Medieråd opfordrer børn og unge til at slette TikTok eller ændre deres indstillinger markant

Datahøst og ulovligt indhold er blandt årsagerne til, at Medierådet for børn og unge ikke anser Tiktok som et sikkert sted for børn og unge.

TikTok er ikke et sikkert sted for Børn og Unge, lyder dommen fra Medierådet for Børn og Unge i dag. (Foto: © Petr Svancara)

Det sociale medie, TikTok, har gennem længere tid befundet sig et digitalt stormvejr, hvor en perlerække af politikere, journalister og offentligt ansatte er blevet bedt om at slette appen på deres arbejdstelefoner.

Indtil nu er det primært de voksnes brug af appen, som har været i fokus, selvom dem, der bruger appen allermest, er børn og unge.

Derfor kommer Medierådet for Børn og Unge i dag for første gang med en anbefaling til, der svarer på, om TikTok er et sikkert sted at være for netop børn og unge.

Og anbefalingen er krystalklar.

- Det er en klar opfordring til, at man forholder sig til, hvordan man passer bedst på sig selv – enten ved at slette app’en eller gå ind og ændre i indstillingerne, siger rådets forperson, Miriam Michaelsen, og fortsætter.

- Tiktok høster data fra børn og unge, der florerer ulovligt indhold på platformen, som børn ikke skal sidde med alene og så bruger TikTok forretningsmodeller og tricks til at tiltrække og fastholde brugernes opmærksomhed hele tiden. Vi ser det ikke som et sikkert sted for børn og unge at være, som det ser ud nu.

'Så sletter jeg den altså nu'

En af dem, som Medierådet taler direkte til, er 14-årige Carla Skjærbæk.

Hun er en af de mange unge, som flittigt bruger TikTok hver eneste dag, og hun har generelt et rigtig godt forhold til appen.

- Jeg elsker at danse, og der er TikTok bare en god app, fordi man kan lære en masse moves og øve sig sammen med andre. Og så er der også rigtig mange ideer derinde, hvor man kan få hjælp til at være kreativ og prøve nye ting, siger hun til Ultra Nyt.

Men den sidste tids debat om TikTok har fået hende til at være i tvivl om, hvorvidt hun fortsat skal danse derudaf - eller om appen måske er en dårlig idé at have på mobilen.

Carla Skjærbæk er glad for TikTok, men er på det seneste blevet usikker på, om det er en god idé at bruge appen. Foto: Kasper Helms/DR

- Jeg synes, det er ret uhyggeligt, at der er nogen, som kan holde øje med en og kan tage ens data og info, som ikke skal ud. Indtil videre synes jeg bare kun, at jeg har fået at vide, at jeg skal huske at snakke med mine forældre om det, så jeg ved stadigvæk ikke helt, om jeg skal være på TikTok eller ej.

Carla Skjærbæk har derfor været spændt på at høre noget fra 'nogle voksne, som ved noget'. Og anbefalingen fra Medierådet for Børn og Unge gør stort indtryk på hende.

- Det er vildt svært, for på den ene side vil jeg gerne beholde appen og de gode ting, jeg bruger den til. Men når de siger, at det ikke er sikkert for børn, så er det jo nok rigtigt, siger hun tøvende og fjerner derefter appen fra sin telefon med to tryk og et lille gisp.

I Ultra Nyts særudsendelse om TikTok herunder kan du blive endnu klogere på, om appen er usikker at bruge for børn og unge.

Kulturministeren vil åbne et nyt tech-center

Forperson for Medierådet for Børn og Unge, Miriam Michaelsen, understreger, at deres anbefaling skal ses som en rettesnor og ikke som noget, alle under 18 skal gøre uanset hvad.

Og Kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, fra Moderaterne mener især, at to grupper voksne har et ansvar for at hjælpe børn og unge med at føle sig sikre på sociale medier som TikTok.

Den ene er forældrene, som skal blive bedre til at hjælpe deres børn med at navigere i de forskellige apps - og den anden er techfirmaerne bag de forskellige platforme.

- Her i kulturministeriet vil vi snart åbne et nyt center for tech, og en gruppe af mine gode kolleger skal til at gå i dialog med techgiganter som Meta, Twitter og netop TikTok, så vi kan sikre, at børn og unge under 18 kun møder indhold på sociale medier, som stemmer overens med deres alder, siger han.

Selvom Medierådets for Børn og Unge vurderer, at TikTok ikke er sikkert for den yngre målgruppe, så er der ikke forbud på vej lige med det første, siger Jakob Engel-Schmidt.

- Jeg er generelt mere for vejledning, end jeg er for forbud. Og derfor vil det nye center for techs opgave formentlig i højere grad blive at skabe viden, rådgive og hjælpe med at gøre det sikkert for børn og unge at bruge de sociale medier. For det er en vigtig opgave, siger han. DR forsøger at få et svar fra TikTok.