Dronningen takker danskerne: Det har været dybt bevægende

Dronning Margrethe takker for alle de mange hilsner fra danskerne efter prins Henriks død.

Dronningen gående ud af Christiansborg Slotskirke efter bisættelsen af sin mand i går. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I et brev på kongehusets hjemmeside takker dronning Margrethe alle de mange danskere, som har bakket op om kongehuset efter prins Henriks død i sidste uge.

- For mig og min familie har det været dybt bevægende at opleve den varme og sympati, der fra alle dele af det danske samfund er strømmet til os i forbindelse med Prins Henriks død og bisættelse, lyder det i indledningen af brevet.

- De mange smukke blomster, spontant nedlagt ved de steder, hvor Prinsen holdt af at være, de mange tusinde mennesker fra nær og fjern, som trodsede vinterkulden for at vise Prinsen den sidste ære i Slotskirken, og de utallige skriftlige sympatitilkendegivelser, vi har modtaget, har rørt os alle dybt og er medvirkende til at hjælpe os igennem denne svære tid, skriver dronningen videre.

Lørdag, søndag og mandag stod Prins Henriks kiste på castrum doloris, smertens leje, i Christiansborg Slotskirke, og udover den kongelige familie lørdag formiddag besøgte 19.356 danskere kisten i løbet af de tre dage, hvor der var en lang kø for komme ind i kirken.

I sidste del af brevet skriver hun, at det har været klare vidnesbyrd om medfølelsen til kongehuset, og hun siger endnu en gang et dybfølt tak til den danske befolkning.

Prins Henrik sov stille ind på Fredensborg Slot sent tirsdag i sidste uge. Allerede fra morgenstunden onsdag begyndte folk at lægge blomster ved de kongelige slotte, og dronningen kom selv ud på pladsen foran Fredensborg Slot onsdag eftermiddag og hilste kort på nogle af den mange fremmødte, der var mødt op for at lægge blomster og kondolere efter prins Henriks død.

Efter at prinsens kiste efterfulgt af den kongelige familie torsdag blev kørt til Amalienborg var også kronprinsen og prins Joachim sammen med deres familier ude på slotspladsen for at kigge på de mange blomster og hilsner.

I går blev prinsen bisat fra Christiansborg Slotskirke. Prinsens jordiske rester skal dels spredes i de danske have og dels stå i en urne i Fredensborg Slotshave.