Bodil Cath efter legendarisk interview med prins Henrik: Jeg gik direkte i hotelbaren

Tidligere hofreporter for BT Bodil Cath drikker ellers aldrig. Men den dag bestilte hun en gin og tonic.

(Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Som journalist på dagbladet BT fulgte Bodil Cath gennem 35 år kongehuset i tykt og tyndt, herhjemme og i udlandet. Hun blev pensioneret i 2008 og havde da skrevet et hav af artikler om kongehuset, men ingen artikel nåede længere ud end det interview, BT bragte den 3. februar 2002 under overskriften:

"Jeg føler mig kasseret."

Bodil Cath fortæller til DR Nyheder om interviewets tilblivelse, og om hvordan hendes artikel gik viralt - før der var noget, der hed det - og blev oversat til 33 sprog.

I 2002 havde regentparret inviteret til nytårskur for diplomater og ambassadører på Christiansborg, og da dronningen ikke kunne deltage på grund af et brækket kraveben, var det kronprinsen og prins Henrik, der tog imod de fremmødte, men kun kronprinsen, der holdt tale for de fremmødte.

Det blev ikke anset for at være noget videre odiøst, og Bodil Cath vinklede da også sin artikel fra aftenen på kronprinsen, der ”var konge for en dag”, som hun skrev.

- Der er jo mange forskellige opfattelser af den sag, men jeg burde have skrevet, at Prins Henrik var blevet tilsidesat – det var i hvert fald hans egen opfattelse, siger hun i dag.

- Det er regentparret, der inviterer hele diplomatiet – altså hele verden, kan man næsten sige – til en kur. Prins Henrik mente, at fordi det var regentparret, der inviterede, så var det dem, der var værter. Så han var herre i eget hus, siger Bodil Cath.

Prinsen følte sig forbigået, fordi det var kronprinsen, der skulle holde talen. Prins Henrik anså kuren for at være en social begivenhed og ikke et politisk arrangement. Men kronprinsen trådte frem og holdt på fransk en tale for diplomatiet. Den, som hans mor ellers ville have holdt, og som prins Henrik mente, at han skulle have holdt.

- Han var fuldstændig klar over, at hvis det havde været en stats- eller politisk begivenhed, så var det selvfølgelig kronprinsen, der skulle holde talen, siger Bodil Cath.

Og hoffets folk mente, at det var en politisk begivenhed, fordi det var folk fra hele verden, der deltog. Det, synes prins Henrik, var noget fuldstændigt pjat, fordi en kur ifølge ham var ligesom et nytårskort, hvor man ønsker hinanden godt nytår.

- Det kunne han ikke se noget storpolitisk i, husker Bodil Cath.

(Arkiv) Nytårskur i 2002. Kronprins Frederik vikarierer for Dronningen. Kronprins Frederik og prins Henrik hilser på det udenlandske diplomati. (Foto: Jørgen Jessen) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Eftersom det ikke var dronningen og kronprinsen, der inviterede, men regentparret, så mente han, at han ligeså godt kunne have taget imod og holdt talen.

Prins Henrik følte, at han var blevet forbigået. Han var ikke nummer to i kongehuset, han var nummer tre. Mere tydeligt kunne det ikke være. Han var tilsidesat af sine nærmeste, han var blevet den lille, som i forfatteren Antoine de Saint-Exupéry kanoniserede bog: ”Den Lille Prins” fra 1943, hvor prinsen opdager, at det ikke er materielle goder, men nærhed, der betyder noget.

- Han følte simpelthen, at han blev et ligegyldigt vedhæng til hans kone, når han ikke engang kunne repræsentere hende ved en social begivenhed, siger Bodil Cath.

Men det vidste hofreporteren ikke endnu. Det var der ikke andre end prinsens nærmeste, der var klar over. Umiddelbart efter kuren tog prins Henrik til Chateau de Cayx i Frankrig, og det var der ikke nogen, der tænkte videre over.

(Arkiv) Prins Henrik viser rundt på vinslottet Chateau de Cayx i 2006. Her mellem vinrankerne. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN) (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

- Der var ikke nogen, der tænkte, at han var taget derned, fordi han var sur. Det gjorde han så tit. Regentparret har jo som ægtepar aldrig siddet lårene af hinanden. Det har altid været et anderledes parløb end de almindelige danskere, der går på arbejde fra otte til fire, siger Bodil Cath.

I 2002 havde Prins Henrik været i Danmark i 35 år og de 30 som en del af regentparret. Det så Bodil Cath en god historie i. Men BT, hvor hun arbejdede, var ikke interesserede i at bruge på penge på at tage derned.

- Det var en hurtig avis på den måde, at de foretrak, hvis jeg kunne få et interview med kronprinsen om hans piger eller sådan noget. Men det vidste jeg, at det var fuldstændigt umuligt, husker hun.

Hun mistænkte først, at der kunne være ugler i mosen, da hun havde fået interviewet på Chateau de Cayx i hus: Hun blev kontaktet af den daværende hofchef Mogens Christensen, og han ville se spørgsmålene først. Det var ikke kutyme i kongehuset, normalt aftalte man blot, hvad interviewet skulle handle om.

- Jeg lavede en lang række almene, bløde spørgsmål, som jeg sendte afsted. Ikke noget kontroversielt. Men jeg vidste jo heller ikke, at der var en sådan ballade internt – det var der jo ingen andre end hoffets folk, der gjorde, siger Bodil Cath.

Hun ankom til Chateau de Cayx sammen med BT-fotograf Jørgen Jessen.

- Vi bankede på, og så kom prins Henrik ud, og han var ikke glad. Det var tydeligt. Han kiggede på mig uden at sige et ord, og så gik han ind igen og lukkede døren, fortæller hun.

Så stod de der.

- Det for gennem mit hoved, at interviewet ikke vil blive til noget, og jeg havde haft sådan et bøvl med at få det igennem både ved hoffet og på BT. Det var jo ikke ligefrem karrierefremmende, men det var også min ære lidt for nær, hvis det ikke blev til noget alligevel, fortæller Bodil Cath.

Efter lidt tid gik døren op igen, og prins Henrik kom ud og bød dem velkommen indenfor.

Stuen, hvor interviewet skulle foregå, kan Bodil Cath stadigt huske i mindste detalje. Der var ild i pejsen og foran den stod to medaljon-lænestole og mellem dem et glasbord med en lang revne i.

- Normalt ville jeg have spurgt om, hvordan revnen var opstået; om det var prinserne, der havde holdt fest eller sådan noget, men det turde jeg simpelthen ikke. Jeg kunne godt mærke, at stemningen ikke var til spøg og muntre bemærkninger, siger hun.

Så hun sagde ikke et klap. Fotografen fik lov til at skyde et par billeder og blev efterfølgende bedt om at gå ud. Ved pejsen sad nu en nervøs Bodil Cath med blok og båndoptager, en tvær prins, og i den anden ende af lokalet sad også hofchefen, Mogens Christensen.

(ARKIV) Regentparret fejrer sølvbryllup. Her vinker regentparret til de mange fremmødte, der synger morgensang ved Fredensborg Slot den 10. juni 1992. Billedet er taget af Jørgen Jessen, der også tog billedet i forbindelse med Bodil Caths artikel i 2002. (Foto: Jørgen Jessen/Scanpix 2018) (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Hun begyndte interviewet med de bløde spørgsmål, hun havde forberedt, men der gik ikke lang tid, før hun blev klar over, at den var helt gal.

- Prins Henrik følte sig meget såret og var meget ydmyget, jeg blev helt ked af det på hans vegne, for det gør man jo, når man sidder med et menneske, der føler sig trådt på, husker Bodil Cath.

Prins Henrik følte, at flere års negligering var kulmineret ved nytårskuren, hvor det var blevet gjort klart, at han ikke var nummer to i kongehuset, han var nummer tre, efter dronningen og kronprinsen.

- Kronprinsen er en god dreng, forsikrer han i interviewet, men han siger også:

- Jeg skal have tid til at tænke. I mange år har jeg været nummer to i Danmark. Det er en rolle, jeg er tilfreds med, men jeg vil ikke pludseligt efter så mange år i Danmark se mig degraderet til nummer tre, som et slags ligegyldigt vedhæng.

Prins Henrik mente, at han blev nedvurderet af danskerne, sine nærmeste og dele af pressen. Bodil Cath husker, at hun følte så meget med mennesket prins Henrik, at hun under interviewet, på hele pressestandens vegne, fortalte ham, at der var ikke nogen, der ønskede at genere ham.

- Det havde jeg jo ingen kompetence til, siger Bodil Cath.

Prinsen siger også i interviewet, at der er mange, der ikke agter ham i samme grad, som de gjorde dronning Ingrid, og at han fandt det uretfærdigt. Han var derfor taget til Cayx et stykke tid og havde i øvrigt meldt afbud til et bryllup i det hollandske kongehus.

- Prins Henrik havde haft behov for at komme af med det, der tyngede ham, og jeg havde det simpelthen så dårligt på hans vegne, at jeg spurgte, om vi måtte invitere ham ud og spise for at gøre ham lidt glad. Jeg havde slet ikke nogen journalistiske briller på, det var rent medmenneskeligt, siger Bodil Cath.

Prinsen takkede for tilbuddet, men afslog, fordi han skulle spise med sin familie. Bodil Cath var stadigt helt perpleks, da hun og fotografen forlod Chateau de Cayx:

- Da vi kom tilbage til hotellet, gik jeg direkte ind i hotelbaren og bestilte en gin og tonic. Og jeg drikker ellers aldrig. Da jeg havde drukket den, bestilte jeg en mere. Og fotografen, der ikke havde været med under interviewet, spurgte, hvad i alverden der foregik, og jeg fortalte ham, at det her simpelthen slog alle rekorder, siger hun.

Hun vidste godt, at hun havde fået sig et stort scoop. Det ville få danskerne op af sofaerne, men hun vidste ikke, at det ville få så meget international omtale også.

- Dengang vakte det et påstyr, så guderne måtte sig forbarme, og det vidste jeg godt, at det ville. Så jeg turde ikke skrive på redaktionen. Jeg skrev det hjemme, og det var kun redaktør Bistrup (Erik Bistrup, red.), jeg fortalte det til. Bistrup sagde til mig: Du får den aldrig i avisen, og så sagde jeg: Det skal komme an på en prøve, husker Bodil Cath.

Prins Henrik fik hele interviewet til eftersyn, og han godkendte den uden at rette noget, men han bemærkede, at der var et par slåfejl. Også hofmarskalen henvendte sig til Bodil Cath og spurgte, om hun ikke havde noget, han skulle se. Men prinsen personligt havde godkendt det, og så var der ikke noget at gøre.

- Da den skulle i avisen, turde Bistrup og jeg ikke sige det til de redigerende før i sidste øjeblik. Alle troede, at der skulle en artikel om Brixtofte i avisen. Journalisterne, der havde skrevet den, har jo siden vundet en Cavlingpris for det, de skrev om Brixtofte og hans borgmestergerning i Farum. Men den dag blev deres historie skubbet, fordi Bistrup sagde, at min historie var vigtigere, husker Bodil Cath.

- Da interviewet havde været bragt, stod verden ikke længere. Det var simpelthen så kontroversielt dengang, at man knap nok kan sætte sig ind i det i dag. Det var andre tider, det må man forstå, siger Bodil Cath.

Interviewet blev gengivet i alle landets aviser, men ikke nok med det - også mange udenlandske aviser bragte det. Det kom i tv herhjemme. Og det kom i BBC i London. Det gik viralt.

- Jeg fik at vide af BCC, at det var sendt til 33 lande på 33 forskellige sprog, siger Bodil Cath.

- Jeg blev ringet op af nu afdøde grevinde Anne Dorte af Rosenborg, der spurgte: "hvad i alverden har du gang i, Bodil? Jeg har en veninde fra Alaska, der netop har ringet, som har læst dit interview med prins Henrik. Du fører dig rigtigt frem," sagde hun til mig. Det viser jo, hvor udbredt det blev, fortsætter hun.

BT har i forbindelse med prins Henriks død gengivet hele interviewet. Og da Bodil Cath genlæste det, undrer det hende, at det skabte så meget røre:

- Jeg læste hele interviewet igennem i går, og det virker jo ikke som noget, der burde skabe det ramaskrig, der efterfølgende kom, siger hun.

Efterfølgende blev der indkaldt til pressemøde på Chateau de Cayx, hvor prins Henrik, dronningen, kronprinsen og prins Joachim sad klar til at stille op til familiefotos. Men spørgsmål blev frabedt. Prins Henrik har som bekendt flere gange siden beklaget sin position i kongehuset, men aldrig med samme gennemslagskraft som i interviewet med Bodil Cath den 2. februar 2002.