsident.

  - Jeg ser frem til at fortsætte det stærke og konstruktive samarbejde mellem vores to lande, heriblandt som Nato-allierede, skriver Mette Frederiksen fra Statsministeriets Twitter-profil.

  I går var Ruslands præsident, Vladimir Putin, også ude og ønske sin "kære ven" Erdogan tillykke.

 18. Over 93.000 løber med til Royal Run i dag

  I dag løber flere tusinde mennesker med snørede kondisko gennem Aabenraa, Herning, København/Frederiksberg, Nyborg og Nykøbing Falster, når Royal Run skydes i gang for femte gang.

  Rekordmange har tilmeldt sig til løbet, der har slået deltagerrekord i år med over 93.000, skriver Ritzau. Sidste år havde 91.763 tilmeldt sig.

  Vanen tro vil der være royal deltagelse til løbene.

  55-årige kronprins Frederik løber med i Aabenraa, dernæst Herning og slutter af i København.

  Kronprinsesse Mary løber også med og vil deltage i løbene i Nyborg og Nykøbing Falster.

  Det er endnu uvist, om kronprinsparrets børn løber med.

 19. 2. pinsedag giver sol, tørvejr og op til 19 grader

  Det stabile højtryksvejr fortsætter i dag, og derfor venter der endnu en omgang med svag til jævn vind fra nordvest, tørvejr og udsigt til, at temperaturen bevæger sig op i et leje mellem 14 og 19 grader.

  Det vil dog være køligere ved Vestkysten med 11-13 grader, da vinden her vil være op til hård.

  Solen vil være mest fremme i de østlige egne, mens der i Jylland i perioder vil være tynde skyer på himlen, der slører den.

 20. Medlem af opposition knivdræbt under valgaften i Tyrkiet

  Et medlem af det nationalistiske IYI-parti i Tyrkiet blev i aftes angiveligt stukket ned foran en af partiets lokalafdelinger. Det oplyser partiet ifølge BBC.

  Det skete på valgaftenen, hvor præsident Recep Erdogan blev genvalgt til præsident, som IYI stod i opposition til.

  Den dræbte er Erhan Kurt, som også var valgtilforordnet i Gülyali-distriktet i Ordu.

  Han blev angiveligt dræbt, da han blev "stukket ned af unge, der fejrede valgresultatet, siger Seyit Tosun, der er vicepræsident i det andet oppositionsparti CHP.

  Præsident Erdogan er over længere tid blevet anklaget for hadtale mod sine modstandere og for at skabe splittelse i nationen, skriver BBC.

 21. Endnu en nat med missil- og droneangreb i Kyiv

  Der var eksplosioner i Kyiv i nat, da Rusland indledte sit 15. luftangreb på den ukrainske hovedstad i maj måned alene.

  Det skriver Reuters.

  - Endnu en svær aften for hovedstaden, skriver Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, på beskedtjenesten Telegram.

  Der er ikke meldinger om tilskadekomne eller større ødelæggelser.

  I forbindelse med angrebet hævder Kyivs militære administration at have skudt over 40 droner og missiler ned. Denne oplysning kan DR ikke verificere.

  Angrebet er ikke blevet kommenteret fra russisk side endnu.

  Angrebet finder sted dagen efter, at Kyiv ifølge ukrainske myndigheder blev udsat for det største droneangreb, siden Rusland invaderede landet.

 22. Zelenskyj efter massivt russisk drone-angreb: Kyiv vil gøre en ende på Moskvas despoti

  Ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er Ukraine i dag blevet ramt af et af de værste russiske drone-angreb, siden krigen brød ud.

  54 af de iranske Shahed-droner blev sendt ind over Ukraine fra russiske side, og de fleste af dem blev ifølge præsidenten skudt ned af ukrainerne.

  Men enkelte droner slap igennem og forrettede ødelæggelser i Zhytomyr-regionen, fortæller præsidenten i sin daglige videotale.

  Han konstaterer, at 36 droner blev skudt ned i og omkring Kyiv - et massivt angreb på hovedstaden og det netop den dag, hvor ukrainerne fejrer 'Kyiv-dag', årsdagen for byens grundlæggelse for 1541 år siden.

  - Det er sådan, at Rusland fejrer vores gamle Kyiv, konstaterer den ukrainske præsident.

  - Rusland står overfor et nederlag, og det kan selv hundredevis af Shahed-droner ikke redde dem fra - de vil kun forstørre Ruslands skam, lød det fra Volodymyr Zelenskyj her til aften.

 23. Jødiske grupper og tyske politikere demonstrerer ved Roger Waters-koncert

  Under sloganet 'Franfurt forenet mod antisemitisme' bliver der demonstreret mod Roger Waters-koncerten i den tyske finansmetropol. (Foto: © ANDREAS ARNOLD, Andreas Arnold/picture-alliance/dpa/AP Images)

  Flere jødiske grupper, tyske politikere og en alliance af borgerrettighedsgrupper har her til aften været samlet ved en demonstration mod en Roger Waters-koncert i Frankfurt.

  De beskylder musikeren for antisemitisme.

  Myndighederne i Frankfurt havde i første omgang forsøgt at forhindre koncerten, men den beslutning udfordrede Waters ved retten og fik medhold.

  Koncerten finder sted i Frankfurts Festhalle, hvor mere end 3.000 jøder i november 1938 blev samlet, tævet og mishandlet, inden de blev sendt i koncentrationslejre.

  - Hans ord og billeder spreder jødehad og er del af en tendens: At sprede had mod Israel under dække af ytringsfrihed, siger Elio Adler, leder af gruppen Wertelinitiative, som støtter demonstrationerne, ifølge The Guardian.

  Politiet i Berlin efterforsker Waters for at have glorificeret, retfærdiggjort eller bifaldet nazistyret. Det sker på baggrund af, at billeder på sociale medier, som viser Waters, der affyrer en attrap-maskinpistold, mens han er iklædt en langt sort frakke og et rødt armbind.

 24. Putin lykønsker 'sin kære ven' Erdogan med valgsejren

  Den russiske præsident Vladimir Putin har ifølge Reuters lykønsket 'sin kære ven' Recep Tayyip Erdogan med sejren ved det tyrkiske præsidentvalg.

  - Valgsejren var et naturligt resultat af dit uselviske arbejde som leder af den tyrkiske republik, et klart bevis for det tyrkiske folks opbakning til dine anstrengelser for at styrke statens selvstændighed og at gennemføre en uafhængig udenrigspolitik.

  - Vi sætter i høj grad pris på dit personlige bidrag til at styrke de russisk-tyrkiske foirbindelser og et gensidigt fordelagtigt samarbejde på visse områder, siger Putin ifølge Kreml.

 25. Indisk embedsmand suspenderet: Fik vandreservoir tømt for at få fat i tabt smartphone

  Det er aldrig sjovt at miste sin mobiltelefon, når man prøver at tage en selfie, men det er måske at gå til yderligheder, hvis man kræver at få tømt et vandreservoir for at få den igen.

  Det var ikke desto mindre, hvad fødevareinspektør Rajesh Wishwas gjorde, da han i sidste uge tabte sin Samsung smartphone ved Kherkatta-dæmningen i den nordøstlige delstat Chhattisgarh. Det skriver avisen The Times of India.

  Først fik Wishwas lokale dykkere til at dykke for at at lede efter telefonen, men da det ikke gav gevinst, krævede han at få hele Paralkot-reservoiret tømt.

  Over de næste tre dage blev der pumpet mere end to millioner liter vand ud af reservoiret - vand, som ellers kunne være blevet brugt til kunstvanding af afgrøderne, når tørken rammer.

  Wishwas fik omsider sin telefon tilbage, men det viste sig, at den ikke kunne tænde igen efter turen i vandet. Han er siden blevet suspenderet fra sit job, efter at han blev kritiseret for sit voldsomme spild af de knappe ressourcer.

 26. Erdogans allierede er hurtigt ude med lykønskningerne efter valget

  Allerede inden Recep Tayyip Erdogan offentligt havde erklæret sig som vinder af præsidentvalget i Tyrkiet, begyndte lykønskningerne at tikke ind fra hans venner og allierede i udlandet.

  - Min kære bror Recep Tayyip Erdogan, hjerteligt tillykke med din sejr, lød det ifølge Der Spiegel fra Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani.

  Også fra Ungarns autoritære leder Viktor Orban var der en lykønskning til Erdogan 'med den ubestridelige sejr' - endnu inden at alle stemmerne var talt op.

  Taliban-styret i Afghanistan var også klar med et hurtigt tillykke til den tyrkiske præsident.

  Ifølge mediet Tolonews håber Mullah Mohammed Hassan Akhund på en fortsættelse af 'de venlige forbindelser' til Tyrkiet.

 27. 41-årig fængslet i fire uger for voldtægt ved karneval

  En 41-årig mand fra Aalborg-området blev ved et grundlovsforhør søndag varetægtsfængslet fire uger, sigtet for voldtægt og blufærdighedskrænkelser ved Aalborg Karneval.

  Han nægter sig skyldig og har kæret fængslingsafgørelsen til landsretten, oplyser anklager Majbrit Bak fra Nordjyllands Politi til Nordjyske.

  Den 41-årige er sigtet for at voldtage en kvinde, der var så beruset, at hun ikke kunne modsætte sig overgrebet, der ifølge sigtelsen er voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

  Ifølge sigtelsen har manden også videofilmet overgrebet på kvinden, og det er blufærdighedskrænkelse.

  Den 41-årige har ifølge sigtelsen også krænket to andre personer ved at filme dem, mens de havde samleje i forbindelse med karnevallet.

 28. Leicester og Leeds rykker ud af Premier League

  Tre fodboldklubber kæmpede søndag om en og samme plads i sidste spillerunde i den engelske Premier League.

  Kun et af holdene Leeds, Leicester og Everton ville overleve i den bedste engelske fodboldrække, og efter slutfløjtet står det klart, at det bliver sidstnævnte, der får endnu en sæson i det gode selskab, mens de andre klubber rykker ned.

  Også Southampton må en tur ned i den næstbedste række, Championship, efter en rodet sæson.

  Everton havde inden den afgørende spillerunde to point flere end både Leeds og Leicester, og med en sejr på 1-0 over Bournemouth er det altså de blå fra Liverpool, der sikrer overlevelse.

  Leicester, der havde den danske målmand Daniel Iversen med fra start, gjorde ellers sit for at blive i rækken, da West Ham blev besejret 2-1 på hjemmebane.

  Derfor skulle de håbe på, at Bournemouth kunne slå tilbage og udligne mod Everton, da det ville sende Leicester over stregen med en bedre målscore, men sådan gik det ikke.

  Leeds' chancer for overlevelse forduftede hurtigt på hjemmebane mod Tottenham, hvor gæsterne kom foran efter få minutter og vandt 4-1.

 29. Slovensk cykelstjerne vinder Giro d'Italia

  Der var selvfølgelig tid til et glas bobler på søndagens afsluttende etape. (Foto: © FABIO FERRARI, Associated Press)

  Det var ren paradekørsel på sidste etape af årets Giro d'Italia, hvor det smukke og antikke centrum af Rom dannede ramme om afslutningen.

  Slovenske Primoz Roglic skulle blot holde sig på cyklen og krydse målstregen for at tage den lyserøde førertrøje og dermed den samlede sejr i årets Giro.

  Det lykkedes, og dermed er Jumbo-Vismas kaptajn vinder af Giroen for første gang.

  Mark Cavendish fra Astana snuppede etapesejren i en massespurt. Han er dermed aldrig stillet til start i en udgave af Giroen uden at komme derfra med en etapesejr.

  Briten meddelte tidligere på ugen, at denne sæson bliver hans sidste som professionel cykelrytter.

  Årets Giro har stået i sygdommens tegn.

  Flere af løbets helt store stjerner heriblandt danske Mads Pedersen, der udgik med sygdom, og Remco Evenepoel, der udgik med corona, forlod løbet i utide.

  Med positive danske briller lykkedes det Mads Pedersen fra Trek og Magnus Cort fra EF at skrive sig ind i den eksklusive klub over ryttere, der har vundet etaper i alle tre grand tours.

  Det skete på henholdsvis 6. og 10. etape af løbet. Før var Jesper Skibby eneste dansker i den klub.

  Giroens øvrige trøjer ud over den lyserøde førertrøje gik til Thibaut Pinot i bjergtrøjen, Jonathan Milan i den lilla pointtrøje og Joao Almeida, der tog ungdomstrøjen.

  /ritzau/

Mere fra dr.dk