På et hovedbestyrelsesmøde i Liberal Alliance her til aften er kulturminister Mette Bock blevet indstillet som partiets spidskandidat i forbindelse med det kommende EU-parlamentsvalg.
Hvis Mette Bock bliver valgt som partiets spidskandidat kommer hun ikke til at genopstille som folketingskandidat i forbindelse med næste folketingsvalg.
- EU står over for en skillevej, det bliver et skæbnevalg. Derfor er det afgørende for Europas fremtid, hvem der sidder i Europa-Parlament. Jeg vil gerne bringe danske og skandinaviske liberale værdier til Bruxelles, derfor stiller jeg op, siger Mette Bock.
Hvis det lykkes Mette Bock at blive valgt ind i EU-Parlamentet, så understreger hun, at der vil blive ført en kritisk linje overfor EU, hvor fokus blandt andet skal være på at luge ud i bureaukrati og mængden af regler.
Samtidig nævner hun, at EU-forbeholdene er noget man bør se næremere på.
- Jeg synes, at vi skal prøve at kigge på noget som for eksempel forsvarsforbeholdet. Verden har ændret sig rigitg meget i løbet af de senere år, så det vil jeg meget gerne være med til at diskutere, siger Mette Bock.
Den 22. september vil Liberal Alliance tage endeligt stilling til, hvem der skal være partiets spidskandidat.
Selvom Mette Bock sandsynligvis ikke vil være på stemmesedlen i forbindelse med næste folketingsvalg, så understreger hun overfor DR, at kandidaturet til EU-parlamentet ikke udelukker, at hun fortsætter som minister.
- Hvis jeg bliver spurgt efter et nyt folketingsvalg, eventuelt i foråret, så vil mit svar (red. til at fortsætte som minister) være ja, for det fineste man kan er at sidde i sit eget lands regering.
Betyder det, at hvis der kommer et folketingsvalg før Europa-parlamentsvalget og du i den forbindelse bliver genudnævnt som minister, så stiller du alligevel ikke op som kandidat til EU-parlamentet?
- Det er lige præcis det jeg siger
Hvilket signal synes du, at det sender til vælgerne, når du ikke er sikker på dit kandidatur?
- Det sender det signal, at jeg synes, at det fineste er at sidde i sit eget lands regering og hvis ikke jeg kan komme til det, så vil jeg meget gerne sikre en liberal stemme i Europa-Parlamentet
Men hvorfor melder du dig som kandidat, hvis du ikke er helt sikker på, at du vil det?
- Jeg har lyst til at komme i Europa-Parlamentet, men hvis jeg skulle få muligheden for at fortsætte i den danske regering, så kan ingen vel fortænke mig i at sige, at det vigtigste må være at tjene sit eget land i egen regering.
Men har vælgerne ikke krav på en spidskandidat som har Bruxelles som førsteprioritet?
- Det er jo fuldstændig op til vælgerne og finde ud af om de har lyst til at stemme på mig eller om de ikke har. Det overlader jeg trygt til vælgerne.
Det kommende Europa-parlamentsvalg afholdes i maj næste år. Det ligger fast. Omvendt har Lars Løkke Rasmussen (V) mulighed for at vente med at udskrive valg til afholdelse helt frem til juni 2019.
Mette Bock mener sagtens, at hun både vil kunne føre valgkamp til Europa-Parlamentet samtidig med, at hun passer sit job som kulturminister.
- Det kan man sagtens. Hvis du vidste hvor meget energi jeg har, så ville du blive træt bare ved tanken.
Ved det seneste EU-parlamentsvalg i 2014 opnåede Liberal Alliance 2,9 procent af stemmerne og fik dermed ikke nogen kandidater valgt ind i parlamentet.
Liberal Alliance har ikke tidligere været repræsenteret i Europa-Parlamentet.
Mette Bock har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2011, blandt andet som medlem af Udenrigspolitisk Nævn, EU-ordfører og udenrigsordfører.
Mette Bock har været kultur- og kirkeminister siden 2016. Hun er valgt i Sydjyllands Storkreds med 11.588 personlige stemmer.