Castrum doloris: Over 8000 danskere tog afsked med prins Henrik

Igen i dag var køen ved Christiansborg Slotskirke flere hundrede meter lang.

For anden dag i træk er dørene til Christiansborg Slotskirke blevet slået op for offentligheden.

Her kan danskere, der gerne vil sige et sidste farvel til prins Henrik, komme helt tæt på prinsgemalens kiste, der ligger på castrum doloris ´smertens leje´.

Her til formiddag har køen til Slotskirken været flere hundrede meter lang, og ifølge kirkens driftsleder, Jan Blichert-Hansen, har 8441 personer været inde og se prins Henriks kiste i dag.

Og dagens store fremmøde betød, at flere måtte opgive muligheden for at komme ind i kirken, før dørene igen blev lukket klokken 19.

- Der er også en del, som måtte vente forgæves, selv om vi ikke lukkede dørene lige på slaget.

- Men vi sendte i god tid vagter ned langs køen og fortalte dem, der ventede, at de ikke kunne være sikre på at nå med indenfor, siger Jan Blichert-Hansen til Ritzau.

Alene I går lagde 5.081 personer vejen forbi Christiansborg Slotskirke, for at se prinsgemalens kiste.

Det er blevet oplyst fra kongehuset, at prinsens kiste er lagt på en katafalk - en forhøjning - der er overdækket med et klæde af purpur fløjl.

I kirken står officerer fra både hæren, søværnet, flyvevåbnet og Hjemmeværnet æresvagt ved prinsens kiste.

I morgen vil det også være muligt, at se prins Henriks kiste. Christiansborg Slotskirke vil være åben for offentligheden fra klokken 15 til 19.

Prinsen skal ligge på castrum doloris indtil tirsdag, hvor han bisættes klokken 11 om formiddagen. Ceremonien vil blive afholdt privat, oplyser kongehuset.