Seneste Nyt

Mange bliver skuffede: Fire ud af ti vil trække sig tilbage før folkepensionen

Murere er en af de faggrupper, hvor mange får ret til tidlig pension. Mange andre faggrupper forventer at trække sig tilbage før pensionsalderen, uden at de er med i regeringens nye pension. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Forventer du at forlade arbejdsmarkedet mindst to år, før du skal på folkepension?

Ja, svarede fire ud af ti danske lønmodtagere over 50 år, da det Nationale Forsikringscenter for Arbejdsmiljø stillede spørgsmålet.

Det svarer til, at omkring en kvart million danskere ønsker at trække sig tilbage før tid.

I går kom regeringen med deres udspil til en tidlig pension, der skal gælde for folk, der har været længst på arbejdsmarkedet og haft de hårdeste job.

For at få retten til en tidligere pension skal du have arbejdet i mindst 42 år, når du fylder 61. Det betyder, at det især bliver ufaglærte og faglærte, der kan bruge ordningen.

Men ønsket om at trække stikket og forlade arbejdsmarkedet mindst to år før folkepensionen er stærkt – ikke kun for de ufaglærte og faglærte, men også for mange danskere med korte-, mellemlange- og lange uddannelser.

- Det er temmelig mange personer, der gerne vil forlade arbejdsmarkedet. Dem, der har stillesiddende arbejde, vil gerne have mere fritid og ferie. Dem, som har fysisk hårdt arbejde, siger, at de ikke kan klare det mere, siger Lars Andersen, der er professor på Det Nationale Arbejdscenter for Arbejdsmiljø, når han groft skal forklare de primære årsager til, at seniorer stopper med at arbejde før folkepensionen.

Professoren siger, at hvis folk har taget blot en ungdomsuddannelse eller været på kontanthjælp, får de svært ved at opfylde kravene til regeringens tidligere pension. Jo længere uddannelser folk har, des sværere bliver det at få krav på tidligere otium.

Retten til tidligere pension kommer til at dække mange af de faggrupper, som er mest nedslidte.

I grafikken herunder kan du, hvilke fag, hvor de 50+ årige er nedslidte.

I top ligger blandt andet bygge-, lager- og anlægsarbejdere, mekanikere, murere og mange andre fag, hvor mange vil få retten til tidlig pension, fordi de begynder arbejdslivet tidligt.

Til gengæld får pædagoger ikke hjælp med den nye pension, selvom hver niende over 50 år er nedslidt.

Pædagoger har et slidsomt job, forklarer Lars Andersen. Kroppen bliver fysisk belastet ved for eksempel at løfte og bøje sig ned, mens der også er mange mentale krav.

Det bliver også de færreste socialrådgivere, der får ret til tidlig pension. Det ærgrer socialrådgiver Vita Riber på 63 år fra Skjern.

- Jeg tror ikke på, at jeg holder til den dag, jeg er 67. Og jeg vil være ked at, at jeg den dag, jeg stopper med at arbejde, vil være så slidt, at der ikke er plads til at nyde mit liv, siger hun.

Formanden for socialrådgiverne er lidt skuffet over, at meget få socialrådgivere kan trække sig tilbage tidligere.

- Socialrådgiver er den mest stressede faggruppe i Danmark. Vi ser desværre socialrådgivere der må forlade arbejdsmarkedet i en forholdsvis tidlig alder, fordi de er psykisk nedslidte og overgå til førtidspension, siger Mads Bilstrup, formand for Socialrådgiverforeningen.

Han opfordrer til et sundere arbejdsmiljø for socialrådgivere, så de kan holde til at arbejde så længe.

Statsminister Mette Frederiksen mener dog, at den tidligere pension rammer plet.

- Jeg er stolt over, at jer der har slidt i de hårdeste job de fleste år får en mulighed for værdig pension. Den her gang er det jeres tur, sagde hun på pressemødet i går.

Statsministeren peger på, at de nedslidte, som ikke får ret til tidlig pension kan få hjælp på andre måder. De må søge førtidspension og seniorpension, der er målrettet folk, der er for syge til at arbejde.

Nyheder

 1. FCK får bøde for fanuro ved CL-kamp i Dortmund

  FC København skal hoste op med omtrent 300.000 kroner efter en række fanuroligheder, der skete i forbindelse med holdets Champions League-kamp mod Dortmund.

  Det meddeler Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) ifølge Ritzau.

  Før og under kampen i Tyskland blev der kastet med fyrværkeri i både FC København og hjemmeholdets afsnit, og det har fået det lokale politi til at efterforske 27 separate sager.

  12 voldssager i forbindelse med kampen bliver også efterforsket.

  Ud over bøden får FC København også en betinget dom, der forhindrer klubben i at sælge billetter til udebaneafsnittet i en europæisk kamp, hvis der inden for det næste år igen skulle opstå fanuroligheder i forbindelse med en af klubbens europæiske kampe.

 2. Kulturminister om sin deltagelse i VM i Qatar: 'Jeg er i et dilemma'

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i dag i et åbent samråd svare på, om regeringen vil boykotte VM i fodbold i Qatar, da værtslandet har fået hård kritik for brud på menneskerettigheder.

  Men ministeren siger forud for samrådet til P1 Morgen, at regeringen endnu ikke har besluttet sig for, om man helt vil blive væk fra VM, eller om man skal tage af sted og markere sin holdning over for Qatar og omverdenen.

  Ministeren er i et "dilemma", siger hun.

  - Det kommer an på, hvad andre lande gør, og hvad der er af muligheder for at bruge et eventuelt besøg i Qatar. Jeg kan sagtens se for mig, at vi ender med dansk deltagelse, men hvor jeg forsøger at supplere det at bakke op om landsholdet med at bruge min stemme.

  - Det er helt normalt, at regeringer i den her slags situationer afventer situationen helt op til slutrunden, og det kan jeg også se, at mange af de andre europæiske lande gør, siger kulturministeren.

  Samrådet begynder klokken 10.30.

 3. Ukrainere på flugt i Danmark får millioner til kulturhus

  Ukrainere på flugt fra krigen vil snart få bedre muligheder for at dyrke deres kultur, mens de opholder sig i Danmark.

  Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten har nemlig besluttet at give tilskud til, at der bliver etableret et ukrainsk kulturhus i København.

  Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  - Næsten dagligt hører vi om forfærdelige og skræmmende forbrydelser i Ukraine. Den frygtelige krig i Ukraine rammer også landets kultur, udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

  - En stor del af landets befolkning er på flugt og har behov for støtte til at holde fast i deres kultur. Det gælder også ukrainere her i landet, hvor kulturhuset har været et stort ønske fra ukrainsk side.

  Kulturhuset skal blandt andet huse koncerter, udstillinger, bogklubber, undervisning og sprogkurser.

  I første omgang er der tale om et tilskud på to millioner kroner, der skal dække udgifter til at starte og drive kulturhuset i år og starten af næste år.

  Derudover lægger partierne op til, at der de kommende år bliver afsat et årligt beløb, så det ukrainske kulturhus i løbet af de næste tre år vil få tilført et tilskud på i alt 7,6 millioner kroner.

 4. LIVE: Partilederdebat om ældrepolitik

  Valgkampen er formentlig lige om hjørnet.

  I dag varmer partilederne for Folketingets partier op med debat om ældrepolitik hos Ældre Sagen.

  Følg det hele her, på DR1 og DRTV.

 5. Fly må lande i Island efter bombetrussel

  I aftes måtte et fragtfly lande i Keflavik International Airport i Island efter, at det havde modtaget en bombetrussel.

  Det skriver det islandske medie Morgunbladid.

  Det betød samtidig også, at al trafik til og fra lufthavnen blev aflyst.

  Flyet var ifølge Morgunblaðið på vej fra Köln i Tyskland til Kentucky i USA, da det modtog bombetruslen. Flyet vendte derfor rundt og landede i Keflavík Lufthavn.

 6. FN kårer Danmark som verdensmester i digital infrastruktur

  Næste gang du brokker dig over MitID, e-Boks, ventetid på Borger.dk eller andre offentlige, digitale løsninger, så kan du måske finde trøst ved, at det kunne være værre. Langt værre.

  I hvert fald har FN i en ny rapport kåret Danmark til at have verdens bedste digitale infrastruktur, skriver Ritzau.

  Rapporten er udarbejdet af FN's afdeling for offentlige institutioner og digital regering, DPIDG, og ser på en række digitale ydelser, som lande tilbyder borgere.

  Det gælder blandt andet onlineundervisning, muligheder for at ordne sine skatteforhold på nettet og muligheder for at søge om økonomisk understøttelse digitalt.

  Der er dog tæt løb i toppen af tabellen, og også Finland og Sydkorea rangerer pænt med henholdsvis en anden- og en tredjeplads.

 7. Torsdag starter med regn men slutter mest tørt

  I dag vil himlen have samme farve som resten af ugen, men der er dog sandsynlighed for lidt solglimt i løbet af dagen. Her er det klitterne ved Aalbæk.

  Bor man i den sydlige del af landet, står man i dag op til regnvejr, mens resten af landet klarer sig igennem med enkelte byger og ellers tørvejr.

  Fronten med regn flytter sig dog mod syd, og det giver plads til perioder med tørvejr til de fleste, og i Jylland er der solchancer dagen igennem.

  Ellers vil det fortrinsvist være overskyet og med mulighed for byger dagen igennem.

  Temperaturen ligger mellem 10 og 14 grader, og mod øst kommer der en svag til frisk vind fra vest, mens resten af landet henter vinden fra nordøst.

 8. Skønhedsklinik for retten: Brød coronaforbud flere gange

  En skønhedssalon i Roskilde blev ved med at holde åbent for kunder i begyndelsen af 2021, selvom det var forbudt for liberale serviceerhverv at holde åbent på grund af coronarestriktioner.

  Hele 19 gange noterede politiet sig, at skønhedsklinikken Cliuniq på Ringstedgade i Roskilde holdt åbent i perioden 9. januar til 1. april, og derfor udstedte politiet bøder gentagende gange ifølge Ritzau.

  Samlet set løber bøderne op i omkring 740.000 kroner, har ejer Osman Al Chami tidligere oplyst til det regionale medie sn.dk.

  Hans advokat, Erbil Kaya, oplyser til Ritzau, at hans klient nægter sig skyldig, og derfor skal sagen nu for Retten i Roskilde i dag.

 9. Svensk kystvagt melder nu om fjerde læk

  Den svenske kystvagt melder ifølge Svenska Dagbladet om fjerde læk på Nord Stream 1 og 2.

  Den fjerde læk har været kendt siden tirsdag, oplyser det svenske søfartsvæsen ifølge Aftonbladet.

  Ifølge det svenske søfartsvæsen ligger den fjerde læk mellem de to utætheder på Nord Stream 1, men stammer fra Nord Stream 2, der løber parallelt.

  Søfartsstyrelsen har ikke udsendt en ny navigationsadvarsel efter fundet af den fjerde læk, fortæller Maria Boman, der er søredningsleder ved den svenske sø- og flyredningscentral.

  - Det er ikke nødvendigt, fordi det (lækket, red.) ligger mellem de to læk, der er omfattet af den eksisterende advarsel i samme område, siger Maria Boman til Aftonbladet.

  Og fortsætter:

  - Det var ikke kendt fra begyndelsen og kunne ikke ses på radar, fordi det er mindre. Kystvagten så den, da de var med fly og båd i området.

  Aftonbladet har uden held forsøgt at stille Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) spørgsmål til de nye oplysninger.

 10. Den amerikanske rapper Coolio er død

  Coolios hit "Gangsta's Paradise" strøg også til tops på pophitlister i 16 europæiske lande og blev årets største sang på den amerikanske hitliste Billboard. (Foto: FRED PROUSER © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske rapper bag hittet "Gangsta's Paradise", Coolio, er død i Los Angeles i en alder af 59 år.

  Det bekræfter hans manager, Jarez Posey, over for New York Times og flere andre nyhedsmedier.

  Årsagen til Coolios død er endnu ikke blevet offentliggjort.

  Rapperen med det borgerlige navn Artis Leon Ivy Junior brød igennem med megahittet "Gangsta's Paradise" fra 1995, og nummeret var soundtrack til filmen "Dangerous Minds".

  Flere af Coolios rapkolleger har udtrykt deres sorg over hans død på sociale medier.

  - Jeg er ude af den. Jeg har lige hørt, at min gode ven Coolio er død, skriver rapperen Vanilla Ice på Twitter.

 11. Iransk droneangreb dræber 9 og sårer 32 i det kurdiske Irak

  I et iransk droneangreb har 9 personer mistet livet i det nordlige Irak, mens 32 er blevet efterladt såret.

  Det skriver det statslige irakiske nyhedsbureau INA ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

  En række kurdiske partier var tilsyneladende mål for droneangrebet, blandt andet KDPI, som er et parti for iranske kurdere. KDPI, som er en venstreorienteret gruppe, er forbudt i Iran.

  Oplysningen om angrebet kom igennem INA fra den kurdiske regions sundhedsminister Saman Barzinji.

  Det irakiske udenrigsministerium oplyser, at den iranske ambassadør vil blive indkaldt til et møde, hvor han vil få overleveret en skriftlig besked med "hårde ord".

  Den kurdiske regionale regering fordømmer angrebene.

  - Vi fordømmer på det kraftigste disse fortsatte angreb, som har ledt til dødsfald blandt civile, og vi opfordrer til en standsning af disse overtrædelser, lyder det i en udtalelse fra regeringen ifølge nyhedsbureauet.

 12. Irans præsident: Ung kvindes død har gjort alle kede af det - men kaos er uacceptabelt

  Protesterne rundt om i Iran fortsætter ovenpå den unge kvinde Mahsa Aminis død for to uger siden i det iranske moralpolitis varetægt.

  Den iranske præsident, Ebrahim Raisi, forsøger nu igen at overbevise befolkningen om, at man skal stoppe de mange demonstrationer, hvor der er både er blevet krævet bedre vilkår for kvinderne i landet og et opgør med det islamiske præstestyre.

  - Vi er alle kede af denne tragiske hændelse. Men kaos er uacceptabelt, sagde Raisi i et interview på iransk stats-tv ifølge Reuters.

  - Regeringens røde linje går ved vort folks sikkerhed. Man kan ikke tillade, at nogen forstyrrer samfundsfreden gennem oprør.

  - Enhver, der har deltaget eller antændt det her kaos og oprør, vil blive holdt ansvarlige, sagde præsidenten.

  Ifølge de statslige medier er der foreløbigt 41 døde, heriblandt politifolk og medlemmer af regeringstro militser, i forbindelse med demonstrationerne, som har spredt sig rundt i hele landet. Derudover har den iranske revolutionsgarde fyret missiler ind over grænsen til den kurdiske del af Irak, hvor mindst ni mennesker blev dræbt.

 13. Oversvømmelser og strømafbrydelser: Orkanen Ian er gået i land i Florida

  Byen Naples i Florida er ramt af orkanen Ian. Video: EurovisionNews/@Chad71777859

  Orkanen Ian har nu ramt det amerikanske fastland ved byen Cape Coral i det sydvestlige Florida

  Det blæser med op til 250 kilometer i timen. Så lige nu er orkanen Ian kategoriseret som en meget kraftig kategori-4-storm, og det er det næsthøjeste niveau på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

  Ifølge hjemmesiden poweroutage.us har orkanen lige nu ført til, at mere end en million husstande i Florida står uden strøm.

  Flere byer er hårdt ramt af de ødelæggelser, som orkanen udløser. Således er der nu oversvømmelser mange steder i Florida. Det gælder blandt andet i Naples, som det ses i videoen herover.

 14. Zelenskyj takker for støtten efter at have ringet rundt til allierede

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har tidligere i dag haft godt gang i telefonen for at sikre sig, at Ukraine fortsat har fuld opbakning fra sine allierede inden den forventede russiske annektering af de delvist besatte regioner.

  Zeleneskyj fortæller ifølge Reuters i sin daglige videotale, at han i dag har talt med lederne for Storbritannien, Canada, Tyskland og Tyrkiet i i et forsøg på opfordre til mere militær støtte og skrappere sanktioner mod Rusland som en reaktion på de såkaldte folkeafstemninger i de fire regioner i den sydøstlige del af Ukraine.

  - Tak, allesammen, for jeres klare og uomtvistelige støtte. Tak for jeres forståelse for vores position. Ukraine kan ikke og vil ikke tolerere russiske forsøg på at erobre nogen del af vores land, sagde den ukrainske leder i videotalen.

 15. Aalborg Håndbold indkasserer sæsonens første Champions League-nederlag

  Aalborg-mandskabet takkede for en flot opbakning trods et skuffende resultat. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Det blev for stor en mundfuld for Aalborg Håndbold i aftenens Champions League-hjemmekamp mod polske Lomza Kielce.

  Aalborgenserne tabte opgøret med 30-28 og indkasserer dermed sæsonens første nederlag i turneringen.

  Danskerne lagde ellers godt fra land og var i flere ombæringer i front med tre scoringer. Men kort inden pausen tog polakkerne fat, og herfra så de sig ikke tilbage.

  Lomza Kielce holdt føringen hele vejen hjem, og selvom Aalborg viste tænder få minutter før slutfløjt, så var det for sent til at stoppe polakkerne i at tage de to point.

  Med nederlaget rykker danskerne en plads ned i tabellen og indtager nu en midlertidig andenplads i gruppespillet

 16. To militærhelikoptere fra Uganda styrtet ned: Mindst 22 dræbt

  Mindst 22 mennesker blev dræbt, da to ugandiske militærhelikopter styrtede ned mandag og tirsdag i henholdsvis den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo og lige over grænsen inde i Uganda. Det oplyser en talsmand for hæren i Congo til Reuters.

  Uganda sendte tilbage i december tropper til nabolandet for at hjælpe med at bekæmpe en oprørsgruppe, der er kendt som Allied Democratic Forces (ADF). Gruppen er en af adskillige militsgrupper, som det sidste årti har deltaget i kampen om land og ressourcer i den mineralrige, østlige del af DR Congo. Og efter aftale med regeringen i DR Congo fortsætter Ugandas militære tilstedeværelse i landet.

  En talsmand for den ugandiske hær Felix Kulayigye bekræftede det ene af helikopterstyrtene, og at det havde medført dødsofre, men han kunne ikke oplyse flere detaljer.

 17. Rystelser i undergrunden overvåges døgnet rundt efter gaslæk

  De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har siden tirsdag døgnovervåget rystelser i den danske undergrund.

  Ifølge Geus er der i Danmark normalt ikke seismiske hændelser, der kræver overvågning døgnet rundt.

  - Men på grund af denne ekstraordinære situation har Geus siden tirsdag formiddag den 27. september overvåget for hændelser døgnet rundt og fortsætter foreløbigt med dette, skriver Geus på deres hjemmeside.

  Geus' direktør, Flemming Larsen, sagde på et pressemøde i dag, at man døgnovervåger, så man hurtigere kan varsle om usædvanlige hændelser.

 18. USA advarer Rusland om nye konsekvenser, hvis annektering gennemføres

  Hvis Rusland som forventet gennemfører en annektering af de fire delvist besatte områder i det sydøstlige Ukraine ovenpå de såkaldte folkeafstemninger om nationalt tilhørsforhold, vil det få konsekvenser. Det fastslår en talskvinde for Det Hvide Hus.

  - Som svar vil vi samarbejde med vores allierede og partnere om at indføre yderligere økonomiske sanktioner mod Rusland og på de personer og enheder indenfor og udenfor Rusland, som støtter denne aktion, siger Det Hvide Hus' pressesekretær Karine Jean-Pierre ifølge Reuters i en udtalelse.

  - Ifølge vore oplysninger var ethvert aspekt af disse folkeafstemninger forudaftalt og orkestreret af Kreml, tilføjede hun.

 19. FN's Sikkerhedsråd diskuterer gaslækager på fredag

  FN's Sikkerhedsråd mødes på fredag for at diskutere gaslækagerne i Østersøen.

  Det oplyser Frankrig, der lige nu har formandskabet i Sikkerhedsrådet.

  Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, sagde på et pressemøde i dag, at både Sverige og Danmark var blevet bedt om at levere information til Sikkerhedsrådet om gaslækagerne i rørledningerne i Nord Stream 1 og 2.

  Tidligere i dag meddelte Rusland, at man havde anmodet om mødet i Sikkerhedsrådet.

 20. Flygtende russere mødt af demonstranter i Georgien

  • Mange tusinde russere er flygtet ud af landet, siden invasionen af Ukraine begyndte. Georgiske aktivister demonstrerer her ved grænseovergangen Kazbegi/Verkhniy. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • "Rusland er en besætter, Putin er en terrorist," står der på plakaten, mens demonstranterne holder både det ukrainske og det georgiske flag op i vinden. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • Et smil har bredt sig på denne mands læber, efter han er krydset ind over grænsen - også selvom han blev mødt af protester. Siden den seneste mobilisering har mænd, der eventuelt kunne blive indkaldt haft travlt med at forlade Rusland. (Foto: Irakli Gedenidze © Ritzau Scanpix)
  • "Russiske desertører er ikke velkomne", står der på en af demonstranternes plakater. (Foto: VANO SHLAMOV © Ritzau Scanpix)
  • Mange russere krydser grænsen ind til Georgien på deres cykler og undgår dermed at holde i den lange bilkø på den russiske side. (Foto: Irakli Gedenidze © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Når russerne i de her dage flygter til nabolandene for at undgå at blive en del af den russiske hær, der har invaderet Ukraine, kunne man tro, at de ville blive set som meningsfæller og modtaget med åbne arme af krigsmodstanderne.

  Men det er ikke tilfældet - i hvert fald ikke i Georgien, hvor de mange russiske flygtninge bliver mødt af protesterende demonstranter.

  ITV's nyhedsredaktør Emma Burrows har i en række tweets dokumenteret nogle af plakatbudskaberne fra de demonstrerende georgiere.

  "I meningsmålinger støtter de fleste af jer krigen. Så hvorfor rejser I nu?", lyder et af dem, mens et andet gør opmærksom på, at det ikke kun er Putin, der er i krig med Ukraine.

  "Putin har ikke personligt sendt raketterne af sted. Putin og 190.000 af hans kloner er ikke kommet til Ukraine i en tank, men det er 190.000 russere".

  (© EJ_Burrows@Twitter.com)
 21. Suveræne Silkeborg pligtsejrer i pokalturneringen

  Onsdag aften var der aldrig rigtig tvivl om udfaldet i pokalturneringen.

  Silkeborg fra Superligaen var på besøg hos Næstved, der til dagligt spiller i 1. division. Med en sejr på 3-0 marcherede Silkeborg stensikkert videre til ottendedelsfinalerne i pokalturneringen, hvor enten Hørsholm-Usserød eller AC Horsens venter.

  Onsdagens sejr blev sparket i gang efter 17 minutter, da Niklas Helenius på en friløber kunne score til 1-0. Der blev doblet op på et forrygende kontraangreb, hvor unge Anders Dahl gjorde det til 2-0. Indskiftede Tonni Adamsen lukkede med sin scoring i anden halvleg.

  Øverst kan du se højdepunkter fra kampen.

  Den 19. oktober finder Silkeborg ud af, hvem de skal møde i ottendedelsfinalen.

 22. Dronning Margrethe efter at have frataget prins Joachims børn deres titler: 'Tror, det er godt for dem'

  Dronning Margrethe siger, at hun længe har overvejet at fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsesssetitel.

  Det siger hun i en kommentar på vej ind på Nationalmuseet her til aften.

  - Det er overvejelser, som jeg har gået med ganske længe, og jeg tror, det er godt for dem, siger hun til den fremmødte presse ifølge Ritzau.

  Da kongehuset oplyste om beslutningen tidligere i dag fremgik det, at dronningens hensigt var at give de fire børnebørn friere rammer.

  Uden prinse- og prinsessetitler vil de være friere til at skabe deres egen tilværelse "uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer", skrev kongehuset i en pressemeddelelse.

  De fire kongelige børnebørn kan stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat.

 23. Kongehuset: 'Stor forståelse for at det er svært for prins Joachim og hans familie'

  Fra 1. januar 2023 kan prins Joachim og prinsesse Maries børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesser.

  Det har dronning Margrethe besluttet, og ifølge kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, ser dronningen fremad med sin beslutning:

  - Dronningen har siddet 50 år på tronen og er siden januar blevet hyldet for sit mangeårige virke for Danmark. Men dronningen ser også stadig fremad og har således valgt at bruge anledningen til at tilpasse monarkiet til fremtidens opgaver og krav til et kongehus i pagt med tiden, udtaler hun til DR og fortsætter:

  - Når det så er sagt, så er det jo en ny situation, og jeg tror alle har stor forståelse for, at det er svært for prins Joachim og hans familie.

  Ifølge grevinde Alexandras presseansvarlige, Helle von Wildenrath Løvgreen, er grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie "kede af det og chokerede" over beslutningen.

 24. Titusindvis af tjekker protesterer i Prag mod Nato- og EU-medlemskab

  En fuckfinger rettet mod USA var et af budskaberne ved dagens demonstration i Prag. (Foto: Michal Cizek © Ritzau Scanpix)

  En demonstration, som blandt andet er organiseret af højreekstremister og kommunister, har i dag fået titusindvis af tjekker på gaden i Prag for at protestere mod regeringens håndtering af de stigende energipriser samt landets medlemskab af Nato og EU.

  - En regering har to forpligtelser: at sørge for vores sikkerhed og vores økonomiske fremgang. Denne regering opfylder ingen af forpligtelserne, sagde en talerne ved demonstrationen ifølge Reuters.

  Den tjekkiske centrum-højre-regering med premierminister Petr Fiala i spidsen har indtil nu bakket op om EU's sanktioner mod Rusland. Samtidig har man indført prisloft på strømmen til de private husholdninger samt økonomisk støtte til virksomhederne.

 25. Sikkerhedsklodser sat op foran stort gasanlæg

  Betonklodser sat op ved gasbehandlingsanlæg. (Foto: Magnus Damborg © DR)

  Der er sat store betonklodser op foran Ørsteds gasbehandlingsanlæg Nybro, som ligger vest for Varde. Det bekræfter Ørsted overfor DR,

  En lang række gasrør fra Nordsøen ryger ind i terminalen og bliver herfra sendt videre. Og nu er sikkerheden på stedet øget.

  Der er blevet sat betonklodser op, så køretøjer må sænke farten for at komme ind på stedet.

  Efter hændelsen på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er beredskabsniveauet for el- og gassektoren hævet til niveau 4, som er det næsthøjeste niveau.

 26. Rusland vil have sag om gaslækager taget op i FN's Sikkerhedsråd

  Rusland vil nu have FN's Sikkerhedsråd til at tage sagen op om gaslækagerne ud for Bornholm.

  Det oplyser det russiske udenrigsministerium.

  - Rusland agter at indkalde til et officielt møde i FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med provokationerne om gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, skriver udenrigsministeriet ifølge Ritzau.

  Rusland er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

 27. Kulturministeren afviser at forlænge midlertidig Team Danmark-tilskud

  Onsdag var kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om regeringens forslag om at stoppe det ekstra tilskud til Team Danmark, som varetager den overordnede planlægning af eliteatleter i Danmark.

  Det skriver Ritzau.

  Team Danmark fik i 2017 bevilget et ekstra tilskud på 4,1 millioner kroner som kompensation for mindre støtte. Men det udløber nu.

  - Vi anerkender og har den største respekt for Team Danmarks arbejde, men det var en midlertidig bevilling, som nu løber ud, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen i samrådet.

  Men Team Danmark er langt fra tilfredse med at gå ned i støtte.

  - Vi står med en stor udfordring midt i forberedelserne til OL i 2024. Vi er i et kritisk moment i eliteidrætten, da alle andre lande opruster, men vi står stille. Det er den forkerte vej, siger Team Danmarks direktør, Peter Fabrin, ifølge Ritzau.

  Han peger på, at Team Danmark har brug for flere midler og ikke færre.

 28. Rusland begrænser antallet af bilister, der kan krydse grænsen til Georgien

  Russere venter i en flere kilometer lang bilkø på at krydse grænsen til Georgien. (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i den russiske region Nordossetien vil nu begrænse antallet af biler, der kan krydse grænsen til Georgien.

  Det sker, efter at tusindvis af russere de seneste dage har søgt over grænsen for at undgå at blive hvervet til krigen mod Ukraine.

  Lederen af Nordossetien, Sergej Menjalo, skriver på mediet Telegram, at han har sat den bjergrige russiske region i "højt alarmberedskab".

  - De seneste to dage har mere end 20.000 krydset grænsen i vores sektion. Vi kan ikke sørge for sikkerheden, hvis antallet fortsætter med at stige, skriver han på Telegram ifølge det britiske medie The Guardian.

 29. Julehjælpen til udsatte familier tredobles

  Et bredt politisk flertal har besluttet at tilføre 10 millioner kroner yderligere til puljen til julehjælp, hvor der normalt er cirka fem millioner kroner i puljen årligt. Dermed kan de organisationer, der uddeler julehjælp, i år dele 15 millioner kroner ud til socialt udsatte familier. Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

  - Julen kan være svær for økonomisk klemte familier. Med de stigende priser i år kan det synes helt uoverskueligt også at skulle have råd til juleand og gaver. Julehjælpen er en målrettet hjælpende hånd til udsatte familier, der får mulighed for at give deres børn en jul som klassekammeraterne med en gave under træet og julemad, der er bare lidt ud over det sædvanlige, siger social- og ældreminister Astrid Krag.

  Flertallet bag de ekstra midler består af Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

 30. Fisketorvet evakueret efter strømafbrydelse

  Kunderne blev evakueret fra Fisketorvet tidligere i dag. (© .presse-fotos.dk)

  Kunderne i storcentret Fisketorvet i København blev her til eftermiddag evakueret. Både brandvæsen og politi rykkede ud i forbindelse med en strømafbrydelse.

  Københavns Politi skriver på Twitter, at man er til stede for at regulere trafikken og informere kunderne om, hvordan de skal forholde sig.

  Årsagen til strømafbrydelsen er et overgravet strømkabel.

  (© KobenhavnsPoliti@Twitter.com)
 31. Myndigheder indkalder til pressemøde klokken 17 om gaslækager i Østersøen

  Energistyrelsen indkalder til pressemøde klokken 17 om situationen Nord Stream 1 og 2.

  Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

  Energistyrelsen, GEUS, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Københavns Politi deltager på briefingen.

  I aftes slog statsminister Mette Frederiksen fast, at gaslækagerne i Østersøen ikke var et uheld, men en "bevidst handling".

  Hvem der kan stå bag sabotagen, er der onsdag fortsat ingen oplysninger om.

Mere fra dr.dk